Jak rozbuchać ogień w kociołku? Dlaczego zimą tyjemy? Czy na chłodne dni potrzebujemy więcej kalorii? O tym w studiu Dzień Dobry TVN - dietetyczka Agnieszka Piskała.
Marudny malkontent, zgryźliwy i wiecznie niezadowolony. W zimie za zimno, w lecie za ciepło. Jak w takim razie dogodzić Polakowi? Czy narzekanie mamy wpisane w geny tak, jak Amerykanie wesołkowatość i pozytywny stosunek do otaczającej ich rzeczywistości? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN, dyskutowaliśmy z socjologiem Tomaszem Sobierajskim oraz z autorką niezwykłego kalendarza - Magdą Danaj.
Anna Stramach i Adam Mostowski, który odpadł wczoraj z programu "Masterchef", byli gośćmi Dzień Dobry TVN. W naszej kuchni przygotowali potrawy dla najmłodszych, nie tylko te słodkie. Przekonajcie się, jak smakuje zupa z ananasa, pomidorowa z makaronem naleśnikowym, knedle ze śliwkami i sosem waniliowym, fileciki rybne oraz śniadaniowe bułeczki. Dlaczego Adam Mostowski musiał się pożegnać z programem "Masterchef"?
Te pare dodatkowych tygodni zimy możemy wykorzystać, by zrzucić zimowe oponki i zmienić je na letnie:). Kilka tygodni wystarczy bowiem, aby promienieć zdrową cerą i tryskać energią. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Maciąg przyrządziła potrawy, które pomogą nam powrócić do sylwetki sprzed zimy. Jaka jest tajemnica jej niecodziennej urody i nienagannej figury?
Taniec brzucha to nie tylko rozrywka, ale i dobra metoda na zrzucenie zimowych oponek. W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Małgorzata Gil-Manzel, tancerka tańca orientalnego. Dla tańca rzuciła karierę inżyniera. Teraz namawia wszystkie panie na tę formę rekreacji, jaką jest taniec brzucha.
Możemy być uzależnieni od środków psychoaktywnych, od jedzenia, od telewizji i Internetu. Okazuje się, że także od sprawdzania prognozy pogody. Ile razy dziennie sprawdzamy, jaka aura będzie dnia następnego? To natomiast sprawdzał to Filip Chazjer :)
Dorota Gardias spotkała Annę Dereszowska w Bukowinie Tatrzańskiej. Co u niej słychać?
Muszą dotrzeć do Ciebie, z gorąca pizzą, zupą czy hamburgerem w 15 minut. Często pędząc z zamówieniem ryzykują życiem i zdrowiem by zdążyć na czas. Zwłaszcza zimą ich praca staje się szczególnie niebezpieczna... zobaczcie jak wygląda życie dostawców na skuterach.
Okazuje się, że spuścizna najgenialniejszych ekonomistów może mieć wpływ na nasze małżeństwo. Dwie amerykańskie dziennikarski,Paula Szuchman i Jenny Anderson, w swojej książce „Ekonomia miłości” postanowiły udowodnić, że podstawowe zagadnienia ekonomiczne pomagają w rozdziale prac domowych, częstotliwości życia seksualnego, a nawet w trakcie małżeńskich kłótni. Czy im się to udało? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: Jacek Stachursky oraz Anna Ostaszkiewicz- ekspert finansowy, prowadząca program „Pogromcy długów”.
Jak sobie radził podpatrywał prezenter pogody Bartek Jędrzejak.
Po sezonowych wyprzedażach czas na zaprezentowanie zdobytych "łupów". Stylistka Ewelina Rydzyńska pokazała, co złowiła i udowodniła, że także zimą można być modnym i wygodnym :)
Tej zimy zamarzło już kilkadziesiąt osób. A co będzie dalej? Wnioski płynące z naszej prowokacji dziennikarskiej nie skłaniają do optymizmu. Jesteśmy obojętni wobec osoby, która w miejscu publicznym leży na ławce lub na przystanku autobusowym. Czego się boimy, że nie reagujemy na sytuację wymagającą naszej interwencji? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Jerzym Koniecznym, mężem dr Ilony Rosiek-Koniecznej, słynnej dr Judymowej oraz z socjologiem Tomaszem Sobierajskim.
Tym razem Piotr Kucharski zdecydował się na potrawy dla zabieganych. Mrożonki pozwalają zaoszczędzić czas, są smaczne i zdrowe. A szczególnie zimą, kiedy smak świeżych warzyw pozostawia wiele do życzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN królowała zupa grzybowa z razowymi kluseczkami, leczo z kurczakiem i zupa fasolowa. Smacznego!
Jak gotować zimą, by zadbać o swoją odporność? Co jeść, kiedy o tej porze roku nie ma świeżych owoców i warzyw? Sięgnij wtedy po przetwory, suszone owoce, kiszoną kapustę i... kiełki. Co tym razem wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski?
Czas na ferie w zachodniej Polsce. Wreszcie mamy prawdziwą zimę i możemy cieszyć się urokami zimowego szaleństwa!
Filip Chajzer we włoskich Alpach nie tylko uczył się jeździć na nartach, ale jako smakosz sprawdzał także, co można zjeść po długiej jeździe na stoku. Co to jest bombardino? Kanapka z szynką za 6 euro, czy włoska pasta jak u mamy? Co jedzą prawdziwi narciarze? Czy to prawda, że Polacy przyjeżdżają w Alpy z własnym jedzeniem?
Reporter Dzień Dobry TVN Filip Chajzer uczył się jeździć na nartach w popularnym włoskim regionie Madonna di Campiglio. Zobacz, jak mu poszło?
Mamy ferie i upragnioną zimę, a to oznacza początek sezonu narciarskiego. Planując wypoczynek, warto się przygotować do podróży, na przykład do Karpacza w Sudetach.
Reporterka Dzień Dobry TVN Katarzyna Olubińska spotkała się w Zakopanem z Magdaleną Schejbal i jej partnerem Sławomirem Sławomirem Ziębą-Drzymalskim. Co robią w górach, komu pomagają i jakie mają plany na święta?