Pomarańczowa zupa z imbirem
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 6 marchewek
- 1 mała pietruszka
- 1 batat
- 2 małe cebule
- 3 łyżki masła
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki mleka kokosowego
- ok. 0,5 litra bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- sól, pieprz
do podania:
- świeża kolendra
- płatki chili
Sposób przygotowania:
- Marchew i pietruszkę szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub miksujemy w malakserze. cebule kroimy w półplasterki.
- W garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulkę aż zmięknie.
- Dorzucamy starte warzywa i przesmażamy ok. 5-7 minut.
- Dodajemy starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, chili, sól i pieprz.
- Zalewamy całość bulionem na wysokość warzyw i pod przykryciem co jakiś czas mieszając gotujemy aż warzywa całkowicie zmiękną i się lekko rozgotują.
- Miksujemy całość blenderem, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z kleksem gęstego jogurtu i podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Kotleciki cielęce w kremowym sosie z gratine
Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Kotleciki:
- 700 g cielęciny (górka cielęca, szynka)
- Świeża szałwia
- Masło
- Oliwa
- Sól, pieprz
- Ok. 250 ml białego, wytrawnego wina
Gratine:
- 5 dużych ziemniaków
- 250 ml śmietanki 30-36%
- Ok. 200 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
- 100 g parmezanu
- Bułka tarta do posypania, masło
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Śmietankę z mlekiem krótko podgrzewamy wraz z 1 ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki i gałązkami rozmarynu.
- Ceramiczne naczynie do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą.
- Układamy warstwę plastrów ziemniaka na lekką zakładkę, doprawiamy je solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, podlewamy częścią śmietanki i posypujemy częścią sera.
- Następnie nakładamy kolejną warstwę ziemniaków, przyprawiamy, polewamy śmietanka i posypujemy serem, powtarzamy czynność do zużycia wszystkich składników.
- Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Cielęcinę kroimy na plastry o grubości ok. 5 mm i lekko rozbijamy tłuczkiem.
- W momencie gdy gratine będzie już prawie gotowe zaczynamy smażyć kotleciki.
- Rozgrzewamy na patelni 2-3 łyżki masła i 2 łyżki oliwy.
- Układamy na rozgrzanym tłuszczu kotleciki, dodajemy listki świeżej szałwii i smażymy przez ok. 2 minuty, następnie odwracamy je, podlewamy całość winem i na dużym ogniu odparowujemy alkohol.
- Doprawiamy całość solą i pieprzem, ściągamy kotleciki z patelni (trzymamy w cieple) a do sosu na paleni dodajemy jeszcze kawałki zimnego masła i szybko mieszamy.
- Serwujemy porcję gorącej gratine z kotlecikami polanymi kremowym sosem.
Ciasto maślane z malinami
Ilość porcji: forma 24 cm średnicy
Czas przygotowania: 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 4 jaja
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 op. cukru wanilinowego
- 250 ml maślanki, jogurtu lub kefiru
- 2 szklanki cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki rozpuszczonego masła
- 1,5 szklanki malin
- Skórka z ½ cytryny
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- Szczypta soli
- Cukier puder do podania
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
- Do wysokiej miski wlewamy maślankę lub jogurt, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę startą z cytryny i pastę z wanilii.
- Za pomocą rózgi łączymy składniki.
- Dodajemy całe jaja i łączymy aż masa będzie gładka.
- Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się grudek.
- Rozpuszczone, wystudzone masło wlewamy do ciasta i łączymy.
- Wsypujemy do ciasta maliny, delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.
- Ciasto przelewamy do tortownicy z kominkiem, wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Wstawiamy do pieca na ok. 50-60 minut i pieczemy do tzw. suchego patyczka.
- Serwujemy posypane cukrem pudrem.
Zobacz także:
Pikantne i rozgrzewające dania na jesień według Darii Ładochy
Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard
Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Anna Mierzejewska
Źródło: Marieta Marecka
podziel się: