Szparagowa z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 pęczki białych szparagów
2 ziemniaki
250 g mascarpone
1 litr wywaru drobiowego
sól i biały pieprz
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, w trakcie dodaj czosnek. Szparagi bardzo dokładnie obierz, odetnij po dwa centymetry u góry. Resztę pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka, smaż przez chwile. Ziemniaki obierz, pokrój i dodaj do szparagów. Wszystko razem smaż przez chwilę. Zalej wywarem i gotuj aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj mascarpone i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Po zmiksowaniu dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i gotuj przez 2-3 minuty. Główki szparagów pokrój w cienkie plasterki i posyp po wierzchu.
Placki z serem i szczawiem
Składniki:
Farsz:
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
1 pęczek szczawiu
200 g twardej mozzarelli
100 g twardego sera solankowego (typu feta, ale bardzo twardego i słonego)
Ciasto:
10 g świeżych drożdży
200 ml wody
500 g mąki pszennej
100 ml oleju
Przygotowanie:
W misce rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj pozostałe składniki na ciasto z wyjątkiem oleju, wymieszaj na jednolitą masę, pod koniec dodaj olej i wyrób, wtłaczając olej w ciasto.
Przełóż na stolnicę i zagnieć przez około 6–8 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Przełóż z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Można skrócić ten czas, ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość.
W czasie gdy ciasto wyrasta można przygotować farsz:
Na oleju podsmaż czosnek. Dodaj posiekany szczaw i podduś przez chwilę aż szczaw lekko zmięknie. Odcedź i wystudź. Sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj ze sobą i ze szczawiem. Podziel na 6 części i uformuj kulki. Ciasto przełóż z powrotem na stolnicę i podziel na 6 równych części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy 14-16 cm. Na środek połóż kulkę sera. Zawiń boki ciasta, aby obkleić cały ser. Dokładnie zlepi. Ułóż na stolnicy zlepieniem do dołu. Ponownie rozwałkuj na płaski placek o średnicy 14-16 cm. Na środku placka zrób dziurkę, ale tylko w górnej warstwie ciasta. Będzie przez nią uchodzić para z roztapiającego się sera.
Rozgrzej piekarnik do 250ºC. Piecz placki pojedynczo na obsypanej mąką blaszce przez 10–12 min. Pokrój jak pizzę, serwuj na ciepło.
Gofr z masą czekoladową i kiwi
Składniki na gofry:
2 jajka ekologiczne,
290g mąki orkiszowej (typ 700)
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
Szklanka mleka 2%
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego
masa czekoladowa:
30g masy – 70 kcal
½ szklanki napoju roślinnego
½ tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki ksylitolu
Kieliszek rumu
2 łyżki nasion chia
Dodatkowo 1 kiwi
Łyżka migdałów (10g)
Przygotowanie:
W garnku zagotuj napój roślinny, dodaj ksylitol i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i gotuj do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia, dodaj, od czasu do czasu mieszając, rum i nasiona chia. Masa czekoladowa po kilku minutach zgęstnieje, a po wystudzeniu będzie idealna do gofrów. Gofry podawaj z masą czekoladową, posypane kawałkami kiwi i posiekanymi migdałami. Na śniadanie zjedz jednego gofra, resztą podziel się z domownikami.
Makaron ryżowy w ostrym sosie z groszkiem i selerem korzeniowym oraz pieczonymi falafelami.
Składniki:
Ostry sos:
½ łyżeczki soli,
2 łyżki suszonej kurkumy
1½ łodygi trawy cytrynowej
2½ łyżki pasty paprykowej sambal oelek
Łyżka orzechów nerkowca
2 łyżki posiekanego świeżego korzenia imbiru
8 szalotek
Łyżka oliwy z oliwek rafinowanej
6 łyżek mleczka kokosowego
Seler korzeniowy (350g)
Opakowanie mrożonego groszku (450g)
Dodatkowo opakowanie makaronu ryżowego
Świeża kolendra
Przygotowanie:
Wszystkie siedem pierwszych składników, zmiksuj blenderem na gładką masę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż wcześniej zblendowaną masę, a następnie dodaj mleczko kokosowe, ¾ szklanki wody i seler korzeniowy pokrojony w cienkie słupki oraz rozmrożony groszek. Warzywa duś bez przykrycia w masie około 5 minut. Ugotuj makaron ryżowy. Danie, posypane świeżą kolendrą, podawaj z makaronem ryżowym i trzema falafelami.
Falafele:
przepis na 10 sztuk
falafel - 25g
falafel - 60 kcal
Składniki:
270g namoczonej ciecierzycy (120g masy suchej)
½ dużej cebuli
2 ząbki czosnku
¾ łyżeczki soli morskiej
3 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki ostrej papryki chili
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki cynamonu
Łyżka sezamu
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciecierzycę mocz w wodzie przez całą noc następnie wraz z cebulą i czosnkiem, zmiel ją w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj przyprawy wymienione w przepisie i posiekaną zieleninę. Całość wymieszaj i uformuj małe falafele, które następnie obtocz w sezamie, ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Każdego falafela posmaruj, za pomocą pędzelka, oliwą z obu stron. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz z każdej strony około 7 minut. Falafele można przechowywać w lodówce, nawet do 4 dni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN