W naturalnym środowisku barramundi, żyją w morskich przybrzeżnych wodach tropikalnych (Australii), gdzie temperatura wody nie spada poniżej 20 stopni. W języku Aborygenów jej nazwa oznacza «ryba o dużej łusce». Cały świat na jej punkcie oszalał. W Polsce istnieje 1 ferma gdzie są one hodowane, w Olsztynie. Jedząc ją możecie mieć pewność, że jest zdrowa. Nie stosuje się w jej hodowli, tak jak w przypadku soli, antybiotyków. Jest karmiona wyłącznie zdrową żywnością. Larwy tej ryby przyjeżdżają do naszego kraju z Australii i przechodzą kwarantannę. Kasztany - Okres ich zbioru przypada na wrzesień, ale można je przetrzymać 3-4 miesiące, aby w okresie zimy się nimi delektować.
Tatar z ryby barramundi i mango
Składniki:
300 gram filetu ze schłodzonej ryby barramundi, bez ości
2 łyżki drobniutko posiekanej cebuli
Pół dojrzałego mango, pokrojonego w drobną kosteczkę
2 łyżki drobniutko pokrojonego szczypiorku
Sok z połowy cytryny
Sok z 1 limonki
4 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
Majonez domowy pachnący kokosem
Składniki:
1 łyżka ostrej musztardy
1 żółtko
100 ml oleju arachidowego
100 ml śmietanki kokosowej
2 łyżki posiekanej kolendry
Sposób wykonania:
Schłodzoną rybę pokrój w równą kosteczkę i wymieszaj z cebulą, mango i szczypiorkiem. Dodaj sok z cytrusów, oliwę i delikatnie wymieszaj. Dopraw, a następnie wstaw do lodówki na 10 min. W miedzy czasie przygotuj majonez: Do miseczki dodaj: musztardę, żółtko, sól i pieprz. Cały czas mieszając trzepaczką, dodawaj pomału olej arachidowy do środka, aż powstanie majonez. Dodaj do majonezu śmietankę kokosową i kolendrę, tak przyrządzone wstaw do lodówki. Dodaj 2 łyżki majonezu do zimnego tatara i wymieszaj. Możesz podawać na kilka sposobów: na toście lub na ładnej łyżeczce, bądź w szklanej miseczce.
Morskie ragout po Australijsku
Składniki:
1 kg 200gram filetów z ryby barramundi
4 pomidory pokrojone na małe kawałki
2 czerwone papryki pokrojone w kosteczkę
1 żółta papryka pokrojona w kosteczkę
1 czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
5 cm korzenia imbiru, który drobno ścieramy na tarce
1 strączek ostrej papryki, którą drobno siekamy
Sok i zeste z 2 limonek
2 posiekane ząbki czosnku
100 gr krewetek black tiger
10 kropelek tabasko
1 pęczek posiekanej kolendry
250 ml białego wina
5 łyżek oliwy
20 gr masła
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Sposób wykonania:
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę na szklisto. Dodaj pokrojoną paprykę i podsmażaj całość ok 5 min. Dodaj pomidory, imbir i kolendrę oraz chili i wymieszaj całość. Smaż 2 minuty. Dodaj skórkę z limonek i sok. Wlej do warzyw wino, kiedy całość się zagotuje dodaj krewetki i Tabasco. Gotuj 10 min na mocnym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby możesz dodać troszeczkę wody. Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oliwy. Na rozgrzaną oliwę dodaj ciut masła. Po spienieniu się masła podsmaż wcześniej doprawioną rybę. Smaż z obu stron, zaczynając od strony ze skórą. Na talerzu zrób lożę z naszego ragout i dodaj na wierzch naszą podsmażoną rybę, udekoruj ziołami które masz w domu.
Mrożony kremik z kasztanów z sosem czekoladowym
Składniki:
500 gr kremu z kasztanów
600 ml śmietany 36%
8 gr żelatyny lub 4 płaty
sos czekoladowy:
250 gr czekolady 90%
100 gr masla
100 ml smietany 36%
5 ml likieru Baileys
Przygotowanie:
W garnku podgrzej połowę śmietany płynnej i dodaj do środka żelatynę. Wymieszaj to z kremem z kasztanów. Tak przygotowany krem włóż na pół godziny do lodówki, by się ściął. Pozostałą śmietanę włóż do lodówki by się schłodziła. Po 30 min. wyciągnij obie miski. Ubij śmietanę na sztywno i pomieszaj delikatnie z naszym kremem z kasztanów. Całość przełóż do naczynia i włóż do lodówki na 5 godzin. Rozpuść czekoladę, masło, śmietanę i likier w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i zostaw miseczkę na garnku z ciepłą wodą. Wyjmij krem z lodówki i przełóż na talerz, polej ciepłym sosem czekoladowym po wierzchu, udekoruj miętą lub orzechami oraz płatkami prażonych migdałów. Smacznego!
Autor: bw
Źródło: Dzień Dobry TVN