Kawa z mlekiem i miętą izraelską (Habek)
Przygotowanie:
Zagotować 100 ml mleka z kilkoma listkami mięty i cukrem.
Przecedzić i dodać do zaparzonej kawy.
Filet z łososia z sosem miętowym
Składniki:
2-3 porcje filetu z łososia
400 ml jogurtu greckiego
garść listków mięty rosyjskiej
garść listków mięty rybiej (houtunia odorata)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Łososia usmażyć. Sos: Miętę rosyjską drobno posiekać, zmieszać z rozdrobnionym czosnkiem i jogurtem greckim, dodać sól, pieprz do smaku. Usmażonego łososia wyłożyć na paru liściach mięty rybiej i polać sosem.
Marokańska zupa miętowa
Składniki:
garść listków mięty marokańskiej
oliwa z oliwek
4 łyżki drobnego, suchego makaronu (mini muszelki)
śmietana 30% do zagęszczenia zupy
sól pieprz
Przygotowanie:
Czosnek rozdrobnić, zeszklić na oliwie w garnku. Dodać posiekaną miętę i litr wrzątku, sól, pieprz. Gotować 10 minut, odstawić, przelać do blendera, zmiksować. Ponownie wlać do garnka, zagotować, wsypać makaron, gotować do miękkości. Dodać 100 ml śmietany, wymieszać, udekorować świeżymi listkami mięty.
Doddapastre tambuli
Składniki:
1/2 łyżki oleju
1 łyżka ziaren kminu
kilkanaście ziaren pieprzu.
kilka listków kolendry wietnamskiej
kilkanaście listków mięty jamajskiej
1/2 szklanki wody
1 szklanka wiórków kokosowych
1,5 szklanki jogurtu greckiego
szczypta curry i soli
woreczek ryżu
Przygotowanie:
To azjatycki pikantny sos, który podaje się z ciepłym ryżem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kmin, pieprz. Mieszamy, dodajemy umyte i osuszone liście mięty jamajskiej. Smażymy pół minuty, odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy w blenderze, dodając wodę i wiórki kokosowe oraz kolendrę wietnamską. Przekładamy do miski, łączymy z jogurtem, przyprawiamy solą i curry. Polewamy na ugotowany ryż.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN