Materiał promocyjny

Zimowe smakołyki

Chcesz wiedzieć, jak smakuje pudding chlebowy Józka? Przygotuj go w zaciszu swojej kuchni według przepisu Josepha "Józka" Seeletso.

Ciasto imbirowe na ciepło z sosem z sera pleśniowego

Składniki:

225 g miękkiego masła

225 g drobnego cukru

5 jajek ekologicznych

175 g mąki 100 g mielonych migdałów

2- 3 łyżki mielonego imbiru

3 łyżki świeżego posiekanego imbiru

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremki na suflet wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Utrzyj masło z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka. Wsyp mąkę, migdały i imbir. Przełóż masę do foremek i piecz 15-20 minut. Podawaj z sosem.

Sos z sera pleśniowego

Składniki:

6 żółtek

65 g białego cukru

500 ml mleka

150 g niebieskiego sera pleśniowego

Przygotowanie:

W misce ubij żółtka i cukier. Zagotuj mleko i potem gotuj na małym ogniu 4-5 minut. Wlej gorące mleko do jajek i lekko ubij. Ułóż miskę nad garnkiem z wrzącą wodą i podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj ser pleśniowy.

Karmelizowany ananas z bazylią i bitą śmietaną

Składniki:

1 ananasa obranego i pokrojonego w plastry

200 g białego cukru

2 mielonego świeżego pieprzu

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść cukier. Pokrój ananas w kostkę. Kiedy cukier zmieni się w karmel, wrzuć kawałki ananasa. Podsmaż, dodaj pieprz, wymieszaj. Podawaj z kremem bazyliowym.

Krem bazyliowy

Składniki:

300 ml śmietany

nasiona wydrążone z laski wanilii

pęczek bazylii

Przygotowanie:

Ubij śmietanę z wanilią. Posiekaj bazylię i wymieszaj ze śmietaną.

Pudding chlebowy wg Józka

Składniki:

25 g masła (plus dodatkowo do wysmarowania foremki)

8 cienkich kromek białego chleba

50 g rodzynek

2 łyżeczki cynamonu

300 ml mleka

100 ml śmietanki kokosowej

2 żółtka

25 g cukru

25 g marmolady pomarańczowej

Przygotowanie:

Posmaruj masłem foremkę na ciasto (o pojemności 1 litra). Z chleba odkrój skórkę. Posmaruj kromki marmoladą. Pokrój w trójkąty. Wyłóż chlebem dno i brzegi foremki, posyp rodzynkami i cynamonem. Ułóż jeszcze jedną warstwę chleba i rodzynek. Posyp cynamonem, przykryj chlebem. Zagotuj w garnuszku mleko i śmietankę kokosową. W międzyczasie zagotuj mleko i śmietankę kokosową. W miseczce ubij jajka z cukrem. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj i zalej miksturą zawartość foremki. Posyp gałką muszkatołową i pozostaw na 30 minut. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości