Potrawy wielkanocne

Faszerowane jajka z niespodzianką. Przepis Piotra Kucharskiego

Potrawy wielkanocne

Autor:
Dominika
Czerniszewska
Reporter:
Michał Malinowski
Faszerowane jajka z niespodzianką
Faszerowane jajka z niespodzianką Dzień Dobry TVN
wideo 2/5

Faszerowane jajka często goszczą na stole wielkanocnym. W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował je w niecodziennym wydaniu. Na czym polega owa niespodzianka?

Jajka faszerowana na Wielkanoc

Jajka faszerowane to, obok żurku i kiełbasy, tradycyjna potrawa świąt wielkanocnych. Ile mistrzów kuchni, tyle pomysłów na ich przygotowanie. Jedni robią je w skorupach, inni zapiekają, a kolejni faszerują pieczarkami. A jaki pomysł na faszerowane jajka ma Piotr Kucharski?

Faszerowane jajka z niespodzianką według Piotra Kucharskiego

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek na twardo,
  • duża łyżka majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta panko,
  • surowe jajko,
  • olej.

Przygotowanie:

  • Jajka kroimy na pół. Do miski przerzucamy żółtka, do których dodajemy: majonez, musztardę, pęczek posiekanego szczypiorku. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy (do momentu, aż żółtka się rozpadną).
  • Połówki białek obtaczamy w jajku i panko. Smażymy w gorącym oleju przez 10-15 sekund. Odsączamy z nadmiaru oleju i układamy na paterze. Wgłębienia w białkach wypełniamy farszem z żółtek.
  • I gotowe! Smacznych świąt!

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Autor:Dominika Czerniszewska

Reporter: Michał Malinowski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości