Wołowina zapiekana w kremowych ziemniakach
Składniki:
600 g wołowego udźca
2 łyżki pszennej mąki
40 ml oleju
2 pory
300 g cebuli
200 g marchewki
200 g rydzów
4 ziemniaki
rozmaryn
sól, czarny pieprz
czosnek
500 g gotowanych ziemniaków
20 g masła
60 g ostrego żółtego sera
3 żółtka
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę. Mąkę łączymy z solą, pieprzem i obtaczamy mięso. Wrzucamy na gorący olej i obsmażamy na złoty kolor. Warzywa kroimy w odważne kawałki i obsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa, wszystko podlewamy bulionem i dusimy około 50 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w plastry grube i obsmażamy na złoty kolor. Kiedy mięso jest prawie miękkie dodajemy podsmażone ziemniaki. Dusimy wszystko razem, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Ziemniaki rozgniatamy i łączymy z masłem, żółtkami, serem utartym, solą oraz pieprzem. Na koniec mięso wykładamy do niskiej formy, wierzch pokrywamy masą ziemniaczaną. Wszystko razem zapiekamy, aż wierzch się zezłoci.
Kruche babeczki orzechowe z pigwą ogrodową i ricottą
Składniki:
420 g mąki
200 g masła
2 jajka
380 g cukru
150 g włoskich orzechów
400 g pigwy
250 g ricotty
2 żółtka
2 białka
Przygotowanie:
Orzechy ścieramy na tarce lub miksujemy w malakserze. Z mąki, masła, jaj, cukru oraz orzechów zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do lodówki. Wyklejamy foremki ciastem i wypiekamy na złoty kolor. Pigwę obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę. Podlewamy delikatnie wodą, dodajemy 200 g cukru i gotujemy a raczej smażymy aż będzie miękka. Białka ubijamy na sztywno z 80 g cukru, 2 żółtkami i mieszamy z ricottą. Dodajemy pianę z białek i 20 g mąki na koniec. Babeczki napełniamy pigwą wierzch wypełniamy ricottą i wszystko jeszcze zapiekamy na złoty kolor.
Bałkański torcik z galaretką z Sangrii i winogronami
Składniki:
4 jajka
60 g mąki
140 g cukru
40 g kakao
500 g bałkańskiego jogurtu
100 g miodu
20 g żelatyny
300 ml śmietany
250 ml Sangrii
winogrona z działki
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy żółtka nie przerywając ubijania. Kakao rozpuszczamy w wodzie do konsystencji śmietany, dodajemy do masy jajecznej. Jeszcze tylko mąka, mieszamy i gotowe. Wypiekamy biszkopt w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno, 20 g żelatyny rozpuszczamy i łączymy ze śmietaną, miodem i jogurtem. Sangrię podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 10 g żelatynę. W głębokim talerzu do zupy układamy obrane winogrona i zalewamy Sangrią. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Na biszkopt wykładamy troszkę musu jogurtowo-śmietanowego, na to kładziemy’’ górę” z galaretki i winogron i wszystko pokrywamy pozostałym musem. Wstawiamy do zastygnięcia.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN