Materiał promocyjny

Weronika Rosati w kuchni

Nikt nie wierzy jej, że jest Polką. Na dźwięk jej nazwiska wszyscy uważają, że urodziła się w Hiszpanii, kiedy ją widzą, mówią, że na pewno jest latynoską. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się przekonać jak Weronika Rosati radzi sobie w kuchni.

Jesienna zupa z fasolą i makaronem

Składniki dla 4 osób:

2 golonki wieprzowe bez skóry

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

2 pokrojone w wiórki czerwone cebule

200 g białej fasoli konserwowej

1 pokrojona w kostkę czerwona papryka

4 łyżki oliwy z oliwek

1,5 l rosołu wołowego Kucharek

Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat

Przyprawy w płynie Kucharek do smaku

4 łyżki tartego parmezanu

Papryka ostra Prymat do smaku

500 ml pomidorów pelati

1 pęczka świeżo siekanej bazylii

200 g ugotowanego al dente makaronu nitki cięte

1 włoska bagietka

Sposób przygotowania:

W głębokim garnku na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę i pokrojoną golonkę. Następnie dodać pomidory i fasolę, wlać rosół. Zupę zagotować, dodać makaron i doprawić do smaku. Zupę podawać ze świeżo siekaną bazylią, tartym parmezanem i chrupiącym włoskim pieczywem.

Zapiekany filet z okonia ze szpinakiem, orzechami i rodzynkami

Składniki dla 4 osób:

8 x 100 g filetu z okonia

6 łyżek oliwy z oliwek

1 op. przyprawy do ryb Prymat

4 łyżki masła

1 pokrojona w kostkę słodka cebula

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

500 g sparzonych liści szpinaku

100 g tartego sera parmezan

100 ml bulionu warzywnego Kucharek

Sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa Prymat do smaku

Po 25 g pokrojonych orzechów nerkowca, pinii i włoskich

25 g rodzynek

4 żółtka

500 ml śmietany 36%

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone filety z okonia zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawą do ryb Prymat, odstawić na 2-4 godziny. Na stopionym maśle podsmażyć cebulę, czosnek i liście szpinaku, doprawić do smaku. Żółtko roztrzepać, połączyć ze śmietaną, bulionem i serem. W żaroodpornym naczyniu ułożyć na przemian okonia i szpinak. Całość zalać kremem śmietanowo-serowym, posypać orzechami i rodzynkami. Tak przygotowane danie piec 15-20 minut w temperaturze 180°C. Podawać jako zakąskę lub z dodatkami jako danie główne. Potrawa doskonale komponuje się z białym winem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości