Jak stosować miętę w kuchni?

W kuchni bloger Michał Dewódzki przygotował potrawy, których wspólnym mianownikiem jest mięta - zioło niedocenione w naszej kuchni, a dające nam wiele możliwości. Jak dobrze stosować miętę? Michał, znawca mięty, przygotował: kawę z mlekiem i miętą izraelską, marokańską zupę miętową oraz doddapastre tambuli. Smacznego!

Kawa z mlekiem i miętą izraelską (Habek)

Przygotowanie:

Zagotować 100 ml mleka z kilkoma listkami mięty i cukrem.

Przecedzić i dodać do zaparzonej kawy.

Filet z łososia z sosem miętowym

Składniki:

2-3 porcje filetu z łososia

400 ml jogurtu greckiego

garść listków mięty rosyjskiej

garść listków mięty rybiej (houtunia odorata)

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek do smażenia

sól, pieprz

Przygotowanie:

Łososia usmażyć. Sos: Miętę rosyjską drobno posiekać, zmieszać z rozdrobnionym czosnkiem i jogurtem greckim, dodać sól, pieprz do smaku. Usmażonego łososia wyłożyć na paru liściach mięty rybiej i polać sosem.

Marokańska zupa miętowa

Składniki:

garść listków mięty marokańskiej

oliwa z oliwek

4 łyżki drobnego, suchego makaronu (mini muszelki)

śmietana 30% do zagęszczenia zupy

sól pieprz

Przygotowanie:

Czosnek rozdrobnić, zeszklić na oliwie w garnku. Dodać posiekaną miętę i litr wrzątku, sól, pieprz. Gotować 10 minut, odstawić, przelać do blendera, zmiksować. Ponownie wlać do garnka, zagotować, wsypać makaron, gotować do miękkości. Dodać 100 ml śmietany, wymieszać, udekorować świeżymi listkami mięty.

Doddapastre tambuli

Składniki:

1/2 łyżki oleju

1 łyżka ziaren kminu

kilkanaście ziaren pieprzu.

kilka listków kolendry wietnamskiej

kilkanaście listków mięty jamajskiej

1/2 szklanki wody

1 szklanka wiórków kokosowych

1,5 szklanki jogurtu greckiego

szczypta curry i soli

woreczek ryżu

Przygotowanie:

To azjatycki pikantny sos, który podaje się z ciepłym ryżem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kmin, pieprz. Mieszamy, dodajemy umyte i osuszone liście mięty jamajskiej. Smażymy pół minuty, odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy w blenderze, dodając wodę i wiórki kokosowe oraz kolendrę wietnamską. Przekładamy do miski, łączymy z jogurtem, przyprawiamy solą i curry. Polewamy na ugotowany ryż.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości