Tortilla pochodzi z Meksyku – w tym kraju jest bazą do innych dań lub podaje się ją z pikantnym farszem. Jednak sposobów na przygotowanie tortilli jest o wiele więcej – pszenny placek świetnie smakuje zarówno z warzywami, jak i z mięsem. Tortilla z warzywami – przepisy.
Tortilla z kurczakiem i warzywami - przepis
Jak zrobić tortillę z kurczakiem i warzywami? Nic trudnego! Przepis na tortillę z kurczakiem i warzywami jest bardzo prosty – z przygotowaniem tej potrawy poradzi sobie każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Tortillę z warzywami i kurczakiem możemy przygotować w stylu meksykańskim. Składniki na porcję obiadową dla dwóch osób to:
· 4 tortille kukurydziane lub pszenne,
· 2 piersi z kurczaka,
· 1 puszka kukurydzy konserwowej,
· 1 puszka fasoli kidney,
· 1 czerwona papryka,
· 1 pomidor,
· 3-4 kawałki sałaty,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 łyżeczka ostrej papryki,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu,
· 4 łyżki oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki.
2. W miseczce mieszamy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy: ostrą paprykę, sól, pieprz i mieszamy z dwoma łyżkami oleju.
3. Kurczaka obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
4. Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka przez kilka minut do czasu, aż się zarumieni.
5. Pomidora i paprykę kroimy na mniejsze kawałki, czerwoną fasolę i kukurydzę odsączamy.
6. Tortille smażymy na gorącej, suchej patelni przez 2-3 minuty.
7. Na rozłożone placki kładziemy sałatę, warzywa i kurczaka.
8. Tortille zawijamy w rulon i przygniatamy. Smacznego!
Tortilla z piersią z kurczaka i warzywami w stylu meksykańskim z pewnością posmakuje miłośnikom kuchni z Meksyku. Taka dietetyczna tortilla z kurczakiem i warzywami może być częścią jadłospisu osób dbających o linię – kurczak to jedno z najmniej kalorycznych mięs, a warzywa można jeść właściwie bez ograniczeń. Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami sprawdzi się świetnie jako danie na obiad albo kolację. Jeśli pokroimy tortillę z kurczakiem na mniejsze kawałki, możemy ją również zaserwować jako smaczną przystawkę dla gości podczas różnych uroczystości.
Przepis na tortillę z warzywami i serem
Tortilla warzywna to dobry pomysł na bezmięsny obiad albo kolację. Jakie warzywa do tortilli wybrać? Możemy wykorzystać nasze ulubione warzywa – świeże lub mrożone. Tortillę z warzywami na patelnię z mrożonki możemy przygotowywać w zimie. Z warzywną tortillą świetnie będzie smakować zarówno żółty ser, jak i ser feta. Tortilla z warzywami i fetą będzie mieć bardziej słony smak. Tortilla warzywna – przepis dla dwóch osób:
Składniki:
· 2 pszenne tortille,
· 20 dag sera żółtego lub fety,
· 2 pomidory,
· 1 mała cukinia,
· 1 cebula,
· 1 czerwona papryka,
· 20 dag pieczarek,
· kilka kawałków sałaty,
· 2 łyżki oleju do smażenia.
Przygotowanie:
1. Cebulę, cukinię, paprykę i pieczarki kroimy na małe kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa do czasu, aż będą miękkie.
3. Na drugiej, suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy tortille przez 2-3 minuty.
4. Na plackach kładziemy sałatę, starty ser i warzywa.
5. Placki dokładnie zawijamy w rulon. Podajemy od razu.
Tortilla z warzywami na ciepło to sycący, lekkostrawny obiad. Możemy też wcześniej przygotować warzywa na grillu i następnie zawinąć je w pszenny placek. Tortilla z grillowanymi warzywami podana od razu na ciepło to doskonała przekąska podczas imprez na świeżym powietrzu. Warzywna tortilla jest niskokaloryczna – jeśli dbamy o linię, możemy zrezygnować z sera.
Tortillę możemy podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Tortillę na ciepło z warzywami przygotujemy, podgrzewając przez kilka minut placek z warzywnym farszem w rozgrzanym piekarniku. Ciepła tortilla z piekarnika będzie chrupiąca i nabierze złocistego koloru. Z kolei tortilla z warzywami na zimno może być przechowywana w lodówce do następnego dnia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN