W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował dania świąteczne: trybowane kacze udka faszerowane farszem z włoszczyzny z dodatkiem curry i daktyli, rybę po grecku oraz pilaf z kurczakiem. Trybowane kacze udka faszerowane farszem z włoszczyzny z dodatkiem curry i daktyli
Składniki:
1 cebula
sól
pieprz
4 goździki
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
6 kaczych udek
10 ziaren kolendry
kilkanaście pistacji
1 łyżka oleju rzepakowego
1 płaska łyżka mielonej kolendry
1 opakowanie włoszczyzny ciętej
75 g posiekanych suszonych daktyli
Przygotowanie:
Kacze udka pozbaw kości za pomocą noża. Natrzyj z każdej strony solą, pieprzem i kolendrą. Odstaw do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli dorzuć ziarna kolendry oraz goździki. Smaż 2–3 min., po tym czasie dodaj pistacje, daktyle oraz włoszczyznę. Smaż do momentu kiedy włoszczyzna zacznie robić się miękka lecz jędrna. Dopraw curry, solą i pieprzem. Do każdego udka nałóż porcję farszu i zabezpiecz je wykałaczkami lub sznurkiem gastronomicznym. Obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor i wstaw do piekarnika na 20 min. Serwuj ze świeżą kolendrą.
Ryba po grecku
Składniki:
sól
pieprz
4 ząbki czosnku
8 liści laurowych
sok z połowy cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki oleju rzepakowego
3 cebule pokrojone w kostkę
12 ziaren ziela angielskiego
2 op. włoszczyzny ciętej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 kg filetów dorsza lub morszczuka
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. Rybę podziel na kawałki po 120 g, skrop sokiem z cytryny i natrzyj solą oraz pieprzem. Piecz przez 12 min. i odstaw do ostygnięcia. W rondlu lub na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie, smaż do zrumienienia ziół po czym dodaj włoszczyznę, smaż kilka kolejnych minut. Na ostatnią minutę dodaj cynamon oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. W naczyniu ułóż rybę, następnie ze wszystkich stron obłóż ją warzywami. Serwuj na ciepło lub na zimno z posiekaną natką pietruszki.
Pilaf z kurczakiem
Składniki:
3 jajka
sól
pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka harissy
2 piersi kurczaka
mąka do panierki
300 g bułki tartej
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
600 ml bulionu
200 g świeżego szpinaku
2 łyżeczki kuminu - nasiona
1 łyżeczka wędzonej papryki
3 cebule posiekane w piórka
1 op. włoszczyzny ciętej
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
3 pokrojone w plastry kwaśne jabłka
250 g kaszy bulgur lub ryżu basmati
3 pokrojone w plastry kwaśne jabłka
1 garść uprażonych płatków migdałów
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż, delikatnie rozklep tłuczkiem, posól, popieprz. Mięso zapanieruj klasycznie (mąka, jajko, bułka tarta) i dopraw solą oraz pieprzem. Włoszczyznę przesmaż delikatnie na minimalnej ilości tłuszczu. W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, i na średnim ogniu smaż do złotego koloru. Dodaj przyprawy (cynamon, paprykę, kumin oraz harissę) i smaż kolejne 2–3 min. Po tym czasie wsyp ryż i zalej całość 400 ml bulionu. Zmniejsz ogień i nakryj garnek pokrywką. Duś przez 10 min. Na wierzch ułóż warstwę szpinaku, na nią włoszczyznę, na sam wierzch ułóż plastry jabłek. Dopraw solą i pieprzem. W tym czasie rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Wstaw mięso do piekarnika na 10 min. Duś kolejne 5 min., po tym czasie zdejmij z gazu i odstaw na 10 min. Serwuj z siekaną miętą, płatkami migdałów i ewentualnie gęstym jogurtem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"