Materiał promocyjny

Królewskie letnie śniadanie. Jak je przygotować?

Przepisy na śniadaniowe dania
Przepisy na śniadaniowe dania
Źródło: Piotr Mizerski
O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia nie trzeba już nikogo, mam nadzieję, przekonywać. Powtarzane do znudzenia porzekadło potwierdzają też badania naukowe. Warto pamiętać, że ważny jest nie tylko sam fakt zjedzenia śniadania, ale także jakość posiłku. 

Królewskie śniadanie: jak je skomponować?

>>Pobierz bezpłatny e-book

Pełnowartościowe, królewskie śniadanie powinno nam dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Najlepiej, aby składało się z pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak pieczywo, czy płatki. Są one źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i wchłaniane do krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi. Idealnym dodatkiem do takich produktów są produkty mleczne i białkowe. Niezbędnym składnikiem są też owoce i warzywa.

W naszym cyklu „Wakacyjne grillowanie ze smakiem”, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga nasi kucharze, Jasiek Kuroń i Marieta Marecka przygotowali przepisy na pyszne śniadaniowe dania.

Przepisy na królewskie śniadanie: frittata i grillowana sałata rzymska z kiełbasą z serem JBB Bałdyga

Grillowana fritatta z warzywami i kiełbaskami z serem
Grillowana fritatta z warzywami i kiełbaskami z serem
Źródło: Piotr Mizerski

Grillowana fritatta z warzywami i kiełbaskami z serem JBB Bałdyga

  • 4 kiełbasy z serem JBB Bałdyga;
  • 6 jajek;
  • 50 g startego wytrawnego sera;
  • 8 pomidorków koktajlowych;
  • 1 papryka pokrojona w cienkie plasterki;
  • 3 łyżki oliwy;
  • 2 łyżki posiekanych liści świeżej bazylii;
  •  sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kiełbaski ugrilluj po 3-4 minuty z każdej strony. Delikatnie ostudź i pokrój na ½ cm plasterki. Pomidorki pokrój w połówki lub plasterki. Aluminiową tackę nasmaruj oliwą. W misce wymieszaj jajka, dodaj pomidorki, paprykę, ser, kiełbaski oraz bazylię. Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. Przelej masę do formy, nakryj folią aluminiową i grilluj na obrzeżu grilla przez około 25 minut.

>>Pobierz bezpłatny e-book

Grillowana sałata rzymska z kiełbasą z serem JBB Bałdyga

Przepisy na śniadaniowe dania
Przepisy na śniadaniowe dania
Źródło: Piotr Mizerski
  • 8 kiełbas z serem JBB Bałdyga;
  • 2 sałaty rzymskie; parmezan w płatkach;
  • 2 pomarańcze;
  • garść orzechów włoskich;
  • oliwa; sól, pieprz;
  • duża szczypta płatków chili;
  • 1 łyżka miodu;
  • świeża bagietka do podania

Sposób przygotowania:

Kiełbaski wrzucamy na rozgrzany ruszt i grillujemy aż ładnie się zrumienią, w tym samym czasie sałatę kroimy na ćwiartki jeśli jest duża lub na pół jeśli jest mniejsza. Skrapiamy są oliwą, doprawiamy solą i wrzucamy na grill, 1 pomarańcze kroimy na gru- be plastry i również grillujemy. Sałatę obracamy na ruszcie i gri- llujemy aż lekko ściemnieje, po ok. 2-3 min. z każdej strony, na ko- niec polewamy ją miodem i sokiem z drugiej pomarańczy. Na ta- lerzach układamy zgrillowaną sałatę, plastry pomarańczy, doprawiamy płatkami chili i posypujemy parmezanem. Kiełbaski kroimy w ukośne, grubsze plastry posypujemy nimi sałatę, całość ozdabiamy orzechami, podajemy z bagietką.

Grillowana sałata rzymska z kiełbasą z serem
Grillowana sałata rzymska z kiełbasą z serem
Źródło: Piotr Mizerski
Materiał promocyjny
podziel się: