Kanie na chrupko z rukolą, pieczoną papryką i sosem pomidorowym
Danie na 4 osoby:
4 średniej wielkości kanie
masło i olej rzepakowy do smażenia
garść rukoli
50 g dojrzewającego sera
4 suszone pomidory
2 upieczone papryki obrane ze skóry (pieczemy, aż będą niemal czarne, wkładamy do worka plastikowego do wystudzenia, a następnie obieramy i siekamy na drobne kawałki).
możemy użyć: ewentualnie salo (dojrzewający tłuszcz wieprzowy w soli, pieprzu, czasem papryce lub czosnku - pyszny)
sos pomidorowy: siekane pomidory z oliwą z oliwek, czosnkiem i natką pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby smażymy skórą do dołu na chrupko, dociskając łyżką, po czym przewracamy na drugą stronę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy grzyb jest gotowy kroimy go na 6 kawałków jak pizze, przekładamy na talerz. Posypujemy rukolą, pieczoną papryką, utartym serem, siekanymi pomidorami - krojonym w drobne płatki salo i skrapiamy oliwą. Obok podajemy zimny sos pomidorowy. Proste i pyszne, a niekoniecznie tłuste.
Pstrąg parzony z sosem z duszonej papryki i koprem na puree z grochu i kopru włoskiego podlane masłem z chrupiącą szałwią
Składniki:
4 oczyszczone filety z pstrąga
olej rzepakowy, koper i 4 plasterki cytryny
1 bulwy kopru włoskiego
1 szklanka ugotowanego grochu
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki oliwy z oliwek
4 spore łyżki masła
16 łyżek szałwii
2 papryki
2 łyżki śmietany 18%
ewentualnie bulion
Przygotowanie:
Rybę układamy w folii do żywności, doprawiamy solą i pieprzem, koprem i plastrem cytryny. Skrapiamy olejem rzepakowym. Każdy filet zawijamy szczelnie w folie. Koper włoski bardzo drobno siekamy. Dusimy na maśle i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ugotowany groch. Gotujemy jeszcze chwile. Odlewamy nadmiar wody i miksujemy na gładkie puree dodając oliwy i kwaśnej śmietany. Listki szałwii smażymy na maśle (może z rydzami) tak długo, aż staną się chrupkie. Rybę w folii wrzucamy do wody rozgrzanej do temperatury ok. 70 C. (Temperaturę wody możemy sprawdzić: przekracza ona 60 C jeżeli nie jesteśmy w stanie utrzymać w niej palca dłużej niż 10 sekund) Kiedy wrzucimy rybę gasimy płomień i przykrywamy garnek na ok. 15 minut. Po tym czasie ryba powinna być gotowa, delikatna i maślana.
Sos: przygotowujemy dusząc paprykę na maśle z oliwą do miękkości. Możemy podlać ją winem lub bulionem. Na koniec dodajemy śmietanę i miksujemy na gładki sos.
Rybę polewamy musem paprykowym, posypujemy koprem i podajemy z puree z kopru i maślanym sosem najlepiej z nutą grzybów.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN