Materiał promocyjny

Odpocznij na Mazowszu i poznaj jego smaki. Jakie lokalne specjały możesz znaleźć na Szlaku kulinarnym?

Zamek w Liwie
mat. pras
Prawdziwy wypoczynek nie byłby kompletny bez lokalnych specjałów i smakołyków. Mazowsze to region bogaty w kulinarne tradycje, jeśli więc jesteś smakoszem, warto udać się na wycieczkę szlakami miejscowych przysmaków. Uczta dla ducha i dla ciała czeka dosłownie za rogiem.

Szlak kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka

Wiele jest na świecie miejsc, które słyną z charakterystycznych potraw popularnych nie tylko lokalnie, ale często też globalnie: pizza neapolitańska, sajgonki, sernik nowojorski - to wszystko potrawy tradycyjne dla określonych regionów, które pokochał cały świat. Na szczęście w ostatnim czasie powraca moda na tradycyjną kuchnię - właśnie dzięki temu podkreśla się wyjątkowość miejsc. Ta popularność wynika nie tylko z potrzeby powrotu do natury, ale także z zaprzeczenia konsumpcjonizmowi i produkowanym masowo, byle jakim jedzeniem.

Szlak kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka skupia się na smakach pogranicza Podlasia i wschodniego Mazowsza. To okazja do poznania nie tylko uroków niewielkich miasteczek, ale także zatopienia się w unikatowej mieszance staropolskiej kuchni z kulinariami litewskimi, białorusińskimi, tatarskimi i żydowskimi. Doświadczyć tej wyjątkowo pysznej przygody można w przepięknych dworkach i wiejskich chatkach znajdujących się nieopodal Siedlec i Sokołowa Podlaskiego. W znajdujących się na szlaku obiektach często są organizowane ciekawe warsztaty kulinarne, degustacje, pokazy rękodzieła oraz inne wydarzenia kulturalne. W Pałacu w Patrykozach, czy we Dworze Mościbrody można spróbować tradycyjnych, staropolskich potraw. Dania wywodzące się z mazowieckich wsi i lokalne wyroby serwują także w restauracji „Zaścianek” w Siedlcach i okolicznych gospodarstwach agroturystycznych . Niektóre z tych specjałów znalazły się nawet na liście „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” . Spragnieni z pewnością nie przejdą obojętnie obok zabytkowej gorzelni w Krzesku, gdzie regularnie odbywają się degustacje nalewek.

Dzięki temu, że szlak kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka przecina się z innymi szlakami: Wielkim Gościeńcem Litewskim i Szlakiem Unitów Sokołowskich na trasie można znaleźć nie tylko pyszne, ale także piękne atrakcje: w Muzeum Diecezjalnym w Siedlcach znajduje się jedyny w Polsce obraz El Greco, a w wielokulturowym, owianym legendą Twardowskiego Węgrowie znajduje się znana pracownia ludwisarska. Fani historycznych budowli z pewnością zachwycą się Zamkiem Książąt Mazowieckich w Liwie z Parkiem Kulturowo-Historycznym powita nas legendą o Żółtej Damie. Dla miłośników aktywnego wypoczynku również znajdą się tu ciekawe atrakcje: na trasie znajdują się stadniny koni, przystanie kajakowe, które organizują spływy, wiele ścieżek rowerowych i przepięknych, malowniczych lasów.

Lokalne smaki Mazowsza - Dziedzictwo Kulinarne

Dziedzictwo Kulinarne to program, który aktualnie zrzesza dwadzieścia pięć regionów europejskich. Jego głównym założeniem jest promocja regionalnej żywności, wytwarzanej tradycyjnymi metodami z regionalnych surowców.

Takie potrawy i produkty dziś kojarzą nam się przede wszystkim z powolnym, zgodnym z naturą stylem życia. To synonim zdrowia i ekologicznego podejścia do żywienia - wszystko za sprawą zwiększonej świadomości na temat jakości jedzenia i promocji lokalnych wytwórców i rzemieślników. Warto jednak uważać, żeby nie dać się złapać w pułapkę - przedsiębiorcy, zauważając popyt na naturalne, regionalne produkty próbują na siłę promować swoją ofertę. Warto pamiętać, że staropolska kuchnia była raczej uboga i dosyć monotonna - rolnicy jadali to, co urodziła ziemia: ziemniaki, kasze, zupy. Ogromną rolę przywiązywano do podziału jedzenia na to "zwykłe" i to "odświętne".

Szukając prawdziwie tradycyjnych kulinariów zwracamy uwagę na cechy, mogące świadczyć o ich pradawności, takie jak: prostota, użycie rodzimych produktów, jarskość, sezonowość, związek z obrzędem lub zwyczajem i rygoryzm, w którym zawiera się podział świata na codzienny i świąteczny. Podążając tym tropem trafiliśmy na wiele ciekawych potraw, których można spróbować udając się w kulinarną wędrówkę naszym szlakiem. Można je też przyrządzić samemu, korzystając z przepisów zamieszczonych w serwisie internetowym.

Odpocznij na Mazowszu

Wcale nie trzeba jechać daleko od Warszawy, żeby znaleźć piękne miejsca na wypoczynek. Mazowsze to region, w którym znajdziesz miejsca na krótki wyjazd weekendowy, jak i na dłuższy relaks. Jego zalety docenią zarówno mieszkańcy stolicy i okolicznych miast, jak i turyści z całej Polski. Bogactwo fauny i flory, zapierające dech w piersiach krajobrazy i wyjątkowe zabytki dają przestrzeń do naładowania akumulatorów.

Więcej pomysłów na podróże znajdziesz na stronie Moda na Mazowsze.

Zobacz także:

Autor: Adrianna Kowalczyk

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana