Małgorzata Ohme cierpi na problemy z układem pokarmowym. Co radzi dietetyk?

Problemy z układem pokarmowym. Jaką dietę stosować?
Źródło: Dzień Dobry TVN
SIBO - zespół, w którym bakterie grają pierwsze skrzypce
SIBO - zespół, w którym bakterie grają pierwsze skrzypce
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Problemy z jelitami i całym układem pokarmowym ma coraz więcej osób. W ich łagodzeniu - poza odpowiednio dobraną farmakoterapią - pomaga również dieta. Co jeść? Których produktów unikać? O tym prowadząca Dzień Dobry TVN Małgorzata Ohme rozmawiała na live z Katarzyną Arkuszyńską, dietetykiem klinicznym. Rozmowę przypominamy z okazji Światowego Dnia Zdrowia Układu Pokarmowego, obchodzonego 29 maja.

Choroby jelit - dieta

Zespół jelita drażliwego, SIBO, wrzody, czy refluks to schorzenia, z którymi zmaga się ogromna liczba osób. Problemy z układem pokarmowym ma również Małgorzata Ohme. - Od pewnego czasu czułam się źle, zrobiłam badania krwi, zrobiłam różnego rodzaju badania. Okazało się, że muszę mieć bardzo restrykcyjną dietę - powiedziała na live'ie na Facebooku. Prowadząca Dzień Dobry TVN wyznała, że po tej zmianie czuje się znacznie lepiej i dodała, że właśnie jej osobiste doświadczenia były motorem do tego, aby zorganizować spotkanie ze specjalistką - Katarzyną Arkuszyńską, dietetykiem klinicznym.

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

- Dla mnie podstawą żywienia jest dieta przeciwzapalna, jeżeli chodzi o choroby przewlekłe, ale i profilaktykę. Dieta przeciwzapalna działa przeciwko wolnym rodnikom. Ma dużo antyoksydantów, które powodują, że te wolne rodniki są utylizowane, które są główną przyczyną stanów zapalnych - powiedziała ekspertka.

Takim menu może być dieta śródziemnomorska - jednak w zależności od schorzenia może być ona modyfikowana. Osoby, które mają np. refluks, powinny unikać ostrych przypraw, kwaśnych owoców oraz tłustych potraw. Zaleca się także jedzenie małych porcji. Zanim jednak dietetyk zaleci schemat odżywiania, najlepszy dla danej osoby konieczna jest bardzo dokładna diagnostyka. Zdarza się, że pacjenci zmagają się różnymi chorobami, dlatego do każdego z nich trzeba podejść indywidualnie.

Jakie badania wykonać?

Zdaniem specjalistki, osoby, które czują, że dzieje się coś niepokojącego, powinny jak najszybciej wykonać badania. - Przede wszystkim morfologia krwi z rozmazem, [...], do tego potrzebujemy poziom ferrytyny, która bardzo często jest niska przy niedoczynności tarczycy, Hashimoto, również towarzyszy infekcjom pasożytniczym, czy innym infekcjom. Poziom żelaza, poziom kwasu foliowego, poziom witaminy B12. Sprawdzamy niedobory, bo wtedy możemy je uzupełnić, [...], ważne, żeby zrobić próby wątrobowe, [...], można sprawdzić trzustkę pod kątem enzymów [...], warto sprawdzić lipidogram [...], insulina na czczo, glukoza na czczo - wyliczała ekspertka.

Warto także sprawdzić poziom witaminy D. Ekspertka poleca również badanie, które nazywa się onkopakiet. - To jest zbadanie poziomu pierwiastków. To jest selen, cynk, miedź i metale ciężkie takie, jak arsen, ołów i kadm - powiedziała dietetyczka.

Zespół jelita drażliwego - co jeść?

Podczas spotkania z dietetyczką w komentarzach pojawiło się bardzo dużo pytań. Niektóre dotyczyły żywienia przy zespole jelita drażliwego. W tym przypadku zalecana jest dieta eliminacyjna. - To jest dieta na czas leczenia i może potrwać od 6. tygodni, [...], potem wprowadzamy kolejne produkty, bo nie możemy być cały czas na diecie eliminacyjnej, bo zacznie nam brakować minerałów i witamin. Musimy powoli rotować tę dietę, wprowadzać nowe produkty - tłumaczyła specjalista.

Warto, aby pacjenci prowadzili dzienniczki i notowali, jak czują się po zjedzeniu jakiegoś produktu. Dzięki temu będą wiedzieli, co mogą wprowadzić do menu, a czego jeszcze nie.

Okna żywieniowe - czy warto je stosować?

W komentarzach pojawiło się również pytanie o tzw. okna żywienie, czyli przedział czasowy, w którym spożywane są wszystkie posiłki w ciągu dnia. - Okno żywieniowe jest dobre dla osób, które [...] np. mają często wzdęcia, dolegliwości jelitowo-żołądkowe, [...], sprawdzi się, ale też nie dla wszystkich. Jeżeli macie tendencję do impulsywnego jedzenia, to wam się nie sprawdzi. Bo np. wstajecie o 8.00, a o 11.00 jecie, rzucicie się na to jedzenie i zjecie dużo, więcej niż powinniście. Tak samo, jeśli chodzi o osoby z cukrzycą, czy zaburzeniami glikemii. Też bym tu bardzo uważała i skonsultowała się z diabetologiem, czy ze swoim lekarzem - powiedziała.

Co jeszcze warto wiedzieć o diecie nie tylko przy problemach z układem pokarmowym? Cały zapis rozmowy z dietetyczką znajdziecie poniżej.

Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego

29 maja w kalendarzu zapisane jest święto, które ma na celu zwrócenie szczególnej uwagi na temat licznych chorób układu pokarmowego, a także profilaktyki, sposobów leczenia i szerzej wpływu na całe nasze codzienne życie. Organizatorem wydarzenia, czyli licznych konferencji, spotkań i warsztatów jest Światowa Organizacja Gastroenterologii.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości