W kuchni nawet bobas lubi wybór

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Joanna Anger. Blogerka zaproponowała potrawy kuchni BLW. Na czym polega koncepcja „Bobas Lubi Wybór”?

WARZYWNE KOSTKI KUKURYDZIANE

Składniki:

1/2 szklanki kaszki kukurydzianej

2 szklanki wody

1 marchewka

1 pietruszka

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Wlej wodę do garnka i zagotuj. Do wrzątku wsyp kaszkę kukurydzianą i zamieszaj rózgą. Gotuj kaszkę na średnim ogniu, przez ok. 3 - 4 minuty, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj suszone zioła, pokrojone warzywa i łyżkę oliwy z oliwek. Całość delikatnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Głęboki talerz do zupy z płaskim dnem lub prostokątne naczynie, opłucz zimną wodą i przelej do niego gorącą kaszkę. Gdy zesztywnieje i całkiem ostygnie, pokrój ją w małe kostki. Do gotującej się kaszki, możesz dodawać ulubione warzywa i przyprawy np. paprykę, cebulę, zielony groszek, curry, tymianek.

KOKOSOWE JAGLANE KULECZKI

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej na 1 szklankę wody

1 łyżka zmielonych płatków migdałowych

1/2 łyżeczki oleju kokosowego

3 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżeczka miodu/ syropu daktylowego

Przygotowanie:

Kaszę wypłucz dwukrotnie gorącą wodą. W garnku zagotuj wodę, a następnie wsyp kaszę i przykryj pokrywką. Gotuj kaszę przez ok. 18 minut na najmniejszym ogniu (nie podnoś pokrywki i nie mieszaj kaszy podczas gotowania), a następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj olej, zmielone płatki, słodzik. Delikatnie wymieszaj. Z gorącej kaszy wydzielaj łyżką porcję i za pomocą zwilżonych wodą dłoni formuj małe kuleczki wielkości orzeszka, a następnie obtaczaj je we wiórkach kokosowych. Podawaj na ciepło lub na zimno. Dopasuj wielkość kulek do małych rączek dziecka.

Smak kulek możesz dowolnie modyfikować np. dodając ugotowaną, startą marchewkę, buraka, pietruszkę; amarantus ekspandowany; zmielone pestki dyni; bardzo drobno posiekane suszone owoce, lub obtaczając kulki w zmielonych ziarnach słonecznika czy wiórkach kokosowych.

BATONY MUSLI

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego

1/3 szklanki suszonej żurawiny

1/3 szklanki rodzynek

1/4 szklanki sezamu

1/4 szklanki siemienia lnianego

1/4 szklanki słoneczniku łuskanego

2 jajka

2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180'C z termoobiegiem. Małą formę (ok. 20cm x 26cm) lub blachę wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce połącz: płatki owsiane, amarantus, suszone owoce, sezam, siemię lniane, ziarna słoneczniku. Wymieszaj suche składniki łyżką. Dodaj rozbełtane jaja, miód i olej. Dokładnie wymieszaj całość tak, by wszystkie składniki połączyły się. Przełóż masę na blachę lub formę do pieczenia i rozprowadź, dociskając łyżką, tak by stworzyć kwadrat o wymiarach 20 cm x 20 cm i grubości ok. 2 cm. Wstaw blachę / formę na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez ok. 18-20 minut do zarumienienia. Ciepłe (nie gorące) ciasto, pokrój na prostokątne batony i przełóż do suchego pojemnika. Miód możesz zamienić na np. syrop klonowy czy syrop daktylowy, dodając je w takiej samej ilości jak miodu.

PIETRUSZKOWE PLACKI

Składniki:

2 pietruszki

4 łyżki mąki pszennej

1 jajko

1 łyżka jogurtu naturalnego

½ łyżeczki cynamonu

Szczypta kardamonu

Szczypta imbiru w proszku

Olej rzepakowy

Przygotowanie:

Pietruszkę zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki. Przełóż ją do miski i dodaj mąkę, jajko, jogurt, łyżkę oleju i przyprawy. Wymieszaj ciasto dokładnie łyżką, by składniki się połączyły. Wysmaruj patelnię olejem, rozgrzej ją dobrze i smaż małe placki z obu stron do zrumienienia. Możesz wykonać bardziej wytrawną wersję placków dodając zamiast wyżej wymienionych przypraw ½ pęczka koperku drobno posiekanego.

BANANOWE BABECZKI

Składniki:

2 bardzo dojrzałe banany

1 szklanka mąki pszennej (pełnoziarnistej)

2 jajka

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 płaska łyżeczka cynamonu

2 łyżki płatków migdałowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie:

Rodzynki wsyp do szklanki, zalej wodą i mocz ok. 10 minut, a następnie odsącz. Nastaw piekarnik na 180' C z termoobiegiem. Przygotuj foremki do muffinek (blaszki + papierowe papilotki lub foremki silikonowe). Przygotuj dwie miski. W pierwszej misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon. Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na papkę. Jajka wbij do szklanki i rozbełtaj widelcem. W drugiej misce wymieszaj: rozbełtane jajka, olej, rozgniecione banany, rodzynki. Połącz zawartość obu misek w jednej z nich i dokładnie wymieszaj ciasto. Za pomocą łyżki nałóż ciasto do foremek (do 3/4 wysokości) i posyp babeczki płatkami migdałowymi. Piecz przez 15 - 18 minut na środkowym poziomie piekarnika.

MAKARON Z BURACZANYM PESTO

Składniki:

2 buraki

1 słodka gruszka

1 łyżka łuskanego słonecznika

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Buraki ugotuj w skórce, ostudź, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do miski przełóż buraki. Obierz gruszkę, usuń gniazdo nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do buraków wraz ze słonecznikiem, sokiem z cytryny i oliwą. Zblenduj całość. Ugotowany, gorący makaron dodaj do pesto i wymieszaj, by okleiło cały makaron.

SYROP DAKTYLOWY– alternatywa dla cukru

Składniki:

10 daktyli

¾ szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

Daktyle drobno posiekaj, zalej wodą i odstaw na około 30 minut. Zblenduj daktyle wraz z wodą na syrop. Z tych proporcji uzyskasz konsystencję do nakładania łyżką. Jeśli potrzebujesz rzadszej – dodaj więcej wody. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce do 2 dni. Do przygotowania syropu możesz użyć innych suszonych owoców, np. suszone śliwki, figi, morele.

FRYTKI Z SELERA Z DOMOWYM "KETCHUPEM"

Składniki:

FRYTKI

2 selery

2 łyżki suszonego tymianku

2 łyżki oliwy z oliwek

KETCHUP

3 pomidory

1 duża marchew

2 suszone daktyle

Przygotowanie:

Selery obierz i pokrój w długie słupki (grubości serdecznego palca). Wymieszaj z tymiankiem i oliwą. Odstaw na 15 minut, a następnie układaj na blaszce tak, by kawałki selera nie nachodziły na siebie. Piecz przez 30 - 40 minut (do miękkości) w 170' C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika. Przygotuj ketchup: Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę, a następnie pokrój w małą kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Daktyle posiekaj na drobne kawałki. Wsyp wszystkie składniki do małego garnka i gotuj pod przykryciem do momentu, aż pomidory całkiem się rozpadną. Zdejmij garnek z ognia, zmiksuj blenderem powstały sos do uzyskania jednolitej konsystencji i ponownie wstaw na gaz. Gotuj bez przykrycia do momentu, aż nadmiar wody wyparuje i sos zgęstnieje. Przetrzyj sos przez drobne sitko i przelej do miseczki. Ostudzonym ketchupem polej upieczone frytki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości