Polska

Odpoczynek na łonie natury, biesiady i przepyszny karp. Zobacz, dlaczego warto odwiedzić Dwór Mościbrody

Polska

Odpoczynek na łonie natury, biesiady i przepyszny karp. Zobacz, dlaczego warto odwiedzić Dwór Mościbrody

Dwór Mościbrody to pięknie położone miejsce na wschodnim Mazowszu. Pochodzący z pierwszej połowy XIX wieku folwark należy do skarbów polskiej kultury ziemiańskiej. Otacza go zewsząd malownicza przyroda, która zachęca do wypoczynku na świeżym powietrzu.

Odpocznij na Mazowszu

Niespełna 100 kilometrów od Warszawy znajduje się XIX-wieczny dwór otoczony lasami i stawami. Zabytkowy folwark w Mościbrodach leży na terenie Siedlecko-Węgrowskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu i w bezpośrednim sąsiedztwie Rezerwatu Przyrody Gołobórz.

Można tutaj odpocząć, można pobiesiadować, można odpocząć w parku, można popływać na łódce, na rowerze wodnym, na kajaku, ale też można skosztować pysznego karpia. Od ponad 150 lat w naszych stawach hodowany jest karp, do tej pory tradycyjnie 

– powiedziała Małgorzata Borkowska, właścicielka Dworu Mościbrody.

Tutejszy karp cieszy się tak dużym uznaniem, że od 3 lat znajduje się na liście kulinarnego dziedzictwa Mazowsza.

Warto przyjechać, żeby przede wszystkim skorzystać z uroków nie tylko wsi, ale z dobrodziejstw tych klimatycznych, zdrowotnych 

- powiedział Sławomir Kordaczuk Dyrektor Muzeum Regionalnego w Siedlcach, a następnie dodał:

Warto wczuć się w ten klimat i przede wszystkim nawiązywać do tradycji szlacheckich, które są jedyne w Europie kultywowane do tej pory w Polsce

Odkryj smaki Mazowsza

W dworze Mościbrody można nie tylko świetnie wypocząć wśród pięknych krajobrazów, ale i dobrze zjeść. Miejsce to leży na szlaku dziedzictwa kulinarnego Mazowsza, dlatego nie ma wątpliwości, że serwowane tu dania to absolutne "niebo w gębie".

Miejscowy karp serwowany jest w różnych wariantach. Dostaniemy tu rybę w wersji smażonej czy też pod postacią pasty. Będąc tu, koniecznie powinniśmy spróbować także pasztetu z kaczki i pierogów z ziemniakami, na które mówi się "szlachcice" lub "królewskie".

Typowe dla regionu są potrawy z mąki i potrawy z ziemniaka 

– zauważyła Bożena Polak-Stojanova, współtwórczyni szlaku kulinarnego "Mazowiecka Micha Szlachecka".

Ideą szlaku jest promowanie kuchni regionalnej wschodniego Mazowsza. Pokazywanie starych przepisów, starych receptur i kuchni, jak u mamy 

– dodała. 

Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.

Zobacz też:

Jarosławiec – atrakcje turystyczne nadmorskiego kurortu i jego okolic

Bartek Jędrzejak na podkładzie najstarszego pływającego kutra w Polsce

Uzdrowisko Muszyna – atrakcje miasta. Lecznicze właściwości lokalnych wód

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
50
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0