Zioła w ogródku – jak i kiedy je sadzić? Uprawa ziół w ogródku przydomowym

Kobieta sadzi zioła w doniczce na balkonie
Zioła w ogródku – jak i kiedy je sadzić? Uprawa ziół w ogródku przydomowym
Źródło: Emely / Getty Images
Jednoroczne i wieloletnie zioła w ogrodzie mogą mieć typowo kulinarne zastosowanie, a dodatkowo walory estetyczne i zapachowe. Rosnąca mięta, rumianek, koper czy bazylia są niezwykle aromatyczne i nie sposób przejść obok nich obojętnie. Dowiedz się, jak i kiedy sadzić zioła w ogrodzie i na czym polega ich uprawa. Czy można już rozpocząć ich uprawę?

Zioła w ogrodzie są niewymagające w uprawie i łatwe w pielęgnacji. Nie zajmują dużo miejsca i nadają się na działkę każdej wielkości. Można zasadzić je również w doniczkach na balkonie lub parapecie. W ten sposób najczęściej uprawia się gatunki jednoroczne. Osoby, które chcą co roku cieszyć się nowymi zbiorami i wykorzystywać w swojej kuchni tylko świeże, ekologiczne przyprawy, powinni zdecydować się również na wieloletnie zioła. Sprawdź, jak je uprawiać, gdzie i jak je sadzić oraz na jakie rodzaje roślin w ogóle warto się zdecydować.

Jak sadzić zioła w ogrodzie?

Przed przystąpieniem do sadzenia ziół, warto wykonać plan ogródka ziołowego, na którym określona zostanie ilość sztuk danego gatunku. Rośliny zazwyczaj sadzi się w regularnych odstępach, w rzędach, które ułatwią późniejszą uprawę i pielęgnację. Warto przemyśleć również umiejscowienie poszczególnych ziół. Gatunki, które lubią się szeroko rozrastać, będą potrzebowały więcej miejsca na swoje korzenie i pędy.

Można także wykorzystać gotowe ogródki wertykalne, w których idealnie zmieszczą się doniczki z poszczególnymi ziołami. To dobry sposób, aby hodować przyprawy w małym ogrodzie lub nawet na balkonie.

Podróżnicy i ich niezwykłe wyprawy

piekarnia Boulangerie Veziano
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ręka z Nicei, czyli jak Rey został piekarzem
Ręka z Nicei, czyli jak Rey został piekarzem
Konno przez świat
Konno przez świat
Kolejna wyprawa Mikołaja Sondeja
Kolejna wyprawa Mikołaja Sondeja
Połączył podróże z treningami
Połączył podróże z treningami
Opowieści żeglarza Romana Paszke o dalekomorskich podróżach
Opowieści żeglarza Romana Paszke o dalekomorskich podróżach
Do zobaczenia w Bolonii
Do zobaczenia w Bolonii
Podróżnik przepłynął najdłuższy fiord na świecie
Podróżnik przepłynął najdłuższy fiord na świecie
Życie na kółkach Zosi i Jakuba
Życie na kółkach Zosi i Jakuba
Kapitan Baranowski wyrusza w samotny rejs
Kapitan Baranowski wyrusza w samotny rejs
Podróżuje i pomaga dzieciom z różnych stron świata
Podróżuje i pomaga dzieciom z różnych stron świata
Rowerem przez Afrykę
Rowerem przez Afrykę
Kuba przed czterdziestką odwiedził 91 krajów
Kuba przed czterdziestką odwiedził 91 krajów
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Od 7 lat na piechotę przez świat
Od 7 lat na piechotę przez świat

Zioła w ogródku powinny być zasadzone w określonym porządku. Najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie ziół jednorocznych na wspólnej rabacie, a ziół wieloletnich – osobno. W ten sposób należy postąpić również z gatunkami szybko i wolno rosnącymi, aby nie przeszkadzały sobie w prawidłowym rozwoju.

Zioła w ogrodzie – jak wygląda uprawa

Uprawa ziół w ogrodzie będzie maksymalnie uproszczona, jeśli zostaną one zasadzone w bezpośrednim otoczeniu domu. Ułatwi to obserwację roślin, ewentualne wyrywanie chwastów i regularne podlewanie. Dzięki temu zioła będą zawsze pod ręką, gdy pojawi się na nie zapotrzebowanie w kuchni.

Znaczna większość gatunków dobrze radzi sobie na typowej ziemi ogrodowej i nie wymaga przygotowywania specjalnego podłoża. Dla wzmocnienia i przyspieszenia wzrostu ziół, można zdecydować się na glebę żyzną i próchniczą, najlepiej także przepuszczalną. Zioła w ogrodzie powinny być posadzone na stanowisku słonecznym. Od ilości otrzymywanego w ciągu dnia światła będzie zależał nie tylko ich wygląd, ale także smak i aromat.

W przypadku ziół wieloletnich można zdecydować się na nawożenie gleby lub zasilanie jej kompostem, przynajmniej raz na kilka lat. Wymagane będzie również coroczne cięcie, zwłaszcza u roślin silnie rozrastających się, dla zachowania odpowiednio zwartego pokroju.

Niektóre gatunki ziół mogą wymagać dodatkowych zabezpieczeń na zimę, a wiosną – przycięcia przemarzniętych łodyg i liści. Zarówno zioła jednoroczne, jak i wieloletnie powinno zrywać się podczas suchej, bezdeszczowej pogody, najlepiej nad ranem. Należy pamiętać o tym, aby roślin nie wyrywać i nie szarpać. Bezpiecznym rozwiązaniem będzie użycie ostrego noża i delikatne przycięcie w odpowiednim miejscu. Przed użyciem ziół w kuchni warto przepłukać je pod bieżącą wodą.

Kiedy sadzić zioła w ogrodzie?

Zioła kupowane w doniczkach można uprawiać na zewnątrz już po minięciu pierwszych przymrozków. Wysiew nasion z kolei najczęściej przeprowadza się na koniec zimy. Dla większości gatunków idealnym terminem zasadzenia jest początek marca. Pierwsze zioła zbiera się wtedy już po kilkunastu tygodniach.

W przypadku roślin jednorocznych możliwe jest również przeprowadzenie drugiego wysiewu w okresie letnim, na przełomie lipca lub sierpnia. Pozwoli to na zebranie świeżych plonów jesienią i całoroczne cieszenie się własnoręcznie uprawianymi ziołami.

Jakie zioła warto sadzić w ogrodzie?

W ogrodzie można uprawiać zioła pochodzące bezpośrednio z nasion lub rozsady, ale także z gotowych sadzonek kupowanych w doniczkach. Te sprzedawane w pojemnikach są mniej wymagające w pielęgnacji i znacznie łatwiejsze w uprawie – nie trzeba martwić się o ich wzrost ani o to, jak szybko i czy w ogóle się przyjmą. Wystarczy zasadzić je w odpowiednio przygotowanej ziemi i cieszyć się naturalnymi i ekologicznymi sadzonkami.

Polski klimat nie wpływa znacząco na rodzaj ziół, które można sadzić na swojej działce. W zależności od osobistych preferencji można zdecydować się tylko na jeden rodzaj roślin lub na kilka. Można zasiać zarówno zioła jednoroczne, jak i wieloletnie, które dobrze znoszą zimowanie.

Jakie zioła w ogródku przydomowym sadzi się najczęściej?

  • Zioła jednoroczne: bazylia pospolita, cząber, kolendra, majeranek, koper.
  • Zioła wieloletnie: szałwia, koper włoski, szczypiorek, tymianek, lawenda, mięta, lubczyk, rumianek.

Zobacz także:

Zobacz film: Jak wykorzystać zioła doniczkowe w kuchni?

Zobacz film :Jak wykorzystać zioła doniczkowe w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości