Materiał promocyjny

Zapachy i smaki kuchni żydowskiej

Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" Katarzyna Zielińska i Michał Piróg postarają się przybliżyć nam prawdziwą kuchnię żydowską. Czy podołają temu wyzwaniu? Przekonajcie sie sami.

„Kugel z rodzynkami”

Składniki:

1 szklanki ryżu gotowanego bez soli

3 jajka

1 szklanki cukru

1 szklanki rodzynek

Skórka pomarańczowa

3 szklanki mleka 3,2 %

Masło roślinne

Wanilia w proszku

Sposób przygotowania:

Gotowany ryż mieszamy z żółtkami, rodzynkami i cukrem. Osobno ubijamy białka z mlekiem. Łączymy wszystkie składniki dodając skórkę pomarańczową i wanilię. Następnie przelewamy masę do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem. Wstawimy do piekarnika na około 30 minut.

„Bubele”

Składniki:

1 opakowanie macy żydowskiej

1 jajko

1 szklanki wina czerwonego (słodkiego)

50 gram orzechów włoskich.

Łyżeczka cukru

Sól

Olej roślinny

Woda

Cynamon

Sposób przygotowania:

Musimy zwilżyć macę gorąca wodą, po czym należy ją pokruszyć. Ubijamy jajko z winem i dodajemy do macy. Wrzucamy posiekane orzechy, cukier i cynamon. Po wymieszaniu odstawiamy masę na 30 minut w chłodniejsze miejsce. Smażymy na gorącym tłuszczu.

„Sałatka Jerozolimska”

Składniki:

6 marchewek

3 cytryny

3 świeże pikantne papryczki chilli

Pęczek świeżej pietruszki

Sposób przygotowania:

Marchewkę musimy zetrzeć na tarce. Paseczki z marchewki zalewamy sokiem z wyciśniętych cytryn i dodajemy drobno posiekane cząstki papryczki. Mieszamy. Podając przyozdabiamy listkami świeżej pietruszki.

„Kawior żydowski”

Składniki:

7 gęsich wątróbek

Gęsi smalec lub oliwa z oliwek

2-3 cebule

2 jajka ugotowane na twardo

Bagietka

Sposób przygotowania:

Na jednej patelni podsmażamy cebulkę, a na drugiej drobno posiekaną wątróbkę. Po kilku minutach, gdy wątróbka się dobrze wysmaży można połączyć ją z cebulą. Nakładamy na pieczywo. Jajka ścieramy na tarce i posypujemy nimi kanapki.

„Matzerbrajt na słodko lub na słono”

Składniki:

1 opakowanie mac żydowskich (koszernych)

6 jajek

2 cebule

1 litr mleka 3,2 %

Oliwa z oliwek lub masło roślinne (nie tłuszcz zwierzęcy, bo wtedy nie będzie koszerne)

Cynamon

Powidła śliwkowe lub z jabłek

Sól

Pieprz

Sposób przygotowania:

Mace drobno kruszymy do miski i zalewamy mlekiem na kilka minut, żeby znacznie zmiękły. Jajka trzepaczką dokładnie mieszamy z mlekiem. Miękkie mace odsączamy z nadmiaru mleka i mieszamy z jajkami. W miedzy czasie zasmażamy cebulkę. Masę wrzucamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem i smażymy aż się zetnie. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Potem przerzucamy taki placek na drugą stronę. Po kilku minutach wykładamy je na talerzyk.

Na słodko: Przygotowujemy macę identycznie jak powyżej, ale nie dodajemy cebulki. Na koniec macę polewamy powidłami i cynamonem. Jest to typowe danie serwowane w Jerozolimie zarówno na śniadanie jak i na deser.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości