Królewskie śniadanie: jak je skomponować?
Pełnowartościowe, królewskie śniadanie powinno nam dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Najlepiej, aby składało się z pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak pieczywo, czy płatki. Są one źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i wchłaniane do krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi. Idealnym dodatkiem do takich produktów są produkty mleczne i białkowe. Niezbędnym składnikiem są też owoce i warzywa.
W naszym cyklu „Wakacyjne grillowanie ze smakiem”, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga nasi kucharze, Jasiek Kuroń i Marieta Marecka przygotowali przepisy na pyszne śniadaniowe dania.
Przepisy na królewskie śniadanie: frittata i grillowana sałata rzymska z kiełbasą z serem JBB Bałdyga
Grillowana fritatta z warzywami i kiełbaskami z serem JBB Bałdyga
- 4 kiełbasy z serem JBB Bałdyga;
- 6 jajek;
- 50 g startego wytrawnego sera;
- 8 pomidorków koktajlowych;
- 1 papryka pokrojona w cienkie plasterki;
- 3 łyżki oliwy;
- 2 łyżki posiekanych liści świeżej bazylii;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kiełbaski ugrilluj po 3-4 minuty z każdej strony. Delikatnie ostudź i pokrój na ½ cm plasterki. Pomidorki pokrój w połówki lub plasterki. Aluminiową tackę nasmaruj oliwą. W misce wymieszaj jajka, dodaj pomidorki, paprykę, ser, kiełbaski oraz bazylię. Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. Przelej masę do formy, nakryj folią aluminiową i grilluj na obrzeżu grilla przez około 25 minut.
Grillowana sałata rzymska z kiełbasą z serem JBB Bałdyga
- 8 kiełbas z serem JBB Bałdyga;
- 2 sałaty rzymskie; parmezan w płatkach;
- 2 pomarańcze;
- garść orzechów włoskich;
- oliwa; sól, pieprz;
- duża szczypta płatków chili;
- 1 łyżka miodu;
- świeża bagietka do podania
Sposób przygotowania:
Kiełbaski wrzucamy na rozgrzany ruszt i grillujemy aż ładnie się zrumienią, w tym samym czasie sałatę kroimy na ćwiartki jeśli jest duża lub na pół jeśli jest mniejsza. Skrapiamy są oliwą, doprawiamy solą i wrzucamy na grill, 1 pomarańcze kroimy na gru- be plastry i również grillujemy. Sałatę obracamy na ruszcie i gri- llujemy aż lekko ściemnieje, po ok. 2-3 min. z każdej strony, na ko- niec polewamy ją miodem i sokiem z drugiej pomarańczy. Na ta- lerzach układamy zgrillowaną sałatę, plastry pomarańczy, doprawiamy płatkami chili i posypujemy parmezanem. Kiełbaski kroimy w ukośne, grubsze plastry posypujemy nimi sałatę, całość ozdabiamy orzechami, podajemy z bagietką.
Źródło zdjęcia głównego: Piotr Mizerski