Szybki niedzielny obiad według Mariety Mareckiej

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Z pomocą przychodzi Marieta Marecka. Zainspiruj się jej menu - zawiera ono zarówno zupę, danie główne, jak i deser. Idealne na rodzinny posiłek.

Pomarańczowa zupa z imbirem

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 1 mała pietruszka
  • 1 batat
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki masła
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • ok. 0,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • sól, pieprz

do podania:

  • świeża kolendra
  • płatki chili

Sposób przygotowania:

  1. Marchew i pietruszkę szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub miksujemy w malakserze. cebule kroimy w półplasterki.
  2. W garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulkę aż zmięknie.
  3. Dorzucamy starte warzywa i przesmażamy ok. 5-7 minut.
  4. Dodajemy starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, chili, sól i pieprz.
  5. Zalewamy całość bulionem na wysokość warzyw i pod przykryciem co jakiś czas mieszając gotujemy aż warzywa całkowicie zmiękną i się lekko rozgotują.
  6. Miksujemy całość blenderem, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z kleksem gęstego jogurtu i podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.

Kotleciki cielęce w kremowym sosie z gratine

Ilość porcji: 4-6

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Kotleciki:

  • 700 g cielęciny (górka cielęca, szynka)
  • Świeża szałwia
  • Masło
  • Oliwa
  • Sól, pieprz
  • Ok. 250 ml białego, wytrawnego wina

Gratine:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 250 ml śmietanki 30-36%
  • Ok. 200 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz
  • 100 g parmezanu
  • Bułka tarta do posypania, masło

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Śmietankę z mlekiem krótko podgrzewamy wraz z 1 ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki i gałązkami rozmarynu.
  2. Ceramiczne naczynie do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą.
  3. Układamy warstwę plastrów ziemniaka na lekką zakładkę, doprawiamy je solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, podlewamy częścią śmietanki i posypujemy częścią sera.
  4. Następnie nakładamy kolejną warstwę ziemniaków, przyprawiamy, polewamy śmietanka i posypujemy serem, powtarzamy czynność do zużycia wszystkich składników.
  5. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Cielęcinę kroimy na plastry o grubości ok. 5 mm i lekko rozbijamy tłuczkiem.
  6. W momencie gdy gratine będzie już prawie gotowe zaczynamy smażyć kotleciki.
  7. Rozgrzewamy na patelni 2-3 łyżki masła i 2 łyżki oliwy.
  8. Układamy na rozgrzanym tłuszczu kotleciki, dodajemy listki świeżej szałwii i smażymy przez ok. 2 minuty, następnie odwracamy je, podlewamy całość winem i na dużym ogniu odparowujemy alkohol.
  9. Doprawiamy całość solą i pieprzem, ściągamy kotleciki z patelni (trzymamy w cieple) a do sosu na paleni dodajemy jeszcze kawałki zimnego masła i szybko mieszamy.
  10. Serwujemy porcję gorącej gratine z kotlecikami polanymi kremowym sosem.

Ciasto maślane z malinami

Ilość porcji: forma 24 cm średnicy

Czas przygotowania: 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 jaja
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 250 ml maślanki, jogurtu lub kefiru
  • 2 szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki malin
  • Skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
  2. Do wysokiej miski wlewamy maślankę lub jogurt, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę startą z cytryny i pastę z wanilii.
  3. Za pomocą rózgi łączymy składniki.
  4. Dodajemy całe jaja i łączymy aż masa będzie gładka.
  5. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się grudek.
  6. Rozpuszczone, wystudzone masło wlewamy do ciasta i łączymy.
  7. Wsypujemy do ciasta maliny, delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.
  8. Ciasto przelewamy do tortownicy z kominkiem, wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Wstawiamy do pieca na ok. 50-60 minut i pieczemy do tzw. suchego patyczka.
  9. Serwujemy posypane cukrem pudrem.

Zobacz także:

Pikantne i rozgrzewające dania na jesień według Darii Ładochy

Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard

Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego

Autor: Anna Mierzejewska

Źródło: Marieta Marecka

podziel się:

Pozostałe wiadomości