Maść świerkowa - jakie ma właściwości i kiedy ją stosować. Przepis na domową maść

Olejek świerkowy na tle gałązek świerku
Iryna Baranouskaya/Getty Images
Źródło: Getty Images
Maść świerkowa jest polecana na różnorodne dolegliwości: od przeziębienia przez infekcje skórne, grzybicę i nerwobóle do problemów z oddychaniem i zasypianiem. Kluczem do tak wysokiej jej skuteczności ma być świerkowa żywica, która sprawia, że lek jest nie tylko skuteczny, ale i bezpieczny.

Maść świerkowa pozbawiona jest dodatkowych barwników i konserwantów. Nawet domowa jej wersja ma długi termin przydatności, jeśli tylko będziemy przechowywać ją w odpowiednim miejscu. Z wykorzystaniem maści świerkowej można więc nie tylko leczyć całkiem sporo dolegliwości, lecz także robić to naturalnie, bezpiecznie i bez dodatkowej chemii.

Maść świerkowa – właściwości

Maść świerkowa zawdzięcza swoje cudowne właściwości przede wszystkim żywicy. Ta lepka substancja zawiera bowiem terpentynę, kwasy i olejki eteryczne, dzięki którym drzewa bronią się przed chorobami i insektami. Igliwie świerkowe natomiast to źródło olejku świerkowego bogatego w witaminy i związki organiczne. W aptekach i sklepach zielarskich można spotkać także maści świerkowe wzbogacone m.in. o wosk pszczeli, witaminę E, oliwę z oliwek czy olejek eteryczny z eukaliptusa.

Podstawowe właściwości maści świerkowej obejmują działanie antybakteryjne i antywirusowe. Maść działa skutecznie również w przypadku alergicznych zmian skórnych.

Maść świerkowa – zastosowanie

Maść świerkowa sprawdza się świetnie przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach i problemach z układem oddechowym. To idealny rozgrzewający balsam na problemy z górnymi drogami oddechowymi. Z pewnością niejedna osoba pamięta, jak w dzieciństwie mama nacierała jej klatkę piersiową brązowawym balsamem. Część pamięta również smarowanie okolic dziurek od nosa i ten charakterystyczny zapach świerku. To prawdziwie rozgrzewający, a jednocześnie bakterio- i wirusobójczy specyfik.

Z przeciwbólowych i rozgrzewających właściwości maści świerkowej chętnie korzystają osoby z bólami reumatycznymi, zwyrodnieniami i urazami stawów. Warto przypomnieć, że świerk stanowi także ważny składnik rozgrzewającej maści końskiej , czyli kolejnego specyfiku polecanego przy tego typu schorzeniach. Maść świerkowa sprawdza się również przy dolegliwościach typowo mięśniowych.

Maść świerkowa, a dokładniej zawarte w niej olejki eteryczne, mogą mieć zbawienny wpływ na osoby, które borykają się z nerwobólami lub innymi objawami psychosomatycznymi. Olejek świerkowy odpręża, pozwala się uspokoić i wyciszyć, w efekcie ułatwia też zasypianie.

Maść świerkowa na grzybicę

Na grzybicę paznokci maść świerkowa jest po prostu niezastąpiona. Przede wszystkim ze względu na swoje bakterio- i wirusobójcze właściwości. Przeciwbakteryjne i przeciwzapalne składniki maści świerkowej nie tylko pozwalają leczyć grzybicę, ale i jej zapobiegać. Grzybica to jednak nie jedyna choroba skórna, na którą pomóc może nasz lek. Maść świerkowa sprawdza się świetnie jako lekarstwo na atopowe zapalenie skóry, wszelkiego rodzaju owrzodzenia, odleżyny, wysypki skórne, łuszczycę czy liszaje. Maść świerkowa łagodzi wszystkie te zmiany skórne wirusowego lub bakteryjnego pochodzenia.

Ponadto związki zawarte w maści świerkowej przyczyniają się do łagodzenia podrażnień i przyspieszają regenerację naskórka, sprawdzają się także jako wspomagacze przy gojeniu się otwartych ran.

Co ważne, maść świerkowa może być aplikowana na całe ciało. Stosować ją można przy:

  • bólach mięśni,
    • bólach i zwyrodnieniach stawów oraz kręgosłupa,
      • zapaleniach i uszkodzeniach skóry,
        • reumatyzmie,
          • problemach z górnymi drogami oddechowymi,
            • przeziębieniu.

              Gdzie kupić maść świerkową

              Maść świerkową przede wszystkim można dostać w każdej aptece, a czasami także w drogerii. Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić maść świerkową o najlepszym składzie, to z pewnością dobrym adresem okażą się sklepy zielarskie, z medycyną naturalną. Warto też pogrzebać w internecie, ponieważ tutaj możecie kupić nie tylko w 100% naturalną maść, ale także za nią nie przepłacić. Ile kosztuje maść świerkowa? Za opakowanie 135 ml trzeba zapłacić około 12-20 zł.

              Jak zrobić maść świerkową - przepis krok po kroku

              Maść świerkową można także zrobić samodzielnie w domu, korzystając z poświątecznego igliwia lub tego świeżo zebranego w lesie bądź ogrodzie.

              Składniki:

              • igły świerkowe - 1 szklanka,
                • olej kokosowy lub inny, który ma wysoką temperaturę tężenia - 0,5 szklanki,
                  • wosk pszczeli lub sojowy - 0,25 szklanki.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Szklankę igieł posiekać lub zblendować i skropić alkoholem.
                      1. Po kilku godzinach zalewać wybranym olejem (np. kokosowym) i podgrzewać w kąpieli wodnej.
                        1. Po czterech tygodniach odcedzić uzyskany olej sosnowy.
                          1. Olej sosnowy ponownie podgrzewać, z dodatkiem żywicy i wosku pszczelego.
                            1. Po uzyskaniu jednolitej masy, przelewać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoików.

                              W ten sposób sami możemy stworzyć maść świerkową. Przepis, jak widzicie, nie jest aż tak skomplikowany, a tak przygotowaną maść można naprawdę długo przechowywać. Koniecznie jednak powinna ona stać w jakimś chłodnym miejscu.

                              Zobacz wideo: Wielka moc w małej kuleczce

                              Aronia, wielka moc w małej kuleczce
                              Źródło: Dzień Dobry TVN

                              Zobacz także:

                              Autor: Adrian Adamczyk

                              Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana