Materiał promocyjny

Sezon na paprykę

Papryki mają teraz swoje pięć minut. Warto je wykorzystać w kuchni. Teraz są najtańsze i najsmaczniejsze. Sezon na paprykę czas zacząć!

Kanie na chrupko z rukolą, pieczoną papryką i sosem pomidorowym

Danie na 4 osoby:

4 średniej wielkości kanie

masło i olej rzepakowy do smażenia

garść rukoli

50 g dojrzewającego sera

4 suszone pomidory

2 upieczone papryki obrane ze skóry (pieczemy, aż będą niemal czarne, wkładamy do worka plastikowego do wystudzenia, a następnie obieramy i siekamy na drobne kawałki).

możemy użyć: ewentualnie salo (dojrzewający tłuszcz wieprzowy w soli, pieprzu, czasem papryce lub czosnku - pyszny)

sos pomidorowy: siekane pomidory z oliwą z oliwek, czosnkiem i natką pietruszki

Przygotowanie:

Grzyby smażymy skórą do dołu na chrupko, dociskając łyżką, po czym przewracamy na drugą stronę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy grzyb jest gotowy kroimy go na 6 kawałków jak pizze, przekładamy na talerz. Posypujemy rukolą, pieczoną papryką, utartym serem, siekanymi pomidorami - krojonym w drobne płatki salo i skrapiamy oliwą. Obok podajemy zimny sos pomidorowy. Proste i pyszne, a niekoniecznie tłuste.

Pstrąg parzony z sosem z duszonej papryki i koprem na puree z grochu i kopru włoskiego podlane masłem z chrupiącą szałwią

Składniki:

4 oczyszczone filety z pstrąga

olej rzepakowy, koper i 4 plasterki cytryny

1 bulwy kopru włoskiego

1 szklanka ugotowanego grochu

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

3 łyżki oliwy z oliwek

4 spore łyżki masła

16 łyżek szałwii

2 papryki

2 łyżki śmietany 18%

ewentualnie bulion

Przygotowanie:

Rybę układamy w folii do żywności, doprawiamy solą i pieprzem, koprem i plastrem cytryny. Skrapiamy olejem rzepakowym. Każdy filet zawijamy szczelnie w folie. Koper włoski bardzo drobno siekamy. Dusimy na maśle i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ugotowany groch. Gotujemy jeszcze chwile. Odlewamy nadmiar wody i miksujemy na gładkie puree dodając oliwy i kwaśnej śmietany. Listki szałwii smażymy na maśle (może z rydzami) tak długo, aż staną się chrupkie. Rybę w folii wrzucamy do wody rozgrzanej do temperatury ok. 70 C. (Temperaturę wody możemy sprawdzić: przekracza ona 60 C jeżeli nie jesteśmy w stanie utrzymać w niej palca dłużej niż 10 sekund) Kiedy wrzucimy rybę gasimy płomień i przykrywamy garnek na ok. 15 minut. Po tym czasie ryba powinna być gotowa, delikatna i maślana.

Sos: przygotowujemy dusząc paprykę na maśle z oliwą do miękkości. Możemy podlać ją winem lub bulionem. Na koniec dodajemy śmietanę i miksujemy na gładki sos.

Rybę polewamy musem paprykowym, posypujemy koprem i podajemy z puree z kopru i maślanym sosem najlepiej z nutą grzybów.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana