Słodkie ciasto drożdżowe
Składniki:
20 g drożdży
100 ml mleka
50 g cukru
500 g mąki pszennej typ 500
3 jajka
2 żółtka
0,5 łyżeczki soli
150 g zimnego masła
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami i solą. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez ok. 3 min., aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Jeśli mamy robota kuchennego, to najlepiej zrobić to w robocie. Rozpłaszczyć ciasto, nałożyć 1/3 masła na wierzch, zagnieść boki ciasta do środka i dalej zagniatać. Gdy masło się wchłonie, powtórzyć czynność z kolejną porcją, aż do zużycia całego masła. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 1,5 godz. do wyrastania.
Kruszonka
Składniki:
200 g zimnego masła
200 g mąki krupczatki
100 g cukru
Przygotowanie:
Masło i cukier przełożyć na stolnicę i posiekać nożem, aż się połączą. Dosypać mąkę i końcówkami palców wszystko razem wymieszać, aż składniki się połączą. Przełożyć na płaska blaszkę, nie przykrywać, wstawić do lodówki.
Skręcane drożdżówki z serem
Składniki:
Porcja słodkiego ciasta drożdżowego
Masa serowa:
200 g tłustego twarogu
3 żółtka
50 g żurawiny
20 g sera gorgonzola
50 g cukru pudru
4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Gdy ciasto wyrasta, przygotować masę. Ser wymieszać z żółtkami, mlekiem i cukrem. Żurawinę posiekać i razem z pokruszoną gorgonzolą dodać do masy. Wszystko wymieszać. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, przełożyć na oprószoną powierzchnię i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 40 × 20 cm. Masę serową wyłożyć na wierzch ciasta i równo rozprowadzić. Ciasto złożyć trzykrotnie tak, aby powstał prostokąt o wymiarach 40 x 7 cm. Następnie pokroić na sześciocentymetrowe paski i przekręcić na środku każdy z nich. Drożdżówki ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na ok. 40 min. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Przed pieczeniem, posmarować każdą z drożdżówek rozbełtanym jajkiem. Piec przez 20–25 min.
Drożdżówki z makiem
Składniki:
Porcja słodkiego ciasta drożdżowego
Masa makowa:
50 g wyłuskanych orzechów laskowych
50 g wyłuskanych orzechów włoskich
50 g migdałów
250 g maku
300 g mleka
70 g masła
ok. 100 g miodu
Przygotowanie:
Gdy ciasto wyrasta, przygotować masę makową. Mak przepłukać na sicie i zaparzyć ciepłym mlekiem. Gotować w tym mleku z dodatkiem masła na wolnym ogniu 10–20 min., aż mak zmięknie. Następie zemleć mak, razem z orzechami i migdałami. Wymieszać z miodem i odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, przełożyć na oprószoną powierzchnię i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 30 × 15 cm. Mak rozłożyć równomiernie na cieście, zostawiając 2–3 cm wolnego wzdłuż dłuższego boku i posmarować tę cześć roztrzepanym białkiem. Wzdłuż tego boku zwinąć ciasto w roladę. Ostrym nożem pokroić roladę na kawałki o szerokości 3 cm. Ułożyć drożdżówki na blacie, złączeniem do dołu. Rączką drewnianej łyżki mocno nacisnąć każdą na środku. Drożdżówki ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na ok. 40 min. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Przed pieczeniem, posmarować każdą z drożdżówek rozbełtanym jajkiem. Piec przez 20–25 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN