Materiał promocyjny

Zapiekanki i grzanki

Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej przygotowali w kuchni Dzień dobry TVN smakowite grzanki i zapiekanki.

Grzanka „power” dla wycieńczonych pracą

Składniki:

chleb wiejski

opakowanie tofu ( ok. 180 g)

2 płaskie łyżki masła

1 szklanki śmietanki 30%

garść tartego parmezanu

ząbek czosnku

pęczek szczypiorku

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

kilka boczniaków

3 szklanki mleka

2 łyżki mąki grochowej (lub z ciecierzycy)

2 łyżki mąki białej

1 łyżeczki soli kamiennej

bułka tarta

kiełki słonecznika

pomidory

zielony świeży ogórek

korniszony

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na rozgrzane masło z odrobiną oliwy wrzucamy wyciśnięty ząbek czosnku, a po chwili rozkruszone tofu. Smażymy 2-4 minuty na małym ogniu i dodajemy śmietankę, sól i pieprz a na końcu parmezan i poszatkowany szczypiorek. Zdejmujemy z gazu i dokładnie mieszamy. Boczniaki kroimy na 3 cm plastry. Mleko, mąkę groszkową, pszenną i sól mieszamy ze sobą. W takim cieście naleśnikowym zanurzamy boczniaka, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Grube kromki chleba podpiekamy na patelni na oliwie z oliwek z dwóch stron. Na każdą grzankę nakładamy porcję „ jajecznicy” z tofu, plasterki panierowanego boczniaka, kiełki słonecznika oraz plasterki pomidorów, korniszonów i zielonego ogórka.

Wspomnienie dzieciństwa, czyli „wypasiona” chałka

Składniki:

chałka

masło klarowane (można dostać w supermarketach)

cukier trzcinowy

serek ricotta

mrożone truskawki (w sezonie świeże) 400 g

Przygotowanie:

Mrożone truskawki podgrzewamy w garnku z małą ilością cukru ( 2 płaskie łyżki). Dwie łyżki masła sklarowanego rozpuszczamy na patelni i kładziemy na nim kromki chałki. Posypujemy cukrem trzcinowym i podpiekamy na złocisty kolor z dwóch stron. Każdą kromkę smarujemy odrobina serka ricotta, na który kładziemy odrobinę truskawek.

Grzanka „light” dla dbających o linię

chleb orkiszowy

dojrzałe awokado

mały pęczek koperku

1 cytryny

czerwona papryka

kiełki lucerny gomasio (czyli sól sezamowa)

Przygotowanie:

Kromki chleba przypiekamy z jednej strony na suchej patelni. Awokado miksujemy na jednolitą masę w blenderze z sokiem z cytryny, a następnie dodajemy drobno poszatkowany koperek. Paprykę pieczemy w całości w piekarniku. Gdy się przypiecze z każdej strony, wyjmujemy z piekarnika, a po wystygnięciu obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w grube plastry. Kromki chleba smarujemy po nieprzypieczonej stronie „masłem” z awokado, na masło kładziemy garstkę kiełków lucerny, na nich plasterek papryki i posypujemy gomasio.

Gomasio: Na suchej patelni prażymy ok. 100 g sezamu z płaską łyżeczką soli kamiennej. Gdy sezam stanie się złocisty całość mielimy w młynku na proszek. Możemy też użyć moździerza.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości