Prawdziwy wypoczynek nie byłby kompletny bez lokalnych specjałów i smakołyków. Mazowsze to region bogaty w kulinarne tradycje, jeśli więc jesteś smakoszem, warto udać się na wycieczkę szlakami miejscowych przysmaków. Uczta dla ducha i dla ciała czeka dosłownie za rogiem.
Dziennikarz kulinarny i smakosz Paweł Loroch przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z luksusowych polskich produktów, które rzadko goszczą na naszych stołach. Zobaczcie, jak przyrządza się stek z jelenia i makaron z półgęskiem! Paweł Loroch nie zapomniał także o innym naszym dobru eksportowym - o koncentracie jabłkowym. Jak myślicie, z ilu jabłek powstaje jedna butelka tego koncentratu?
Polacy mogą się pochwalić wybornymi produktami regionalnymi, np. długodojrzewającą szynką złotnicką z Wielkopolski, którą nawet zachwycił się nasz smakosz Mikołaj Rey. Gdzie można kupić szynkę złotnicką i jak smakuje? Czy może się równać z włoskimi szynkami długodojrzewającymi? Czym karmi się świnię złotnicką białą, z której robi ten wielkopolski przysmak?