Najlepsza na świecie szarlotka babci Zosi

W naszej kuchni gościliśmy uroczą parę - Jana Paszkowskiego, uczestnika "MasterChefa" i jego babcię Zosię, która przygotowała ulubione potrawy Janka: zupę jabłkową z grzankami i najlepszą na świecie szarlotkę. Skorzystajcie z przepisów babci Zosi!

ZUPA JABŁKOWA:

Składniki:

1,5/2kg kwaskowych jabłek

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

3-4 goździki

cukier do smaku

bułka na grzanki (najlepiej z dnia poprzedniego)

Przygotowanie:

Jabłka obierz i ugotuj z goździkami do miękkości. Następnie przetrzyj przez sito i dopraw według uznania cukrem. Dodaj również łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Jej dodatek sprawi, że jabłka nie opadną na dno garnka. Bułkę pokrój w kostkę i przesmaż na odrobinie masła na złoto i chrupko. Gotowymi posyp zupę. Danie zjada się lekko ciepłe, a w upalne dni można podać na zimno - będzie wtedy znakomitą alternatywą dla chłodnika!

BABCINA SZARLOTKA

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 żółtka

250g miękkiego masła

szczypta soli

1 malutka łyżeczka proszku do pieczenia (dosłownie na sam czubek)

Wierzch:

1kg kwaskowych jabłek

około 500g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Składniki ciasta łączysz ze sobą i wyrabiasz z nich gładką kulę. Następnie zawijasz ją w folię i wkładasz do lodówki na co najmniej godzinę, aby masło stężało. Po tym czasie większą część ciasta ścierasz na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę z wyjmowanym dnem. Spód powinien mieć ok 1,5 cm grubości. Wstawiasz go do piekarnika nagrzanego do 180/200C do czasu, aż stanie się złoty. Kiedy taki już będzie, wyjmujesz go i odstawiasz do przestygnięcia. Przygotowane wcześniej jabłka ze słoiczka przekładasz do miski i mieszasz z 1x łyżką mąki ziemniaczanej oraz 2x łyżeczkami cynamonu. Taką aromatyczną miksturę jabłkowo-cynamonową wykładasz na podpieczony wcześniej spód i ścierasz na całość resztę ciasta.

Szarlotkę wkładasz do piekarnika nagrzanego do 180/200C i zapiekasz, aż góra stanie się pięknie i apetycznie rumiana.

Przetwory jabłkowe robi się następująco:

Kwaskową odmianę jabłek obierasz i ścierasz na tarce o grubych oczkach. Utarte jabłka układasz w słoikach warstwami, na przemian z cukrem. Pół słoika tartych jabłek, 2 łyżki cukru, jabłka, 2 łyżki cukru, jabłka i na wierzch 1 łyżka cukru. Następnie całość zakręcasz i wstawiasz do garnka z zimną wodą. Doprowadzasz do wrzenia i od momentu zagotowania wody gotujesz ok. 20 minut. Po tym czasie wyłączasz kuchenkę i zostawiasz słoiki w garnku, aż woda ostygnie. Przetwory na zimę gotowe!

Łosoś:

200g kawałek fileta z łososia ze skórą, pozbawionego łuski

oliwa z oliwek

sól morska

świeżo mielony, czarny pieprz

Koperkowy majonez:

2 żółtka

olej rzepakowy

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

sok z 1/2 cytryny

sól morska

pęczek koperku, drobno posiekany

dodatkowo:

kilka różyczek blanszowanych brokułów

1/2 opakowania mrożonego, zielonego groszku

1 zielona cukinia, pokrojona w grube plasterki, blanszowana

1 łyżka kaparów z zalewy

Przygotowanie:

Domowy majonez:

Do dużej miski oddziel żółtka z jajek. Dodaj do nich musztardę oraz sól. Całość zacznij dokładnie mieszać za pomocą trzepaczki. W trakcie mieszania wciśnij do środka odrobinę soku z cytryny i wolnym strumieniem wlewaj olej rzepakowy. Ważne, by nie miał on wyraźnego smaku. Oleju musisz wlać tyle, aby całość uzyskała jasny kolor i kremową konsystencję. Teraz dodaj do majonezu część posiekanego koperku. Resztę kopru zmiksuj natomiast z sokiem z cytryny, odrobiną wody i soli na pastę. Taką zieloną i bardzo aromatyczną, koperkową emulsję przelej do majonezu i wymieszaj. Dzięki temu całość nabierze pięknej, zielonej barwy. Odstaw w chłodne miejsce, aby całość nabrała smaku.

Łosoś:

Pozbawiony łuski kawałek ryby posmaruj odrobiną oliwy z oliwek oraz oprósz solą i pieprzem. Ważne, żeby dość sporo soli trafiło na skórkę, która wyciągnie z niej wodę.

Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię teflonową połóż teraz łososia skórką do dołu. Zmniejsz lekko płomień i smaż przez 5-6min po tej właśnie stronie. Po tym czasie przekręć rybę na stronę mięsa i dosmażaj jeszcze około 1-2min. Ważne, aby łosoś większość czasu spędził skórką do dołu, dzięki czemu wspaniale się ona przysmaży, a wnętrze ryby nie będzie suche. Pamiętaj, że najlepszy łosoś to taki, który w środku wciąż jest lekko różowy, soczysty i pełen swojego znakomitego smaku. Po tym czasie przełóż rybę skórką do góry na talerz z warstwą koperkowego majonezu. Podawaj według uznania. Wspaniale smakuje z prostym dodatkiem blanszowanych krótko brokułów, cukinii i mrożonego groszku!

CHOCOLATE BRO SMOOTHIE

Składniki:

2 dojrzałe banany

1łyżka mieszanki mielonej łuski gryczanej, kakao i lucumy

garść orzechów nerkowca

mleko migdałowe

1 płaska łyżeczka cynamonu

kilka kropli ekstraktu waniliowego / aromatu do ciast

Przygotowanie:

Banany pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do robota kuchennego. Dodaj do środka orzechy nerkowca, cynamon, ekstrakt waniliowy, mieszankę gryki, kakao i lucumy i dolej mleko migdałowe. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Gdyby była zbyt gęsta, rozrzedź ją mlekiem migdałowym. Przelej do wysokiej szklanki i posypyp ziarnem kakaowca.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"

Jakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"

Brytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd

Brytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"

Mieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"

Mieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"

Czy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista

Czy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista

Jak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"

Jak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"

Niepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły
Materiał promocyjny

Niepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły

Iga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"

Iga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"

Jaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
Materiał promocyjny

Jaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy

Marcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test

Marcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test

Manicure Hailey Bieber to hit tej wiosny

Manicure Hailey Bieber to hit tej wiosny

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Królowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
Materiał promocyjny

Królowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Zielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"
Materiał promocyjny

Zielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"

"Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii
Materiał promocyjny

"Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Wielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne
Materiał promocyjny

Wielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Samotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?
Materiał promocyjny

Samotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?

Toksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"

Toksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"

Ruszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D
Materiał promocyjny

Ruszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D

Piotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie

Piotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie

Wyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu

Wyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu

Alkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?

Alkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?

Domowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Materiał promocyjny

Domowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru

27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru

Książę William zażartował z Kate. Przesadził?

Książę William zażartował z Kate. Przesadził?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Jakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu

Jakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu

Pamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje

Pamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Tego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"

Tego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

"Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez

"Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez

Po przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"

Po przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"

Pierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?

Pierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?

Zdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji

Zdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji

"Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły

"Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły

Wiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"

Wiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"

Stawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"

Stawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"

Ile kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg

Ile kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas