Domowa pizza z pieczarkami - czy trudno ją zrobić? Przepis na najlepszą pizzę

Domowa pizza z pieczarkami
Fot: Ryan Michael Rodrigo EyeEm / gettyimages.com
Pizza to potrawa, którą zna każdy z nas. Nie wszyscy jednak wiedzą, że występuje ona w dwóch odmianach. Pierwszą z nich jest oryginalna włoska pizza na cienkim cieście, drugą jest wersja amerykańska, na grubym cieście i z wieloma sosami do polania. Bez względu na to, którą wersję wybierzemy, do pizzy zawsze świetnie będą pasować pieczarki.

Content: Użycie pieczarek do pizzy dodaje jej smaku, dekoruje ją i dodaje wartości odżywczych. Jak zrobić przepyszną pizzę z pieczarkami w domowych warunkach?

Pieczarki - idealny dodatek do pizzy

Pizza to bardzo uniwersalne danie. W zależności od preferencji kulinarnych, na cieście możemy ułożyć: szynkę, salami, kurczaka, tuńczyka, kukurydzę, szpinak, pieczarki, ananasa, paprykę, rośliny strączkowe i wiele innych. Do najpopularniejszych dodatków do pizzy należą także pieczarki. Dobrze wiemy, jak smakują, jednak czy ktoś z nas zastanawiał się nad ich wartościami odżywczymi?

Ogólnie rzecz biorąc, grzyby to produkty bogate w witaminy i minerały, nie inaczej jest w przypadku pieczarek. Stanowią one źródło witaminy D, która jest bardzo istotna dla naszego organizmu. Większość osób cierpi na niedobór tego składnika, a mało kto wie, że zawierają go właśnie pieczarki.

Pizza z pieczarkami - jaką kombinację produktów wybrać?

Pizza z jednym składnikiem, choć może być smaczna, wydaje się dość… nudna. Wariacji kulinarnych jest na tyle dużo, że bez problemu znajdziemy dodatki, które dobrze smakują w połączeniu z pieczarkami.

Propozycje na przepyszne połączenia:

· pizza z pieczarkami i szynką,

· pizza z pieczarkami i kurczakiem,

· pizza z pieczarkami i salami,

· pizza z pieczarkami i papryką,

· pizza z pieczarkami i kiełbasą,

· pizza z pieczarkami i cebulą,

· pizza z pieczarkami i tymiankiem.

Zobacz film: Pizza mała i duża. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czy pizza z pieczarkami to oryginalny włoski przepis?

Pomimo iż pizza oryginalnie wywodzi się z Włoch, to większość pizzerii oferuje nam pizzę amerykańską. Każdy może jednak przygotować sobie oryginalną włoską pizzę z pieczarkami w zaciszu własnego domu.

Najważniejsze, o co należy zadbać to:

· cienkie ciasto,

· aromatyczny sos pomidorowy z dużą ilością bazylii,

· oliwki.

Oryginalny włoski przepis na pizzę nie dotyczy dodatków, lecz sposobu na przyrządzenie ciasta i sosu. Dodając do tego przepisu pieczarki, sprawimy, że pizza będzie nosiła znamiona kuchni zarówno śródziemnomorskiej, jak też amerykańskiej.

Domowa pizza z pieczarkami - czym różni się od tej z pizzerii?

Wielu z nas wybiera najprostszy sposób i zamawia gotową pizzę z pizzerii. Jednakże warto zakasać rękawy, by samodzielnie przygotować pyszną pizzę z pieczarkami. Trzeba pamiętać, że obie potrawy będą różnić się między sobą teksturą ciasta i aromatem. Większość z nas nie posiada w domu pieca do pizzy, lecz używa piekarnika, co ma wpływ na smak pizzy. Pieczenie w piekarniku trwa dłużej, a samo ciasto nie nabiera aromatu palonego drewna. Jeśli jednak wszystkie pizzerie są już zamknięte, a kiszki grają marsza, można przyrządzić własną pizzę w oparciu o poniższy przepis.

Pizza z pieczarkami - przepis

Składniki na ciasto:

· 300 g mąki tortowej,

· 200 ml ciepłej wody,

· 30 g drożdży,

· ⅓ szklanki oliwy z oliwek,

· szczypta soli.

Dodatki:

· 200 g koncentratu pomidorowego,

· 200 g sera mozarella,

· 100 g szynki parmeńskiej,

· 100 g kukurydzy,

· 300 g pieczarek.

Przygotowanie:

1. Przesiej mąkę i dodaj do niej sól.

2. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (nie powinna mieć więcej niż 40 stopni).

3. Przelej drożdże do mąki i dodaj oliwę.

4. Wyrób ciasto.

5. Po wyrobieniu przykryj i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6. Po ok. 20 minutach rozwałkuj ciasto i wyłóż je na blachę.

7. Posmaruj ciasto lekko oliwą z wierzchu, aby sos go nie przemoczył.

8. Przygotuj sos: koncentrat zmieszaj z małą ilością oliwy i przyprawami (według uznania).

9. Wylej sos na ciasto.

10. Ułóż ulubione produkty i posyp wszystko serem.

11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 10 minut.

Przepis na sos do pizzy:

Sos na bazie samego koncentratu pomidorowego może okazać się dość ubogi w smaku. Jeśli chcesz przygotować sos o ciekawszym smaku, możesz urozmaicić go zeszkloną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, dużą ilością bazylii, szczyptą soli i cukru. Taka mieszanka spowoduje, że pizza będzie zdecydowanie lepiej smakować.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości