W kuchni DDTVN nowalijki, które są bezpieczne o tej porze roku :)

W kuchni Dzień Dobry TVN duet "Reakcji Łańcuchowej" przygotował potrawy bazując na wiosennych nowalijkach, które o tej porze roku są dla nas bezpieczne. Dla czosnku niedźwiedziego wczesna wiosna to naturalna pora roku. Warto sięgnąć też po szparagi oraz szczaw. Na deser z kolei, Aneta proponuje zdrowe gofry z mąki orkiszowej z gorzką czekoladą. Mniam!

Szparagowa z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

2 pęczki białych szparagów

2 ziemniaki

250 g mascarpone

1 litr wywaru drobiowego

sól i biały pieprz

1 pęczek czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, w trakcie dodaj czosnek. Szparagi bardzo dokładnie obierz, odetnij po dwa centymetry u góry. Resztę pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka, smaż przez chwile. Ziemniaki obierz, pokrój i dodaj do szparagów. Wszystko razem smaż przez chwilę. Zalej wywarem i gotuj aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj mascarpone i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Po zmiksowaniu dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i gotuj przez 2-3 minuty. Główki szparagów pokrój w cienkie plasterki i posyp po wierzchu.

Placki z serem i szczawiem

Składniki:

Farsz:

1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku

1 pęczek szczawiu

200 g twardej mozzarelli

100 g twardego sera solankowego (typu feta, ale bardzo twardego i słonego)

Ciasto:

10 g świeżych drożdży

200 ml wody

500 g mąki pszennej

100 ml oleju

Przygotowanie:

W misce rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj pozostałe składniki na ciasto z wyjątkiem oleju, wymieszaj na jednolitą masę, pod koniec dodaj olej i wyrób, wtłaczając olej w ciasto.

Przełóż na stolnicę i zagnieć przez około 6–8 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Przełóż z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Można skrócić ten czas, ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość.

W czasie gdy ciasto wyrasta można przygotować farsz:

Na oleju podsmaż czosnek. Dodaj posiekany szczaw i podduś przez chwilę aż szczaw lekko zmięknie. Odcedź i wystudź. Sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj ze sobą i ze szczawiem. Podziel na 6 części i uformuj kulki. Ciasto przełóż z powrotem na stolnicę i podziel na 6 równych części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy 14-16 cm. Na środek połóż kulkę sera. Zawiń boki ciasta, aby obkleić cały ser. Dokładnie zlepi. Ułóż na stolnicy zlepieniem do dołu. Ponownie rozwałkuj na płaski placek o średnicy 14-16 cm. Na środku placka zrób dziurkę, ale tylko w górnej warstwie ciasta. Będzie przez nią uchodzić para z roztapiającego się sera.

Rozgrzej piekarnik do 250ºC. Piecz placki pojedynczo na obsypanej mąką blaszce przez 10–12 min. Pokrój jak pizzę, serwuj na ciepło.

Gofr z masą czekoladową i kiwi

Składniki na gofry:

2 jajka ekologiczne,

290g mąki orkiszowej (typ 700)

Łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki soku z cytryny

Szklanka mleka 2%

2 łyżki ksylitolu

2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego

masa czekoladowa:

30g masy – 70 kcal

½ szklanki napoju roślinnego

½ tabliczki gorzkiej czekolady

2 łyżki ksylitolu

Kieliszek rumu

2 łyżki nasion chia

Dodatkowo 1 kiwi

Łyżka migdałów (10g)

Przygotowanie:

W garnku zagotuj napój roślinny, dodaj ksylitol i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i gotuj do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia, dodaj, od czasu do czasu mieszając, rum i nasiona chia. Masa czekoladowa po kilku minutach zgęstnieje, a po wystudzeniu będzie idealna do gofrów. Gofry podawaj z masą czekoladową, posypane kawałkami kiwi i posiekanymi migdałami. Na śniadanie zjedz jednego gofra, resztą podziel się z domownikami.

Makaron ryżowy w ostrym sosie z groszkiem i selerem korzeniowym oraz pieczonymi falafelami.

Składniki:

Ostry sos:

½ łyżeczki soli,

2 łyżki suszonej kurkumy

1½ łodygi trawy cytrynowej

2½ łyżki pasty paprykowej sambal oelek

Łyżka orzechów nerkowca

2 łyżki posiekanego świeżego korzenia imbiru

8 szalotek

Łyżka oliwy z oliwek rafinowanej

6 łyżek mleczka kokosowego

Seler korzeniowy (350g)

Opakowanie mrożonego groszku (450g)

Dodatkowo opakowanie makaronu ryżowego

Świeża kolendra

Przygotowanie:

Wszystkie siedem pierwszych składników, zmiksuj blenderem na gładką masę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż wcześniej zblendowaną masę, a następnie dodaj mleczko kokosowe, ¾ szklanki wody i seler korzeniowy pokrojony w cienkie słupki oraz rozmrożony groszek. Warzywa duś bez przykrycia w masie około 5 minut. Ugotuj makaron ryżowy. Danie, posypane świeżą kolendrą, podawaj z makaronem ryżowym i trzema falafelami.

Falafele:

przepis na 10 sztuk

falafel - 25g

falafel - 60 kcal

Składniki:

270g namoczonej ciecierzycy (120g masy suchej)

½ dużej cebuli

2 ząbki czosnku

¾ łyżeczki soli morskiej

3 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka kuminu

½ łyżeczki ostrej papryki chili

½ łyżeczki mielonego kardamonu

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki cynamonu

Łyżka sezamu

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ciecierzycę mocz w wodzie przez całą noc następnie wraz z cebulą i czosnkiem, zmiel ją w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj przyprawy wymienione w przepisie i posiekaną zieleninę. Całość wymieszaj i uformuj małe falafele, które następnie obtocz w sezamie, ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Każdego falafela posmaruj, za pomocą pędzelka, oliwą z obu stron. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz z każdej strony około 7 minut. Falafele można przechowywać w lodówce, nawet do 4 dni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości