Herbata matcha uznawana jest za najzdrowszą z zielonych herbat. Stanowi bogactwo związków o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu ma właściwości przeciwnowotworowe. Regularne picie herbaty matcha wspomaga proces odchudzania i wzmacnia działanie układu odpornościowego.
Herbata matcha – co to jest?
Herbata matcha jest wyjątkowym rodzajem herbaty w postaci proszku. Ma intensywnie zielony kolor i pochodzi z Japonii. Proces produkcji zielonej herbaty matcha jest czasochłonny. Przynajmniej na dwa tygodnie przed zbiorem liści, z których otrzymuje się herbatę, krzewy osłania się przed słońcem, co skutkuje spowolnieniem ich wzrostu. Dzięki temu w liściach wytwarzane są związki chemiczne nadające japońskiej herbacie matcha głęboki słodki smak i aromat. Liście krzewów zbiera się w momencie, gdy zyskają bladozielony kolor. Następnie poddaje się suszeniu i ścieraniu na drobny pył za pomocą tradycyjnych kamiennych żaren.
Herbata matcha – właściwości japońskiej herbaty
Właściwości herbaty matcha sprawiły, że została ona uznana za najzdrowszy rodzaj zielonej herbaty na świecie. Prozdrowotne działanie tego japońskiego naparu jest znane i wykorzystywane już od tysiącleci. Wynika przede wszystkim z ogromnej ilości związków antyoksydacyjnych znajdujących się w herbacie matcha. Naturalne antyoksydanty neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się organizmu i chronią przed wystąpieniem różnych schorzeń. Japońska zielona herbata matcha jest źródłem cennych witamin i minerałów. W jej składzie zawarte są: witaminy A, C i E, witaminy z grupy B oraz cynk, potas, żelazo i wapń. Herbata zielona matcha dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zapobiega chorobom nowotworowym. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, to jest: nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, a tym samym przeciwdziała zawałom serca i udarom mózgu. Związki znajdujące się w japońskiej herbacie matcha wspierają pracę układu nerwowego, przyczyniając się do poprawy zdolności poznawczych: pamięci, koncentracji i uwagi. Wzmacniają również działanie układu odpornościowego, dzięki czemu zmniejszają podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne oraz przeziębienia i grypę. Herbata matcha jest źródłem kofeiny, której zawdzięcza właściwości pobudzające i polepszające ogólną sprawność umysłową. Jednocześnie ten japoński napar łagodzi napięcie nerwowe, redukuje stres i ułatwia odprężenie.
Herbata matcha na odchudzanie
Herbata matcha jest skutecznym środkiem wspomagającym proces odchudzania. Regularne picie japońskiej herbaty w proszku sprzyja szybszemu spalaniu tkanki tłuszczowej i pobudza metabolizm. Dietetycy zaznaczają jednak, że samo picie zielonej herbaty matcha nie spowoduje utraty masy ciała. Konieczne jest również stosowanie się do zasad zdrowego i racjonalnego żywienia oraz wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej.
Herbata matcha – jak przygotować?
W Japonii przygotowywanie i picie zielonej herbaty matcha stanowi ważną, niekiedy nawet kilkugodzinną ceremonię. Wśród tradycyjnych sposobów parzenia herbaty matcha wyróżnia się dwie metody:
- usucha – herbatę przygotowuje się z 1,75 g zielonego proszku i 75 ml wody,
- koicha – herbatę przygotowuje się, używając 3,75 g proszku i 40 ml wody.
- matchawan – niewielkie naczynie przypominające kształtem miseczkę,
- chashaku – bambusową łyżeczkę do nakładania proszku,
- chasen – bambusową miotełkę służącą do ubijania herbaty matcha (w domowej kuchni można ją zastąpić ręcznym lub elektrycznym spieniaczem do mleka),
- sitko – pozwalające na przesianie herbaty matcha w proszku przed zaparzeniem.
Herbata matcha – jak parzyć w domowej kuchni?
W domowej kuchni herbatę matcha można zaparzyć w prostszy i szybszy sposób, niż zakłada japońska receptura. Płaską łyżeczkę zielonego proszku wsypuje się do miseczki, a następnie zalewa 150 ml wody o temperaturze 70–80℃. Herbaty matcha nie zalewa się wrzątkiem, gdyż powoduje to utratę cennych właściwości i wyjątkowych walorów smakowych. Kolejnym krokiem jest wymieszanie naparu za pomocą bambusowej miotełki – szybkimi, energicznymi ruchami. Mieszanie herbaty matcha kontynuuje się do momentu rozpuszczenia się proszku i uzyskania jednolitej konsystencji. Na powierzchni zielonej herbaty matcha powinna powstać delikatna pianka.
Herbata matcha – zastosowanie w kuchni
Herbata matcha znajduje zastosowanie nie tylko jako napar do picia. Japońską herbatę w proszku wykorzystuje się również do przygotowywania różnych deserów. Matcha dodawana jest do wypieków, m.in. ciast i tortów. Na jej bazie przyrządza się także koktajle, smoothie i matcha latte, czyli herbatę matcha wzbogaconą o mleko. W Japonii popularne są różne słodycze z dodatkiem herbaty matcha, takie jak: lody, ciasteczka i cukierki. Tego rodzaju wyroby mają ciekawy, lekko zielony kolor i odznaczają się wyjątkowym smakiem. Sproszkowaną zieloną herbatę matcha wykorzystuje się również jako składnik ciasta na naleśniki, gofry, biszkopty i kluseczki oraz w kremach do ciast.
Warte uwagi są również inne herbaty. Sprawdź, jakie mogą być ich właściwości.
Zobacz także:
Jak schudnąć po kwarantannie? Radzi dietetyczka Anna Radowicka
Polska – kraj wiśni. Jak mądrze z nich korzystać? "Mają działanie silnie antynowotworowe"
Rewolucja żywieniowa Doktor Ani: "Chodzi o to, żeby jeść świadomie i mieć świadomość konsekwencji"
Autor: Adrianna Kowalczyk