Mango pochodzi z Indii, gdzie znane jest od tysięcy lat. Ze względu na swoje właściwości smakowe i zdrowotne jest owocem docenianym na całym świecie. Coraz częściej gości na polskich stołach – w formie surowej i jako dodatek do dań. Salsa jest natomiast potrawą kuchni meksykańskiej. Słowo to wywodzi się z języka hiszpańskiego i oznacza „sos”. Salsa jest zatem rodzajem zimnego sosu, który powstaje ze zmiksowanych lub drobno posiekanych warzyw czy owoców, z dodatkiem przypraw.
Salsa z mango to idealna propozycja na imprezę, sprawdzi się bowiem jako dip do nachos. Stanowi również smaczny dodatek do ryb, pieczonych mięs, owoców morza, a także do dań inspirowanych kuchnią meksykańską. Ciekawą alternatywą dla klasycznej salsy z mango jest salsa z mango i chili , z mango i awokado lub z mango i papryki . W celu przygotowania aromatycznej i smacznej salsy z mango w pierwszej kolejności należy się dowiedzieć, czym się kierować przy wyborze owocu. Skórka mango powinna być jednocześnie czerwona, żółta i zielona. Obecność wszystkich trzech kolorów świadczy bowiem o tym, że owoc jest dojrzały. Należy unikać mango z całkowicie czerwoną skórką, która charakteryzuje owoc przejrzały, a także zielonego mango, które jest niedojrzałe. Aby mieć pewność, że owoc jest dojrzały, można jeszcze nacisnąć mango palcem – skóra powinna się lekko ugiąć i nie kleić się. Pamiętaj o tym, aby przed obraniem owoc dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Salsa z mango – przepis
Do przygotowania 1-2 porcji salsy z mango będziesz potrzebować:
· dojrzałego mango, obranego i pokrojonego w kostkę,
· niewielkiej czerwonej cebuli,
· soku z limonki,
· świeżej kolendry i mięty do posypania,
· ząbka czosnku,
· opcjonalnie soli.
Przygotowanie salsy z mango: Salsa z mango – przepis niezwykle prosty w przygotowaniu. Na początek posiekaj cebulę w bardzo drobną kostkę i wrzuć do miski. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Nie martw się, jeśli nie masz pod ręką praski – czosnek wystarczy drobno posiekać i dodać do cebuli. Pokrojone w kostkę mango dorzuć do cebuli i czosnku. Na koniec do tak przygotowanej salsy dodaj wyciśnięty z limonki sok i posiekane zioła. Możesz również doprawić salsę solą. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj i gotowe! Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki i nieco ostrzejsze potrawy, możesz dodać do tak przygotowanej salsy z mango jedną papryczkę chili. W ten sposób uzyskasz przepis na salsę z mango i chili. Wystarczy jedynie rozciąć papryczkę na pół, pozbyć się pestek, a następnie wyciąć białe części miąższu. Resztę chili należy drobno posiekać w kostkę i wymieszać wraz z pozostałymi składnikami. Tak niewiele, by całkowicie zmienić smak serwowanej potrawy. Jeśli brak ci pomysłu na obiad dla rodziny czy znajomych, koniecznie zaserwuj salsę z mango do ryby, do której jest ona idealnym dodatkiem, np. do łososia – liczba dostępnych przepisów jest tak duża, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Salsa z mango i awokado – przepis
Salsa z mango i awokado będzie doskonałym dopełnieniem dań mięsnych, w szczególności steku albo grillowanego kurczaka – w wersji bardziej dietetycznej. Do przygotowania 1-2 porcji salsy z mango i awokado będziesz potrzebować:
· połowy dużego mango (dojrzałego),
· miękkiego awokado,
· dużego pomidora,
· soku z limonki (wystarczy sok z 1/3 owocu),
· 1/4 pęczka kolendry,
· 1/2 łyżki oliwy,
· soli i pieprzu.
Przygotowanie salsy z mango i awokado: Obierz mango (połowę) i awokado, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Pomidora pokrój bez obierania ze skórki. Następnie posiekaj kolendrę i dodaj do pozostałych składników. Całość skrop sokiem z wyciśniętej limonki i oliwą. W zależności od preferencji smakowych dopraw do smaku odpowiednią ilością soli i pieprzu. Dodaj salsę do przygotowanego wcześniej mięsa i zachwycaj się smakiem potrawy. Idealnym uzupełnieniem takiego dania będzie sos z mango (owoc zblendowany na gładko wraz z sokiem z limonki, wodą i odrobiną chili).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN