Kasza gryczana z rzodkiewką
Składniki:
1 szkl. kaszy gryczanej
2 szklanki wody
4 szalotki
pęczek rzodkiewek
cebulka dymka
2 marchewki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cebulkę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie lub maśle klarowanym, dodaj kaszę, marchewkę pokrojoną w plasterki i rzodkiewkę oraz wodę (lub bulion); gotuj ok. 15-20 min. aż kasza zmięknie. Podawaj z cebulką.
Pomidorowe tosty francuskie
Składniki:
4 kromki chleba tostowego
3 jajka
3 łyżki mleka
masło do smażenia
100 g białego sera
2 pomidory malinowe
szczypiorek
świeży tymianek
Przygotowanie:
Jedno jajko wymieszaj z mlekiem, dodaj sól, pieprz, tymianek. W masie jajecznej maczaj tosty i smaż je na maśle. Gdy będą już miały złoty kolor, posyp je pokruszonym białym serem, dodaj pomidory, szczypiorek i jajka „w koszulce”.
Spring Roolsy
Składniki:
10 arkuszy papieru ryżowego
2 marchewki
szczypiorek
pietruszka
pęczek rzodkiewek
6 plastrów szynki gotowanej
6 kabanosów
4 jajka gotowane na twardo
kilka liści sałaty masłowej
kiełki słonecznika
czerwona cebula
10 ugotowanych zielonych szparagów
Przygotowanie:
Papier ryżowy namocz w wodzie, na środku każdego arkusza umieść wybrane przez siebie warzywa i wędliny, zawiń szczelnie, zwiąż szczypiorkiem! Podawaj od razu.
Sałatka wiosenna
Składniki:
4 jajka
6 ogórków gruntowych
2 pęczki rzodkiewek
2 pęczki szczypiorku
cebulka dymka
główka sałaty masłowej
200 g szpinaku
6 łyżek jogurtu naturalnego
6 łyżek gęstej śmietany
sok z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Ogórka pokrój w plasterki. Sałatę i szpinak pokrój w drobniutkie paseczki, a rzodkiewkę w kostkę. Cebulkę i szczypiorek posiekaj. Jajka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt wymieszaj ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa i jajka, polej sosem i wymieszaj raz jeszcze.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN