Bóle stawów, zwyrodnienia i stany zapalne to częste dolegliwości, na które cierpią osoby w różnym wieku. Ziołolecznictwo to forma leczenia, która stanowi uzupełnienie właściwej kuracji – farmakologii, fizjoterapii. Zioła na stawy i kości można stosować w formie tabletek, maści, naparów i okładów.
Roszponka to roślina z rodziny kozłkowatych. Aż do XX wieku uważana była za chwast. Dopiero wtedy ludzie docenili nie tylko jej wyjątkowy smak, ale i właściwości odżywcze oraz szerokie spektrum zastosowania w kuchni.
Kuba Wiśnik swoją miłość do natury przekuł w tworzenie. Potrafi godzinami spędzać czas w lesie, dobierając odpowiednie składniki, po czym przygotować z nich profesjonalne i naturalne kosmetyki. Większość z nich powstaje w domowym laboratorium. Produkty cieszą się sporym zainteresowaniem.
Każdy, kto lubi gotować, wie, jak ważne w kuchni są przyprawy. Sól i pieprz to podstawa, ale jest jeszcze mnóstwo innych dodatków do dań. Jednym z nich jest czubryca – wciąż mało znana, ale godna uwagi.
Jiaogulan (łac. gynostemma pentaphyllum), czyli pochodzące z Chin ziele nieśmiertelności, ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jego uprawa nie jest skomplikowana, ponieważ roślinę można hodować w doniczkach. Gynostemma jest wieloletnia, dzięki czemu można z niej korzystać przez cały rok.
Monikę Dygas od dziecka fascynowały stare chaty. Niedawno postanowiła połączyć przyjemne z pożytecznym i w okolicach Starachowic otworzyła prywatny skansen. Co znajdziemy w Chacie Szeptuchy?
Kąpiel w herbacie, to nowy trend pielęgnacyjny wśród użytkowników mediów społecznościowych. Rytuał doskonale znany jest w azjatyckich kręgach kulturowych. Tak relaksują się chociażby Japonki. Jak przygotować kąpiel w herbacie?
Bezsenność to problem, który dotyka coraz więcej ludzi. Zmagają się z nim zarówno młodzi jak i starsi, bez względu na pochodzenie, wykształcenie czy zamożność. Obecnie zaburzenia te mogą się nasilać przez pandemię, która wywołuje podwyższony poziom lęku. Pogłębiają je jeszcze godziny spędzone przed telefonem, telewizorem i komputerem. Jak w tej nierównej walce mogą pomóc zioła? Które są najbardziej skuteczne? O tym opowiedziała nam Agnieszka Cegielska, dziennikarka i propagatorka zdrowego stylu życia.
Już od dawna wiadomo, że zioła mogą mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm, dlatego są one obecne m.in. w medycynie i kosmetykach. Warto też dodawać je również do kąpieli dla dzieci, dzięki czemu czynność ta będzie dla nich przyjemniejsza i przyniesie im zdrowotne korzyści. Zapytaliśmy eksperta, o czym należy pamiętać podczas jej przygotowywania.
Jednoroczne i wieloletnie zioła w ogrodzie mogą mieć typowo kulinarne zastosowanie, a dodatkowo walory estetyczne i zapachowe. Rosnąca mięta, rumianek, koper czy bazylia są niezwykle aromatyczne i nie sposób przejść obok nich obojętnie. Dowiedz się, jak i kiedy sadzić zioła w ogrodzie i na czym polega ich uprawa. Czy można już rozpocząć ich uprawę?
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Andrzej Polan, któremu pomagała Agnieszka Cegielska. Tematem przewodnim ich dań były zioła. Co powiecie na makaron z cukinią i świeżymi ziołami, kanapki z kozim serem i ziołami, kaszę pęczak z porami, tymiankiem i orzechami włoskimi oraz ziołowe chipsy ziemniaczane?
W Boże Narodzenie wielu z nas nie szczędzi sobie świątecznych smakołyków. Jaką dietę zastosować, aby poczuć się lepiej po takim obżarstwie i mieć płaski brzuch w czasie sylwestra? Jakie herbatki ziołowe są dobre na trawienie? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyk Anetę Łańcuchowską.
Napar z melisy to najpopularniejszy naturalny sposób na zszargane nerwy. Jest jednak skuteczne tylko jeśli odpowiednio go przygotujemy. Jak to zrobić? W Dzień Dobry TVN na to pytanie odpowiedziała Agnieszka Cegielska. Jak możemy wzbogacić smak takiego naparu? Do czego jeszcze wykorzystuje się melisę? I na co, poza zdenerwowaniem, pomaga melisa?
Sebastian Kulis to autor wirtualnego zielnika Roślinne porady. O roślinach wie prawie wszystko. Zaprosiliśmy go do Dzień Dobry Wakacje, aby zapytać skąd wzięła się jego pasja i czy jada tylko to co sam nazbiera. Powiedział nam również, co zrobić z częściami roślin, które zazwyczaj wyrzucamy.
Wczoraj grasowali po lesie, a to co tam znaleźli przynieśli do naszej kuchni! Jak twierdzi Marcin Prokop, dla Aleksandra Barona nie ma rzeczy, której nie można by ugotować. Rafał Bernatowicz zaskakuje wiedzą na temat tego, co jadalnego możemy zleźć na łonie natury. Zobacz, jakie tradycyjne przepisy przynieśli do kuchni Dzień Dobry TVN.
Agnieszka Cegielska: "Czarny bez to absolutnie magiczna roślina, za której ścięcie, w dawnych czasach w Wielkiej Brytanii, groziła kara śmierci". Przetworzone kwiaty i owoce czarnego bzu działają: "przeciwzapalnie, bakteriobójczo, wirusobójczo, wzmagają produkcję moczu - dzięki czemu organizm pozbywa się wszystkich szkodliwych metabolitów". UWAGA! Nie wolno jeść świeżych owoców ani kwiatów czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik. Jednak podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) ulega on rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwy. Na zdrowie!
Agnieszka Maciąg jest zwolenniczką zdrowego żywienia, a o zastosowaniu warzyw, ziół i owoców w kuchni wie prawie wszystko. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: pasztet z cukinii, sos sezamowo-konopny, zielony koktajl z proszkiem moringa oraz szybkie chutney.
A w tym zajada nasturcje! Prezenter pogody Dzień Dobry TVN był w Maciejowicach u Pana Ziółko, aby sprawdzić jak uprawia się zioła. A co z nowalijkami? Zobaczcie, jakie zioła odkrył.
Wiosna to pora, kiedy rośliny budzą się do życia. Które z nich można wykorzystać do pielęgnacji ciała? O tym w Dzień Dobry TVN mówiły chemiczki i zielarki: Marta Remplewicz oraz Zofia Marciniak.
Mikołaj Rey tym razem udał się do Rozalina. W tamtejszym gospodarstwie ekologicznym zasmakował uprawianego tam tymianku. Zioło jest używane jako przyprawa do bardzo wielu potraw. Jakie jeszcze ma właściwości?
Bohater naszego reportażu, nastoletni Kuba Wiśnik, pasjonuje się lasem i ziołami, samodzielnie wytwarza naturalne kosmetyki dla rodziny i przyjaciół: "W lesie mamy rośliny dostępne przez cały rok. Zimą na wybieg wkracza sosna, wiosną na pierwszym miejscu stoi brzoza, natomiast latem zbieramy wąkrotkę pospolitą, siedmiopałecznik błotny, a jesienią rokitnik oraz dzika róża". O tym jak zastąpić chemię naturalnymi produktami rozmawialiśmy też, w Dzień Dobry TVN, z blogerką - Ewą Kozioł.
Skóra po zimie jest wysuszona, dlatego jest to dobry moment na jej regenerację. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy chemiczki: Zofię Marciniak i Martę Remplewicz, aby powiedziały, jak to zrobić przy pomocy ziół. Zobaczcie, gdzie dziewczyny zabrały "starego grzyba" Marcina Prokopa. A może to on je zabrał? ;)
W Święta Bożego Narodzenia wiele osób bierze sobie za punkt honoru, aby zjeść wszystko, co pojawi się na stole. Nawet nie uchowają się przed nimi zapasy w lodówce. Po takiej wyżerce brzuch robi się, jak balon, a żołądek i wątroba wołają o pomoc. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dietetyczkę Justynę Mizerę, aby powiedziała nam, jak przygotować się do świątecznego obżarstwa i jak można się ratować, kiedy już wrzucimy do brzucha zbyt dużo. Natomiast Marcin Prokop zaśpiewał kawałek utworu, który zapewne będzie się nam cisnął na usta po wypiciu naparu z kopru. ;)
Moc zaklęta w ziołach znana jest od bardzo wielu lat. Wykorzystuje się je w kuchni, medycynie oraz w kosmetykach. W Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Remplewicz i Zofię Marciniak, które produkują kosmetyki na bazie ziół. Jak zaczęła się ich miłość do ziół? Co znajduje się w ich kosmetykach? Jak Marta i Zofia sprawdzają działanie kremów? Czym zastępują wodę, która zazwyczaj wykorzystywana jest przez firmy kosmetyczne?
W kuchni bloger Michał Dewódzki przygotował potrawy, których wspólnym mianownikiem jest mięta - zioło niedocenione w naszej kuchni, a dające nam wiele możliwości. Jak dobrze stosować miętę? Michał, znawca mięty, przygotował: kawę z mlekiem i miętą izraelską, marokańską zupę miętową oraz doddapastre tambuli. Smacznego!
Burak naciowy mangold, portulak letni, stewia, tymianek cytrynowy, sałata rzymska nakrapiana, rukola, rukiew wodna, nasturcja, begonia , lawenda wąskolistna, czyli w studiu Dzień Dobry TVN arystokracja na ziołowo!
Pokrzywa, ziele owsa, rumianek, nawłoć, mięta, melisa, lawenda, lipa. Klaudyna Hebda, która prowadzi blog zielarski, omówiła działanie poszczególnych ziół niezbędnych w każdej, dobrze prosperującej, domowej apteczce.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował zupę z ziołami, kurczakiem i kiełbasą, zupę podwójnie groszkową, ciasto czekoladowe z bazylią oraz boczek z dresingiem ziołowym i selerem. A wszystkie zioła wprost z domowego ogródka!
Światowy Dzień Zespołu Downa obchodzony jest, w dniu 21 marca, już po raz dziewiąty. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy: Alinę Topczewską, mamę Michała cierpiącego na zespół Downa, razem z synem. Jak wychowywać dziecko z zespołem Downa, czy posłać go do szkoły integracyjnej i jak Michał wspomina początki w szkole?
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała: zapiekankę chili con carne, zupę z kukurydzy z chili, ciasto czekoladowe z imbirem oraz curry z zielonym groszkiem. Smacznego!