Ciasteczka z chutney'em śliwkowym
Składniki:
1/2 szklanki mąki białej
1/2 szklanki mąki krupczatki
75 g masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki śmietanki 30%
chutney:
400 g śliwek węgierek
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka ziarenek kolendry
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka startego imbiru
3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Mąkę białą i krupczatkę mieszam z pokrojonym masłem i zmielonym cukrem trzcinowym. Następnie dodaję śmietankę, jak najszybciej zagniatam ciasto i wkładam na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielę na 4 części. Każdą z nich rozwałkowuję na cienki placek, którym wypełniam posmarowane masłem foremki. Spód nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 180 st. na termoobiegu, na złocisty kolor. Na rozgrzany olej wrzucam starty imbir, po chwili zmielony kmin i kolendra. Po ok. 10 sekundach dorzucam wiórki kokosowe, które prażę mieszając, aż się przyrumienią. Na końcu wrzucam śliwki oraz cukier i całość duszę pod przykrywką , na małym gazie 15-20 minut. Delikatnie mieszam od czasu do czasu. Chutney'em napełniam kruche ciasteczka.
Lody z mango z syropem imbirowym
Składniki:
1 dojrzałe mango
3/4 szklanki śmietanki 30%
1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
syrop:
1/4 szklanki wody
3 łyżki cukru trzcinowego
Szczypta szafranu
4 cienkie plasterki imbiru
4 listki świeżej mięty
jalebi:
3 łyżki mąki białej
3 łyżki mąki groszkowej
2 łyżki kaszki ryżowej (bez dodatków)
1 łyżeczka drożdży
woda
olej do smażenia
Przygotowanie:
Zmiksowane na pulpę mango delikatnie mieszam z ubitą z cukrem śmietanką i wkładam do zamrażalnika. Do wody wrzucam cukier trzcinowy, szafran, imbir oraz miętę i wszystko razem gotuję na małym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu wyjmuję kawałki imbiru. Drożdże rozrabiam z odrobiną letniej wody. Dodaję mąkę białą, groszkową, kaszkę oraz tyle wody, by uzyskać bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto wlewam do pojemnika (bardzo dobrze sprawdzają się opakowania po ketchupie) i wyciskam spiralkę do średnio rozgrzanego oleju. Głębokość oleju powinna mieć 2-3 cm. Usmażone jalebi wkładam na chwilę do syropu imbirowego. Lody podaję z syropem, jalebi i listkami świeżej mięty.
Kruszonka z malinami
Składniki:
dla 2 osób
4 łyżki mąki krupczatki
4 łyżki popingu z amarantusa
3 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
50 g masła
2 garstki malin
2 łyżki kwaśnej śmietany
masło do posmarowania foremek
sos:
garść malin
łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Mąkę krupczatkę mieszam z amarantusem i cukrem trzcinowym. Na dno posmarowanej masłem foremki wrzucam garstkę malin, a następnie połowę mieszanki z mąki, amarantusa i cukru. Całość przykrywam od góry plasterkami masła i piekę w piekarniku w temp. 180 st. na termoobiegu. Po zapieczeniu wyrzucam zawartość foremki na talerz i ozdabiam łyżką kwaśnej śmietany. Podaję z sosem malinowym. Maliny duszę kilka minut z cukrem, a następnie przecieram przez sitko.
Placki z jagodami
Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1/4 łyżeczki sody
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru trzcinowego
łyżeczka octu
garść jagód
olej słonecznikowy do smażenia
cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i z ciecierzycy mieszam z sodą oraz cukrem. Następnie dodaję wodę i na końcu ocet. Mieszam trzepaczką na gładkie ciasto i dorzucam jagody. Smażę na oleju, na małym ogniu średniej wielkości placki aż przyrumienią się z dwóch stron. Gotowe placki posypuję cukrem pudrem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN