Szpinak z makaronem – przepisy na różne wersje dania

Makaron ze szpinakiem
Fot. marcomayer/ Getty Images
Szpinak jest bogaty w wiele składników odżywczych. Warto wykorzystywać go w kuchni – można przyrządzić szpinak z makaronem na wiele różnych sposobów, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Może to być szpinak z makaronem i czosnkiem, szpinak z makaronem i kurczakiem i w wielu innych kombinacjach.

Szpinak jest jednym z podstawowych elementów zdrowej diety. Właściwie przyrządzony smakuje naprawdę pysznie. 100 gram szpinaku to jedynie 23 kcal. Zawiera duże ilości żelaza, wapnia, witamin (C, K, E, B1, B2, B). Znajdzie się w nim także jod, karoten i mangan. Szpinak wspomaga walkę z nadwagą, ma działanie przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Szpinak z makaronem może być dobrym pomysłem na zdrowy, dietetyczny obiad.

Przepis na szpinak z makaronem

Istnieje bardzo wiele różnych wersji tego dania. Szpinak świetnie komponuje się z różnymi rodzajami makaronów. Kombinacje są zupełnie dowolne. Składniki można dobierać według indywidualnych preferencji. Jak się robi szpinak z makaronem ? Oto prosty, podstawowy przepis.

Szpinak z makaronem i sosem śmietanowym

Składniki:

· 150 g dowolnego makaronu typu świderki, penne lub innego do sosu,

· pół cebuli,

· 2 ząbki czosnku,

· ½ łyżki masła,

· 150 g świeżego szpinaku,

· ⅓ szklanki śmietany 30%,

· ⅓ szklanki tartego sera żółtego, najlepiej parmezanu,

· 1 łyżka oliwy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak płuczemy, odcedzamy. Na patelni podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 5 minut, a następnie wrzucamy liście szpinaku – podgrzewamy je, aż zwiędną. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy. Dodajemy makaron, mieszamy, zostawiamy chwilę na patelni. Następnie wsypujemy ½ porcji sera i ponownie mieszamy. Resztą sera posypujemy danie na talerzach. Ten przepis na makaron ze szpinakiem jest bardzo prosty, a czas przygotowania jest niezwykle krótki.

Szpinak z makaronem i kurczakiem

Makaron ze szpinakiem i czosnkiem , kurczakiem i śmietaną to niezwykle sycące i smaczne danie.

Składniki:

· 1 cała pierś kurczaka (podwójna),

· 1 ząbek czosnku,

· 300 g dowolnego makaronu do sosów,

· 500 g szpinaku,

· 150 ml śmietany kremówki 30%,

· oliwa z oliwek,

· sól, pieprz,

· 20 g startego parmezanu.

Gotujemy makaron na sposób al-dente.

Pierś kurczaka oczyszczamy, myjemy, kroimy w kosteczkę lub cienkie paseczki. Solimy. Smażymy na oliwie z oliwek, następnie przekładamy z patelni. Wrzucamy na nią posiekany czosnek oraz szpinak. Smażymy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Do podsmażonego szpinaku dodajemy śmietankę i kawałki kurczaka. Sos gotujemy przez kilka minut, doprawiamy pieprzem i solą.

Na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy z sosem. Przy podaniu posypujemy tartym serem.

Taki pomysł na szpinak z makaronem jest świetny na szybki obiad.

W bardzo podobny sposób możemy przyrządzić szpinak z makaronem i serem feta . Pół kostki sera należy rozgnieść i wymieszać ze śmietanką, a następnie wrzucić na patelnię i kontynuować według przepisu. Należy pamiętać, aby już dania nie solić, ponieważ feta sama w sobie jest bardzo słona.

Szpinak z makaronem i jajkiem

Jest to dietetyczny szpinak z makaronem . Nie zawiera dużo tłuszczu, a więc to świetny sposób na obiad dla osób, które się odchudzają.

Szpinak z makaronem - fit wersja

Składniki:

· makaron razowy,

· 3 duże łyżki jogurtu greckiego 0%,

· 3 kulki mrożonego szpinaku,

· 2 jajka,

· sól, pieprz,

· łyżeczka masła,

· ząbek czosnku,

· mała cebula.

Makaron gotujemy według przepisu, najlepiej na sposób al-dente.

Szpinak rozmrażamy i rozdrabniamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę i ząbek czosnku. Smażymy, aż się zeszkli, wrzucamy szpinak i smażymy dalej (ok. 5 minut). Na patelnię wlewamy jogurt grecki, dokładnie mieszamy ze szpinakiem, wbijamy dwa jajka, dodajemy sól, pieprz do smaku. Całość łączymy z makaronem na patelni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości