Jak zrobić salsę z mango? Do czego pasuje?

Salsa z mango
Fot. og-vision / Getty Images
Chcesz przygotować salsę z mango, ale nie wiesz, od czego zacząć i z czym ją podawać? Poznaj proste, szybkie i smaczne przepisy na klasyczną salsę z mango, odważną salsę z mango i chili lub wyszukaną salsę z mango i awokado.

Mango pochodzi z Indii, gdzie znane jest od tysięcy lat. Ze względu na swoje właściwości smakowe i zdrowotne jest owocem docenianym na całym świecie. Coraz częściej gości na polskich stołach – w formie surowej i jako dodatek do dań. Salsa jest natomiast potrawą kuchni meksykańskiej. Słowo to wywodzi się z języka hiszpańskiego i oznacza „sos”. Salsa jest zatem rodzajem zimnego sosu, który powstaje ze zmiksowanych lub drobno posiekanych warzyw czy owoców, z dodatkiem przypraw.

Salsa z mango to idealna propozycja na imprezę, sprawdzi się bowiem jako dip do nachos. Stanowi również smaczny dodatek do ryb, pieczonych mięs, owoców morza, a także do dań inspirowanych kuchnią meksykańską. Ciekawą alternatywą dla klasycznej salsy z mango jest salsa z mango i chili , z mango i awokado lub z mango i papryki . W celu przygotowania aromatycznej i smacznej salsy z mango w pierwszej kolejności należy się dowiedzieć, czym się kierować przy wyborze owocu. Skórka mango powinna być jednocześnie czerwona, żółta i zielona. Obecność wszystkich trzech kolorów świadczy bowiem o tym, że owoc jest dojrzały. Należy unikać mango z całkowicie czerwoną skórką, która charakteryzuje owoc przejrzały, a także zielonego mango, które jest niedojrzałe. Aby mieć pewność, że owoc jest dojrzały, można jeszcze nacisnąć mango palcem – skóra powinna się lekko ugiąć i nie kleić się. Pamiętaj o tym, aby przed obraniem owoc dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Salsa z mango – przepis

Do przygotowania 1-2 porcji salsy z mango będziesz potrzebować:

· dojrzałego mango, obranego i pokrojonego w kostkę,

· niewielkiej czerwonej cebuli,

· soku z limonki,

· świeżej kolendry i mięty do posypania,

· ząbka czosnku,

· opcjonalnie soli.

Przygotowanie salsy z mango: Salsa z mango – przepis niezwykle prosty w przygotowaniu. Na początek posiekaj cebulę w bardzo drobną kostkę i wrzuć do miski. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Nie martw się, jeśli nie masz pod ręką praski – czosnek wystarczy drobno posiekać i dodać do cebuli. Pokrojone w kostkę mango dorzuć do cebuli i czosnku. Na koniec do tak przygotowanej salsy dodaj wyciśnięty z limonki sok i posiekane zioła. Możesz również doprawić salsę solą. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj i gotowe! Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki i nieco ostrzejsze potrawy, możesz dodać do tak przygotowanej salsy z mango jedną papryczkę chili. W ten sposób uzyskasz przepis na salsę z mango i chili. Wystarczy jedynie rozciąć papryczkę na pół, pozbyć się pestek, a następnie wyciąć białe części miąższu. Resztę chili należy drobno posiekać w kostkę i wymieszać wraz z pozostałymi składnikami. Tak niewiele, by całkowicie zmienić smak serwowanej potrawy. Jeśli brak ci pomysłu na obiad dla rodziny czy znajomych, koniecznie zaserwuj salsę z mango do ryby, do której jest ona idealnym dodatkiem, np. do łososia – liczba dostępnych przepisów jest tak duża, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Zobacz film: Salsa mexicana. Źródło Dzień Dobry TVN

Salsa z mango i awokado – przepis

Salsa z mango i awokado będzie doskonałym dopełnieniem dań mięsnych, w szczególności steku albo grillowanego kurczaka – w wersji bardziej dietetycznej. Do przygotowania 1-2 porcji salsy z mango i awokado będziesz potrzebować:

· połowy dużego mango (dojrzałego),

· miękkiego awokado,

· dużego pomidora,

· soku z limonki (wystarczy sok z 1/3 owocu),

· 1/4 pęczka kolendry,

· 1/2 łyżki oliwy,

· soli i pieprzu.

Przygotowanie salsy z mango i awokado: Obierz mango (połowę) i awokado, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Pomidora pokrój bez obierania ze skórki. Następnie posiekaj kolendrę i dodaj do pozostałych składników. Całość skrop sokiem z wyciśniętej limonki i oliwą. W zależności od preferencji smakowych dopraw do smaku odpowiednią ilością soli i pieprzu. Dodaj salsę do przygotowanego wcześniej mięsa i zachwycaj się smakiem potrawy. Idealnym uzupełnieniem takiego dania będzie sos z mango (owoc zblendowany na gładko wraz z sokiem z limonki, wodą i odrobiną chili).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości