Diety i odchudzanie

Dowiedz się, które produkty można stosować na diecie lekkostrawnej i jakie można przyrządzić z nich potrawy

Diety i odchudzanie

Autor:
Adrian
Adamczyk
alvarez/Getty Imagesalvarez/Getty Images

Przechodząc na dietę lekkostrawną, często stajemy przed pytaniem, co jest lekkostrawne. Nierzadko decydujemy się na potrawy pozbawione smaku, ponieważ myślimy, że tak powinna wyglądać dieta, a to błąd! Poznaj pomysły na smaczne, lekkostrawne dania.

Dieta lekkostrawna to jedna z najczęściej przepisywanych diet. Jest szczególnie zalecana w przebiegu wielu chorób, w przypadku dolegliwości jelitowych, w czasie rekonwalescencji po operacji, również przy zatruciach i u osób starszych. Chociaż jest to dieta lecznicza, z powodzeniem może być stosowana na co dzień, a dieta lekkostrawna może być stosowana również w ciąży. Dieta może występować w różnych odmianach, np. odchudzającej lub z ograniczeniem tłuszczu. Na czym polega dieta i co jest lekkostrawne?

Dieta lekkostrawna – co można jeść?

Lekkostrawne przepisy opierają się na daniach gotowanych, pieczonych bez dodatku tłuszczu, duszonych lub gotowanych na parze. Zabronione są dania wymagające smażenia. Na diecie lekkostrawnej polecane są szczególnie jasne, czerstwe pieczywa oraz sucharki, z dodatków do obiadów najlepiej zdecydować się na drobne kasze i makarony. Dozwolony jest również nabiał – jogurty naturalne, maślanka czy zsiadłe mleko. Owoce należy spożywać bez skórki i pestek, aby dostarczały jak najmniej błonnika pokarmowego. Często pojawia się pytanie, czy jajko jest lekkostrawne. Odpowiedź jest twierdząca, na diecie zalecane są omlety, jajka gotowane na miękko i w koszulkach. Z mięs powinno wybierać się mięsa chude oraz ryby. Przepisy na dania lekkostrawne nie muszą być skomplikowane, wystarczy stosować się do podstawowych reguł diety i wykorzystywać w nich wyłącznie rzeczy lekkostrawne. Należy pamiętać, że dania lekkostrawne nie oznaczają przepisów bez smaku. Podczas ich przygotowywania dozwolone jest użycie niektórych przypraw, np. soli, koperku czy kminku.

Jadłospis diety lekkostrawnej dobrze przygotować sobie od razu na kilka dni. Pozwoli nam to na zaplanowanie zakupów, dzięki czemu łatwiej będzie utrzymać dietę. Jeśli jadłospis, na którym opiera się dieta lekkostrawna wydaje się nam zbyt trudny do ułożenia, warto zasięgnąć porady dietetyka. Dobrze jednak aby w diecie znalazła się lekkostrawna kolacja na ciepło, np. pierogi leniwe.

Lekkostrawny obiad – przepisy

W przygotowywaniu całodziennego jadłospisu największym problemem może być obiad lekkostrawny. Przepis nie musi być wymyślny, a jego przygotowanie wbrew pozorom może być całkiem łatwe. Lekkostrawny obiad z kurczaka to dobry pomysł na lekkostrawny obiad. Jak go przygotować?

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 pierś z kurczaka
  • 250 g ziemniaków
  • 250 g marchewki
  • 5 g masła

Przygotowanie:

  1. 1Pierś z kurczaka umyj i wytnij brzydkie elementy.
  2. 2Oprósz solą i ugotuj na parze.
  3. 3Obierz i ugotuj marchewki i ziemniaki.
  4. 4Marchewki podawaj z łyżeczką (5g) masła.

Inny przepis na lekkostrawny obiad to pulpety z kaszą jaglaną. Będzie to również dobry pomysł na lekkostrawny obiad dla dziecka, które w wyniku choroby musiało przejść na tego typu dietę.

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 200 ml wody
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 natka pietruszki
  • 5 g koperku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. 1Mięso przypraw, wymieszaj z jajkiem, koperkiem i pietruszką.
  2. 2Całość wymieszaj i uformuj w niewielkie pulpety.
  3. 3Do zagotowanej wody dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.
  4. 4W sosie umieść pulpety i gotuj przez około 30 minut.
  5. 5W osobnym garnku ugotuj kaszę, a następnie podaj ją wraz z pulpetami.
  6. 6Do dania możemy przygotować dowolny inny dodatek dozwolony na diecie lekkostrawnej, w ten sposób możemy stworzyć lekkostrawny obiad z ryżem.

Dieta lekkostrawna – przepisy kulinarne

Na diecie lekkostrawnej nie trzeba wystrzegać się wszystkich przyjemności. Ponieważ jednak może być ona wyjątkowo uciążliwa dla najmłodszych, dieta lekkostrawna dla dzieci może zawierać przepisy również na lekkostrawne przekąski oraz zdrowe słodycze, np. lekkostrawne ciasto.

Przepis na drożdżowe ciasto lekkostrawne

Składniki (na blachę o średnicy 22 cm):

  • 600 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 42 g drożdży
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. 1Na małym ogniu podgrzej 200 ml mleka. Uważaj, aby nie wykipiało. Następnie wymieszaj z pozostałym mlekiem w niewielkim naczyniu.
  2. 2Pokrusz drożdże i z 1 łyżką cukru (15g) dodaj do mleka i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
  3. 3Pozostałą mąkę, masło w kawałkach, cukier i sól wymieszaj w misce.
  4. 4Dodaj drożdże i jajka.
  5. 5Miskę przykryj ścierką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  6. 6Po upływie tego czasu ciasto ugnieć i umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. 7Piecz przez około 35 minut w temperaturze 160℃.

Kuchnia lekkostrawna to również lekkostrawne zupy krem czy lekkostrawne dania obiadowe z makaronem. Jak zatem widać, przepisy, na których oparta jest dieta lekkostrawna, nie muszą być uciążliwe, a okres rekonwalescencji może przebiegać bez utraty walorów smakowych.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Przepis na naleśniki z syropem klonowym

Przepis na naleśniki z syropem klonowym
Przepis na naleśniki z syropem klonowym
TVN Style

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: alvarez/Getty Images

Pozostałe wiadomości