Nasza kuchnia zapełniła się pysznymi, lekkimi a zarazem wyszukanymi potrawami, przygotowanymi specjalnie dla delikatnych kobiecych podniebień. Oprócz finezyjnego fileta na fasoli i szpinaku oraz musu z wątróbki z sosem mango, Andrzej Polan przygotował to, co kobiety lubią najbardziej, czyli pyszny deser z bezą.Filet ryby na fasoli i szpinaku
Składniki:
Filet ryby (łosoś, sandacz, dorsz) 600 g
Sos sojowy 1 łyżka
Miód 2 łyżki
Musztarda 2 łyżki
Sok z cytryny
Fasola biała w puszce 600 g
Czosnek 1 ząbek
Świeży szpinak 200 g
Skórka z cytryny
Szczypta chilli, pieprz, sól
Przygotowanie:
Filety ryby marynujemy w mieszance z oleju, sosu sojowego, musztardy i soku z cytryny. Smażymy na patelni z jednej strony i przekładamy na drugą stronę ale już wyłączamy palnik. Niech ryba dochodzi na gorącej patelni.
Czosnek przesmażamy na patelni, dodajemy fasolę, skórkę z cytryny. Szpinak delikatnie parzymy. Fasolę zgniatamy na nieregularne puree, łączymy ze szpinakiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem czarnym.
Mus z wątróbki z sosem z mango
Składniki:
Wątróbka drobiowa 350 g
Masło 60 g + 60 g
Odrobina brandy
Sól, pieprz czarny
Natka pietruszki
Szalotka
Mango 2 sztuki
Imbir świeży
Gorczyca kilka ziaren
Czosnek 1 ząbek
Cukier ok. 100 g
Ocet winny 30 ml
Przygotowanie:
Wątróbki czyścimy z tłuszczu i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy jedną część masła, dodajemy pokrojoną drobno szalotkę i smażymy około 3-4 minuty. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i smażymy ponownie. W trakcie dodajemy brandy, natkę oraz przyprawy. Jeszcze chwilę dusimy wszystko razem a następnie miksujemy na gładką masę. Całość przekładamy do formy i wierzch zalewamy drugą porcją rozpuszczonego masła. Imbir, gorczycę i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone w kostkę mango, cukier i ocet winny. Zalewamy wodą tak aby przykryła owoce i wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną curry.
Tort bezowy z kremem różanym
Składniki:
Białko 8 sztuk
Woda 130 ml
Cukier 450 g
Suszone płatki kwiatów hibiskusa
Konfitura różana 4 łyżki
Mleko 2 szklanki
Mąka ziemniaczana 50 g
Żółtka 6 sztuk
Przygotowanie:
Kwiaty hibiskusa zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do uzyskania koloru i aromatu. W garnku zagotowujemy hibiskusową wodę z cukrem i gotujemy do uzyskania syropu. Białka ubijamy i do ubitych białek dodajemy syrop wolnym strumieniem, nie przerywając ubijania. Masa powinna nam w trakcie ubijania przestygnąć. Ubitą masę wykładamy na pergamin i wypiekamy w piecu w temp. 140 stopni około 40 minut. Mleko zagotowujemy. Żółtka ubijamy na puch z konfiturą różaną . Dodajemy mąkę i wszystko zalewamy wrzącym mlekiem mieszając dokładnie. Wstawiamy na palnik i ponownie doprowadzamy do wrzenia co spowoduje powstanie gęstego kremu. Odstawiamy do przestygnięcia i łączymy z masłem (100 g) lub bitą śmietaną.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"