Babka ziemniaczana z kindziukiem i sosem porto
Babka ziemniaczana:
1 kg ziemniaków
2 cebule
200 g kindziuka
papryka słodka lub ostra
czosnek
rozmaryn
sól
pieprz
olej rzepakowy lub słonecznikowy
masło
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na dużym oku, cebule pokroić w kosteczkę, kindziuk również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki muszą być surowe. Mieszać składniki dokładnie wraz z przyprawami. Posmarować półmisek żaroodporny masłem, położyć całą masę z ziemniaków, dodać trochę masła i oleju na powierzchni i zapiekać w 180 st. C przez ok. 90 min. (do 120 min.).
Sos porto:
1,5 szklanki (375 ml), małych pieczarek
1 łyżka (15 ml) mąki
1 łyżka (15 ml) oliwy z oliwek
1 łyżka (15 ml) masła
2 szalotki lub 1 czerwona cebula
1/3 szklanki porto (80 ml) lub czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka (15 ml) octu balsamicznego
1 szklanka (250 ml) bulionu lub rosołu wołowego
2 łyżeczki sosu (10 ml) Worcestershire
1 łyżeczka (5 ml) koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka (5 ml) świeżego rozmarynu, drobno posiekane
1 łyżeczka (5 ml) musztardy Dijon
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki przetrzeć delikatnie wilgotnym ręcznikiem kuchennym (tak by były wilgotne, ale nie mokre) i obtaczać mąką. Pozostawiać w misce. Na patelni mocno rozgrzać olej i masło, dodać cienko posiekaną szalotkę i smażyć mieszając, do 2 min. aż będzie miękka (nie może się przyrumienić), zmniejszyć ogień. Wlać wino porto. Dodać ocet balsamiczny, bulion wołowy, sos Worcestershire, koncentrat pomidorowy i rozmaryn, i dobrze wymieszać. Dodać pieczarki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 3 min., aż sos zgęstnieje. Dodać musztardy Dijon i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN