Aby mięso w cieście francuskim było naprawdę smaczne, ważne jest to, jakie składniki zostaną dobrane. Mięso jest w tym przypadku składnikiem głównym, dlatego trzeba zwrócić szczególną uwagę na to, aby było odpowiednie. A więc jakie? – przede wszystkim świeże! A z całą resztą można już sobie poradzić…
Mięso w cieście francuskim – czym kierować się przy wyborze?
Mięso w cieście francuskim to danie bardzo smaczne. Jednak co wtedy, gdy wyjmujemy je z piekarnika, kładziemy na talerzu z dodatkami, cieszymy oczy jego pięknym wyglądem, oczekujemy wyjątkowego smaku, ale gdy zabieramy się za jedzenie okazuje się, że ciasto wyszło wyśmienicie, ale mięso wewnątrz jest bardzo twarde? Mimo że mięso w cieście francuskim to danie proste, warto wiedzieć o kilku ważnych rzeczach.
Po pierwsze, mięso musi być świeże. I to nie tylko wtedy, kiedy przyrządzasz mięso w cieście francuskim, ale zawsze! Warto mieć swój sprawdzony sklep mięsny.
Po drugie, mięso musi być dopasowane do dania i oczekiwań . Jeżeli wiesz, że chcesz zrobić szybki obiad lub kolację, nie wybieraj mięs, które trzeba długo przygotowywać, np. dusić. Jeżeli weźmiesz mięso wymagające długiej obróbki, może okazać się, że tak jak w przedstawionym wyżej przykładzie – danie będzie wyglądało pięknie, ale po prostu będzie niesmaczne. Mięso idealnie pasujące do ciasta francuskiego to przede wszystkim kurczak, ale również mięso mielone z łopatki, a także ryba, a więc te, które przyrządza się bardzo szybko. Jeżeli nie wiesz, jakie mięso wybrać, zapytaj w sklepie – na pewno dostaniesz fachową poradę.
Mięso w cieście francuskim – przepisy
Poniżej przedstawiamy 3 przepisy na mięso w cieście francuskim. W każdym z tych przepisów użyty jest inny rodzaj mięsa. Z całą pewnością znajdziesz idealną wersję dla siebie.
Przepis 1: Filet z kurczaka w cieście francuskim – na 4 porcje
Składniki:
· 2 filety z kurczaka (ok. 0,5 kg),
· opakowanie ciasta francuskiego,
· 80 g sera (do wyboru zgodnie z upodobaniami: pleśniowego, żółtego, koziego, etc.),
· 1 żółtko,
· 2 łyżki mleka,
· 2 łyżki masła,
· 1 ząbek czosnku,
· przyprawy: szczypta soli, pieprzu, czerwonej papryki.
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, każdy filet przekroić i oprószyć odrobiną soli, pieprzu oraz czerwonej papryki.
2. Rozłożyć na płasko ciasto francuskie i przekroić na 4 równe części. Na każdej z nich położyć filet z kurczaka, tak, aby po bokach znajdowało się ciasto.
3. Na filetach umieścić plaster wybranego sera.
4. Wykonać cięcia po bokach ciasta, tak aby uzyskać paski, które następnie należy zwinąć w warkocz, zaplatając raz z jednej, raz z drugiej strony.
5. Przygotowane filety w cieście francuskim przełożyć na blachę do pieczenia.
6. Jajko rozbić z 2 łyżkami mleka i posmarować nimi filety.
7. Piec przez ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.
Przepis 2: Pulpeciki wieprzowe w cieście francuskim – na 2 porcje
Składniki:
· 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
· 300 g ciasta francuskiego,
· 1 opakowanie sera brie,
· 1 jajko,
· 0,5 opakowania przyprawy do mięsa mielonego Knorr,
· 1 łyżeczka ostrej papryki.
Przygotowanie:
1. Mięso wieprzowe przełożyć do szklanej miseczki, wsypać przyprawę do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać.
2. Uformować z przygotowanego mięsa kuleczki. Do każdej z nich włożyć niewielki kawałek sera.
3. Rozłożyć ciasto francuskie i wyciąć paski.
4. Każdy pulpecik owinąć w przygotowany pasek.
5. Na blasze położyć papier do pieczenia, a na nim pulpeciki. Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem.
6. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut w 200 stopniach.
Przepis 3: Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem – na 2 porcje
Składniki:
· 2 filety z łososia – bez skóry,
· 100 g szpinaku,
· 1 opakowanie ciasta francuskiego,
· 1 łyżka masła,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 żółtko,
· 1 łyżka mleka,
· szczypta bazylii,
· szczypta oregano,
· szczypta pieprzu,
· szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Filet oprószyć odrobiną soli.
2. Rozłożyć na płasko ciasto francuskie i przekroić na 2 równe części.
3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i umieścić na niej kawałki ciasta francuskiego.
4. Na każdym z nich położyć filet z łososia tak, aby po jego bokach znajdowało się ciasto.
5. Rozgrzać patelnię z masłem, wrzucić na nią umyty szpinak. Doprawić bazylią, oregano, pieprzem oraz solą i dodać rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko przez chwilę poddusić.
6. Przygotowany farsz rozłożyć na filetach
7. Wykonać cięcia po bokach ciasta, tak aby uzyskać paski, które następnie należy zwinąć w warkocz.
8. Jajko rozkłócić z 2 łyżkami mleka i posmarować nimi filety.
9. Piec przez ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.
Każdy zaprezentowany powyżej przepis na mięso w cieście francuskim charakteryzuje się nie tylko prostotą i szybkością przyrządzania, ale przede wszystkim doskonałym smakiem. Zarówno filet z kurczaka, jak i pulpeciki wieprzowe i łosoś w cieście francuskim świetnie sprawdzą się w wersji na ciepło i na zimno. Życzymy smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN