Content: Użycie pieczarek do pizzy dodaje jej smaku, dekoruje ją i dodaje wartości odżywczych. Jak zrobić przepyszną pizzę z pieczarkami w domowych warunkach?
Pieczarki - idealny dodatek do pizzy
Pizza to bardzo uniwersalne danie. W zależności od preferencji kulinarnych, na cieście możemy ułożyć: szynkę, salami, kurczaka, tuńczyka, kukurydzę, szpinak, pieczarki, ananasa, paprykę, rośliny strączkowe i wiele innych. Do najpopularniejszych dodatków do pizzy należą także pieczarki. Dobrze wiemy, jak smakują, jednak czy ktoś z nas zastanawiał się nad ich wartościami odżywczymi?
Ogólnie rzecz biorąc, grzyby to produkty bogate w witaminy i minerały, nie inaczej jest w przypadku pieczarek. Stanowią one źródło witaminy D, która jest bardzo istotna dla naszego organizmu. Większość osób cierpi na niedobór tego składnika, a mało kto wie, że zawierają go właśnie pieczarki.
Pizza z pieczarkami - jaką kombinację produktów wybrać?
Pizza z jednym składnikiem, choć może być smaczna, wydaje się dość… nudna. Wariacji kulinarnych jest na tyle dużo, że bez problemu znajdziemy dodatki, które dobrze smakują w połączeniu z pieczarkami.
Propozycje na przepyszne połączenia:
· pizza z pieczarkami i szynką,
· pizza z pieczarkami i kurczakiem,
· pizza z pieczarkami i salami,
· pizza z pieczarkami i papryką,
· pizza z pieczarkami i kiełbasą,
· pizza z pieczarkami i cebulą,
· pizza z pieczarkami i tymiankiem.
Czy pizza z pieczarkami to oryginalny włoski przepis?
Pomimo iż pizza oryginalnie wywodzi się z Włoch, to większość pizzerii oferuje nam pizzę amerykańską. Każdy może jednak przygotować sobie oryginalną włoską pizzę z pieczarkami w zaciszu własnego domu.
Najważniejsze, o co należy zadbać to:
· cienkie ciasto,
· aromatyczny sos pomidorowy z dużą ilością bazylii,
· oliwki.
Oryginalny włoski przepis na pizzę nie dotyczy dodatków, lecz sposobu na przyrządzenie ciasta i sosu. Dodając do tego przepisu pieczarki, sprawimy, że pizza będzie nosiła znamiona kuchni zarówno śródziemnomorskiej, jak też amerykańskiej.
Domowa pizza z pieczarkami - czym różni się od tej z pizzerii?
Wielu z nas wybiera najprostszy sposób i zamawia gotową pizzę z pizzerii. Jednakże warto zakasać rękawy, by samodzielnie przygotować pyszną pizzę z pieczarkami. Trzeba pamiętać, że obie potrawy będą różnić się między sobą teksturą ciasta i aromatem. Większość z nas nie posiada w domu pieca do pizzy, lecz używa piekarnika, co ma wpływ na smak pizzy. Pieczenie w piekarniku trwa dłużej, a samo ciasto nie nabiera aromatu palonego drewna. Jeśli jednak wszystkie pizzerie są już zamknięte, a kiszki grają marsza, można przyrządzić własną pizzę w oparciu o poniższy przepis.
Pizza z pieczarkami - przepis
Składniki na ciasto:
· 300 g mąki tortowej,
· 200 ml ciepłej wody,
· 30 g drożdży,
· ⅓ szklanki oliwy z oliwek,
· szczypta soli.
Dodatki:
· 200 g koncentratu pomidorowego,
· 200 g sera mozarella,
· 100 g szynki parmeńskiej,
· 100 g kukurydzy,
· 300 g pieczarek.
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę i dodaj do niej sól.
2. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (nie powinna mieć więcej niż 40 stopni).
3. Przelej drożdże do mąki i dodaj oliwę.
4. Wyrób ciasto.
5. Po wyrobieniu przykryj i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. Po ok. 20 minutach rozwałkuj ciasto i wyłóż je na blachę.
7. Posmaruj ciasto lekko oliwą z wierzchu, aby sos go nie przemoczył.
8. Przygotuj sos: koncentrat zmieszaj z małą ilością oliwy i przyprawami (według uznania).
9. Wylej sos na ciasto.
10. Ułóż ulubione produkty i posyp wszystko serem.
11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 10 minut.
Przepis na sos do pizzy:
Sos na bazie samego koncentratu pomidorowego może okazać się dość ubogi w smaku. Jeśli chcesz przygotować sos o ciekawszym smaku, możesz urozmaicić go zeszkloną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, dużą ilością bazylii, szczyptą soli i cukru. Taka mieszanka spowoduje, że pizza będzie zdecydowanie lepiej smakować.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN