Dziennikarz kulinarny i smakosz Paweł Loroch przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z luksusowych polskich produktów, które rzadko goszczą na naszych stołach. Zobaczcie, jak przyrządza się stek z jelenia i makaron z półgęskiem! Paweł Loroch nie zapomniał także o innym naszym dobru eksportowym - o koncentracie jabłkowym. Jak myślicie, z ilu jabłek powstaje jedna butelka tego koncentratu?
Makaron z półgęskiem
Składniki:
500 g świeżego makaronu
kawałek sera Bursztyn
świeże listki szałwii
półgęsek
pieprz
masło
sól
Składniki - kruchy spód:
mąka pszenna
cukier
masło
jaja
sól
Wypełnienie tarty:
Konfitura (redukcja) jabłkowa
kilka pięknych jabłek
mąka pszenna
cukier różany
mleko 3,2%
płatki róży
3 żółtka
cukier
Jeleń z malinową sałatą (najbardziej luksusowe mięso w Polsce)
Składniki:
kieliszek czerwonego wina
główka sałaty rzymskiej
musztarda francuska
polędwica z jelenia
suszony borowik
rozmaryn
tymianek
maliny
pieprz
oliwa
miód
sól
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN