Nie­bez­pieczna cho­roba zakaźna – jer­si­nioza. Jak się przed nią ustrzec? Jak się objawia?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Choroby przywiezione z tropikalnych wakacji
Choroby przywiezione z tropikalnych wakacji
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Jer­si­niozy to odzwie­rzęce cho­roby zakaźne układu pokar­mo­wego wywo­łane przez pałeczki Yer­si­nia z rodziny Ente­ro­bac­te­ria­ceae. Mogą mieć prze­bieg ostry lub prze­wle­kły. Ata­kują zwie­rzęta, powo­du­jąc epi­de­mie, oraz poje­dyn­cze jed­nostki wśród ludzi – zwłasz­cza dzieci. 

Dla czło­wieka nie­bez­pieczne są 3 z 12 odkry­tych rodza­jów bak­te­rii (Yer­si­nia pestis, Yer­si­nia para­tu­ber­cu­lo­sis, Yer­si­nia ente­ro­co­li­tica). Do głównych źródeł zakażenia jersieniozą - Yer­si­nia ente­ro­co­li­tica zalicza się: spożycie zakażonej wieprzowiny lub podrobów (w szczególności surowej lub półsurowej), wypicie niepasteryzowanego mleka lub zanieczyszczonej wody. Do zakażenia chorobą rzadziej dochodzi na skutek kontaktu z chorym zwierzęciem lub transfuzji krwi, jednak nie jest to wykluczone.

Objawy jer­si­niozy

Jersinioza może być my­lona z grypą żołąd­kową, ponie­waż daje bar­dzo zbli­żone objawy: ból brzu­cha, mdło­ści, wymioty, bie­gunka, gorączka, wysypka i bóle sta­wów. Może być także myl­nie zdia­gno­zo­wana jako zapa­le­nie wyrostka robacz­ko­wego ze względu na umiej­sco­wie­nie bólu w pra­wej dol­nej czę­ści brzu­cha.

Wszyst­kie dole­gli­wo­ści z reguły poja­wiają się po 4–7 dniach od zaka­że­nia i mijają samo­ist­nie po pew­nym cza­sie (1–3 tygo­dnie). W skraj­nych przy­pad­kach może dojść do zaka­że­nia pałecz­kami Yer­si­nia ente­ro­co­li­tica gar­dła lub płuc, co wywo­łuje stany zapalne. Dojść może także do zaka­że­nia krwi i ogól­no­ustro­jo­wych obja­wów. Warto zazna­czyć, że jest to szcze­gól­nie nie­bez­pieczne scho­rze­nie dla kobiet w ciąży, ponie­waż zain­fe­ko­wane w cza­sie porodu dziecko może cier­pieć na zapa­le­nie wątroby lub śle­dziony i mało­płyt­ko­wość.

Jer­si­nioza – dia­gno­styka

W przy­padku zaob­ser­wo­wa­nia obja­wów jer­si­niozy u dziecka lub doro­słego należy zgło­sić się do leka­rza. Może on na pod­sta­wie wyizolowanych z kału lub innego mate­riału bio­lo­gicz­nego bakte­rii zdia­gno­zo­wać zaka­że­nie jersiniozą. Wyko­rzy­sty­wane są także bada­nia sero­lo­giczne oraz obra­zowe, takie jak USG i tomo­gra­fia kom­pu­te­rowa. Umoż­li­wiają one odróż­nie­nie jer­si­niozy od innych, podob­nych scho­rzeń.

Jer­si­nioza – lecze­nie

Lecze­nie jer­si­niozy polega głów­nie na niwe­lo­wa­niu obja­wów zaka­że­nia. Spe­cja­li­ści sku­piają się z reguły na nawad­nia­niu cho­rego w celu nie­do­pusz­cze­nia do odwod­nie­nia i zacho­wa­nia pra­wi­dło­wej gospo­darki wod­no­-e­lek­tro­li­to­wej. Zale­cana jest także lek­ko­strawna dieta oparta na kaszach. Poda­wane są leki prze­ciw­go­rącz­kowe i prze­ciw­za­palne. Cho­roba z reguły ustę­puje samo­ist­nie, zda­rzają się jed­nak cięż­sze przy­padki, które wyma­gają zasto­so­wa­nia anty­bio­ty­ko­te­ra­pii. Decy­zja o lecze­niu podej­mo­wana jest przez spe­cja­li­stę indy­wi­du­al­nie dla każ­dego z przy­pad­ków. Co stanowi wyjątek – anty­bio­tyki poda­wane są zawsze kobie­tom w ciąży, by zmniej­szyć ryzyko zara­że­nia płodu. W domi­nu­ją­cej ilo­ści przy­pad­ków docho­dzi do cał­ko­wi­tego wylecze­nia cho­roby i ustąpienia objawów. Cza­sem może jed­nak ona dopro­wa­dzić do powi­kłań.

Powi­kła­nia jer­si­niozy

Jer­si­nioza jest nie­bez­pieczną cho­robą, ponieważ może dopro­wa­dzić do bar­dzo poważ­nych powi­kłań. Do często występujących należą:

  • bak­te­rie­mia – zaka­że­nie krwi bak­te­riami,
    • ostre nie­do­krwie­nie lub mar­twica jelita,
      • posocz­nica (sepsa) – zespół obja­wów będą­cych gwał­towną reak­cją orga­ni­zmu na zaka­że­nie,
        • reak­tywne zapa­le­nie sta­wów roz­wi­ja­jące się mniej więcej 4 tygodnie po zakażeniu, obja­wia­jące się bólem sta­wów,
          • ropień wątroby lub śle­dziony – ogni­skowa zmiana wypeł­niona tkanką mar­twi­czą, czyli ropą,
            • rumień guzo­waty obja­wia­jący się czer­wo­nymi, bole­snymi pod­skór­nymi guz­kami,
              • rumień wie­lo­po­sta­ciowy, któ­ry przyj­muje formę zmian rumie­nio­wych i pęche­rzy na bło­nach ślu­zo­wych i skó­rze,
                • wysypka
                  • zapa­le­nie kłę­busz­ków ner­ko­wych,
                    • zapa­le­nie tęczówki.

                      Jak zmniejszyć ryzyko zacho­ro­wa­nia na jer­si­niozę?

                      Ist­nieje sze­reg pro­stych do wdro­że­nia w codzien­nym życiu zasad pozwa­la­ją­cych na pra­wie stuprocentowe zmniejszenie ryzyka zacho­ro­wa­nia na jer­si­niozę. Przede wszyst­kim należy uni­kać spo­ży­wa­nia suro­wego i nie­do­go­to­wa­nego mięsa i ryb oraz niepasteryzowanego mleka i jego przetworów. Wszyst­kie owoce i warzywa powinny być dokład­nie umyte pod bie­żącą wodą przed spo­ży­ciem.

                      Należy także uni­kać picia nie­prze­go­to­wa­nej wody, ponie­waż w niej także mogą byto­wać bak­te­rie. Jedze­nie i napoje powinny być prze­cho­wy­wane we wła­ściwy, zale­cany spo­sób. Do przygoto­wy­wa­nia mięsa należy mieć osobne noże i deski do kro­je­nia. W zapo­bie­ga­niu jer­si­nio­zie istotne jest także zacho­wa­nie higieny – należy dokład­nie myć ręce przed przy­go­to­wy­wa­niem posił­ków i przed jedze­niem, a także każ­do­ra­zowo po kon­tak­cie z suro­wym mię­sem, podro­bami oraz zwie­rzętami (głów­nie bydło, psy i koty). Zwie­rzęta nie powinny lizać ludzi po twa­rzy.

                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                      Zobacz także:

                      Autor: Adrian Adamczyk

                      Źródło zdjęcia głównego: boonchai wedmakawand

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                      Materiał promocyjny

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana