Przepisy kulinarne

Na śniadanie: pomidorowe tosty francuskie

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach wyczarowała pyszności z rzodkiewką i szczypiorkiem: kaszę gryczaną z rzodkiewką, pomidorowe tosty francuskie, Spring Roolsy i sałatkę wiosenną. Smacznego!

 

 

 

Kasza gryczana z rzodkiewką

Składniki:

1 szkl. kaszy gryczanej

2 szklanki wody

4 szalotki

pęczek rzodkiewek

cebulka dymka

2 marchewki

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cebulkę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie lub maśle klarowanym, dodaj kaszę, marchewkę pokrojoną w plasterki i rzodkiewkę oraz wodę (lub bulion); gotuj ok. 15-20 min. aż kasza zmięknie. Podawaj z cebulką.

Pomidorowe tosty francuskie

Składniki:

4 kromki chleba tostowego

3 jajka

3 łyżki mleka

masło do smażenia

100 g białego sera

2 pomidory malinowe

szczypiorek

świeży tymianek

Przygotowanie:

Jedno jajko wymieszaj z mlekiem, dodaj sól, pieprz, tymianek. W masie jajecznej maczaj tosty i smaż je na maśle. Gdy będą już miały złoty kolor, posyp je pokruszonym białym serem, dodaj pomidory, szczypiorek i jajka „w koszulce”.

Spring Roolsy

Składniki:

10 arkuszy papieru ryżowego

2 marchewki

szczypiorek

pietruszka

pęczek rzodkiewek

6 plastrów szynki gotowanej

6 kabanosów

4 jajka gotowane na twardo

kilka liści sałaty masłowej

kiełki słonecznika

rzeżucha

czerwona cebula

10 ugotowanych zielonych szparagów

Przygotowanie:

Papier ryżowy namocz w wodzie, na środku każdego arkusza umieść wybrane przez siebie warzywa i wędliny, zawiń szczelnie, zwiąż szczypiorkiem! Podawaj od razu.

Sałatka wiosenna

Składniki:

4 jajka

6 ogórków gruntowych

2 pęczki rzodkiewek

2 pęczki szczypiorku

cebulka dymka

główka sałaty masłowej

200 g szpinaku

6 łyżek jogurtu naturalnego

6 łyżek gęstej śmietany

sok z cytryny

sól

pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Ogórka pokrój w plasterki. Sałatę i szpinak pokrój w drobniutkie paseczki, a rzodkiewkę w kostkę. Cebulkę i szczypiorek posiekaj. Jajka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt wymieszaj ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa i jajka, polej sosem i wymieszaj raz jeszcze.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości