W regionalnej kuchni Podhala nie brakuje miejsca również na deser. Bombolki to drożdżowe, pieczone placuszki, tudzież ciasteczka, polewane roztopionym masłem i miodem. Po wyciągnięciu z piekarnika przypominają amerykańskie naleśniki lub mini pączki. Sprawdź prosty przepis.
Jego przygotowanie wymaga dużo pracy, ale jest tego warte.
W polskiej kuchni nie brakuje różnych potraw na bazie mąki. Co region, to inna wariacja na ten temat. Jedną z nich są podkarpackie placki o nazwie proziaki. Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Sprawdź przepis krok po kroku.
Prawdziwy wypoczynek nie byłby kompletny bez lokalnych specjałów i smakołyków. Mazowsze to region bogaty w kulinarne tradycje, jeśli więc jesteś smakoszem, warto udać się na wycieczkę szlakami miejscowych przysmaków. Uczta dla ducha i dla ciała czeka dosłownie za rogiem.
Nasi przodkowie mieli fantazję! Nie tylko, gdy wymyślali kolejne potrawy z mniej lub bardziej dostępnych składników, ale również podczas ich nazywania. W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na regionalne dania o całkiem zabawnych nazwach. Do tego radosnego grona zdecydowanie zaliczają się ruchanki, nazywane również ruchańcami. Co to za potrawa? Poznaj najlepsze przepisy!
Mikołaj Rey w poszukiwaniu nowych smaków, tym razem wybrał się do Jackowa Dolnego. Kucharz spotkał się tam z Barbrą Polak, aby spróbować tzw. pyzuchów. Co to za danie i jak je przygotować? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Śledzie po kaszubsku z żurawiną, kaszubska sałatka śledziowa i świeży śledź w zalewie octowej. Sprawdź przepisy pani Haliny Rogińskiej i przygotuj pyszne tradycyjne śledzie, które sprawdzą się na świątecznym stole. Smacznego!
Świętujemy 15. urodziny Dzień Dobry TVN. Z tej okazji wyruszyliśmy w Polskę, aby lepiej poznać naszych widzów. Kolejnym przystankiem niebiesko-żółtego Dzieńdobrobusa było miasto Supraśl. Co ciekawego można w nim zobaczyć i z czego słynie?
Marek Optiz do pracy codziennie płynie łódką przez Żuławy. To tutaj się urodził, wychował, a także spełnił wielkie marzenie o uratowaniu zabytkowego domu. W tym celu przeniósł na swoją działkę 300-letnią chałupę. To w niej można spróbować prawdopodobnie najlepszych raków na Żuławach.
By spróbować podkarpackich przysmaków, wybraliśmy się razem z dziennikarką Katarzyną Jaroszyńską do Krosna na festiwal "Karpackie Klimaty". W mieście słynącym z produkcji szkła Kasia spotkała się z kucharzem Pawłem Dobrzańskim, uczestnikiem pierwszej edycji programu "Azja Express", który przygotował potrawy kuchni regionalnej. Skorzystajcie z przepisów Pawła na królika duszonego w podkarpackim winie oraz naleśniki z jogurtem i owocami. I koniecznie spróbujcie podkarpackich chlebów!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Agnieszkę Filiks, która przygotowała dania kuchni regionalnej, między innymi burgery z cebularzem, zupę porową z cebularzem oraz cebularz z ozorkiem po lubelsku. Lubicie cebularze?
W kolejnym odcinku cyklu Mikołaj Rey spotkał się z Lude Victor Reno, który pochodzi z egzotycznej Martyniki. Co sprowadziło go do Polski? Czy swojej polskiej rodzinie serwuje dania rodzimej kuchni? Co charakteryzuje kuchnię karaibską?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Huszcz przygotował przysmaki rodem z Lubelszczyzny: schab, pstrąga i sernik. W gotowaniu pomagał mu dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki, który podobno doskonale wie czym różni się cebularz od cebulaka ;-) Jedliście kiedyś lubelski cebularz?
Kucharz Adam Kozanecki przygotowuje dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje w Uniejowie, razem z Ulą Chincz, z regionalnych produktów Ziemi Łódzkiej, kwaszone pomidory, piklowane rzodkiewki w zalewie solankowej oraz cytrynową grillowaną pierś z drobiu z zieloną kapustą z agrestem. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie! Smacznego!
W ramach cyklu „Smaki regionów”, który przygotowujemy wspólnie z Tele Magazynem i Tele Programem restauratorka Beata Kartowicz zrobiła w kuchni Dzień Dobry TVN specjały z Wielkopolski. Mieliśmy okazję spróbować czerninę na gęsinie, piersi z gęsi, modrą kapustę z jabłkami, szagówki poznańskie oraz pierogi z gęsiną.
Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łękach Dukielskich od lat walczyły o miano wyrobu regionalnego dla Bandurzaka i zaledwie dwa miesiące temu zyskały certyfikat. To niekwestionowany przysmak Podkarpacia, a przepis na niego przekazywany jest od pokoleń. Z gospodyniami: panią Aliną i panią Marią spotkał się nasz dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki. Poznał tajemnicę powstawania ciasta i sam miał okazję je zrobić. Zobaczcie, jakie składniki są potrzebne, by powstał prawdziwy Bandurzak. Ślinka cieknie na sam widok.
Co jadała dawniej polska szlachta? Mikołaj Rey rusza śladami Sarmatów na Podlasie, by poznać tamtejszą kuchnię i odkryć cudowne właściwości żurawiny. Razem z Krzysztofem Sawickim przygotował indyka podawanego w sosie żurawinowym na kurkach.