Materiał promocyjny

Takiego łososia jeszcze nie jedliście!

Piotr Kucharski i jego zdrowa, świeża, i pomarańczowa kuchnia. Radzi w Dzień Dobry TVN, jak uformować prawdziwe brioszki, jak zrobić pomarańczowego łososia i galaretkę z soku pomarańczowego. Jak smakuje pasteis de nata? Skorzystajcie z przepisów Piotra Kucharskiego!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Pomarańczowe brioszki

Składniki:

100 ml soku pomarańczowego

1 roztrzepane jajko do posmarowania

450-500 g mąki pszennej

120 g miękkiego masła

10 g świeżych drożdży

cukier do posypania

0,5 łyżeczki soli

3 łyżki cukru

4 jajka

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i letnim sokiem, odstawić. Do osobnej miski wsypać mąkę, wymieszać z cukrem, wlać sok z drożdżami. Dodać jajka i całość dobrze wymieszać, można za pomocą miksera lub robota kuchennego. Ciągle wyrabiając dodawać po łyżce masła, aż całość dokładnie się połączy. Później jeszcze zagniatać kolejne kilka minut. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić najlepiej do lodówki na noc, lub w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 12-15 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, następnie „utoczyć” każdą bułkę tak aby rozdzielić ciasto na dwie połączone ze sobą kulki. W dużej zrobić dziurkę i zawinąć tak ciasto, aby małą przełożyć przez powstałą dziurkę. Uformować brioszkę i ułożyć w formie do pieczenie, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem. Piec około 15-20 min w temperaturze 180ºC.

Pomarańczowa marchewka

Składniki:

1 szklanka soku pomarańczowego

0,5 pęczka natki pietruszki

1 kg małych marchewek

3 łyżki masła

sól i pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę oczyścić, przełożyć na dużą patelnię. Zalać sokiem pomarańczowym. Gotować na dużym ogniu, by sok odparował a marchewki ugotowały. Pod koniec dodać masło i przyprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze przez chwilę, by na patelni powstał sos. Dodać pietruszkę i wymieszać.

Pomarańczowy łosoś

Składniki:

500 ml soku pomarańczowego

400 g filetu z łososia bez skóry

2-3 marchewki

5-6 goździków

oliwa z oliwek

sól i pieprz

cynamon

1 seler

Przygotowanie:

Łososia pokroić na kawałki o wadze 60-90 g. Przyprawić solą i pieprzem. Goździki i cynamon podgrzać na patelni aż zaczną pachnieć. Zalać sokiem pomarańczowym i gotować przez chwilę, aż sok nabierze aromatu goździków. Sok ostudzić i zalać nim łososia. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby się zamarynował. Rozgrzać piekarnik do temperatury 110°C. Marchewkę i seler pokroić w kostkę i ułożyć na blasze do pieczenia. Łososia wyjąć z marynaty, osuszyć i lekko nasmarować oliwą. Ułożyć na pokrojonych warzywach na blasze. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut. Podawać z glazurowaną marchewką.

Pomarańczowa galaretka z czekoladą

Składniki:

1 l soku pomarańczowego

200 g gorzkiej czekolady

3-4 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

Sok pomarańczowy podgrzać, aż zacznie delikatnie się gotować. Zdjąć z gazu i wymieszać z żelatyną. Przelać do dziesięciu małych szklanek lub kieliszków. Odstawić do wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Po kilku godzinach roztopić czekoladę, polać po wierzchu każdej z galaretek. Odstawić do stężenia.

Pomarańczowe Pasteis de nata

Składniki:

600 ml soku pomarańczowego

skórka otarta z 2 pomarańczy

500 g ciasta francuskiego

250 ml śmietany 30 %

180 g cukru

6 żółtek

Przygotowanie:

Sok pomarańczowy gotować aż się zredukuje do około 170 ml. Następnie ostudzić. Cukier utrzeć z żółtkami i skórką pomarańczową. Wymieszać ze śmietaną i zimnym sokiem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Z ciasta francuskiego wyciąć okręgi o średnicy która dokładnie wypełni foremkę np. do muffinek. Następnie umieści je w foremkach, i zalać do 3/4 wysokości masą pomarańczowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości