Makaron z pesto to niezwykle smaczna, włoska potrawa, która doskonale sprawdzi się w roli domowego obiadu, jak też romantycznej kolacji we dwoje. Tradycyjne pesto ma intensywny zielony kolor i przygotowuje się je z dużą ilością bazylii oraz z dodatkiem parmezanu i oliwy z oliwek. Smaczne pesto do makaronu przygotuje się również na bazie suszonych pomidorów.
Makaron z zielonym pesto bazyliowym - jak zrobić zielone pesto?
Makaron z pesto bazyliowym to bardzo smaczna i aromatyczna potrawa wywodząca się z Włoch. Oryginalne pesto ma intensywną zieloną barwę, a jego podstawowym składnikiem jest świeża bazylia. Tradycyjne pesto włoskie produkuje się w marmurowych moździerzach, na bazie bazylii, oliwy z oliwek, tartego parmezanu, orzeszków piniowych i soli.
Składniki:
· 25 g liści bazylii,
· 2 łyżki orzeszków pinii zarumienionych na suchej patelni,
· 70 ml oliwy extra vergine,
· 10 g tartego parmezanu,
· sól morska do smaku,
· świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włóż do moździerza i dokładnie ucieraj do momentu, aż powstaną małe drobinki składników. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj. Do ucierania składników zamiast moździerza można wykorzystać blender lub malakser.
Makaron z pesto i kurczakiem - przepis
Składniki:
· 4 łyżki domowego pesto bazyliowego,
· 200 g filetu z kurczaka,
· 125 g makaronu,
· 1 pęczek zielonych szparagów,
· 125 ml śmietany 18%,
· 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj zielone pesto bazyliowe.
2. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
3. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
4. Umyj szparagi, usuń twarde końcówki. Łodygi szparagów pokrój ukośnie na plasterki. Końcówki zostaw w całości.
5. Przygotowane szparagi przełóż do garnka z makaronem na około 2 minuty przed końcem gotowania makaronu. Całość odcedź w durszlaku.
6. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kurczaka i obsmaż z każdej strony. Następnie na patelnię dodaj odcedzony makaron ze szparagami oraz bazyliowe pesto. Całość wymieszaj i podgrzej.
7. Do makaronu z pesto dodaj śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Makaron z pesto i tuńczykiem - przepis
Składniki:
· 400 g makaronu,
· 1 puszka tuńczyka w kawałkach (około 125 g),
· pesto bazyliowe,
· 1 pomidor (obrany),
· sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
2. Pomidora dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
3. Do pomidorów dodaj zielone pesto bazyliowe i tuńczyka z puszki. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i podgrzej.
4. Makaron wyłóż na talerze. Podawaj z sosem z pesto i tuńczyka.
Makaron z pesto i łososiem - przepis
Składniki:
· 250 g makaronu świderki,
· 4 łyżki bazyliowego pesto,
· 150 g wędzonego łososia w plastrach,
· ½ szklanki śmietany 30%,
· ¼ szklanki mleka 3,2 %,
· sok z cytryny,
· sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Przygotuj sos. Pesto bazyliowe przełóż do garnka. Dodaj mleko i śmietankę 30%. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez chwilę, aż sos zacznie stawać się gęsty. Dodaj sól i świeżo mielony pieprz do smaku, wymieszaj.
3. Ugotowany makaron odcedź. Przełóż go do sosu. Dodaj pokrojonego w plasterki wędzonego łososia. Całość starannie i delikatnie wymieszaj.
4. Makaron z pesto i łososiem przełóż na talerze. Podawaj skropione sokiem z cytryny.
Makaron z pesto i serem mozzarella - przepis
Składniki:
· 500 g makaronu, np. spaghetti,
· 400 g mozzarelli,
· 6 łyżek oliwy z oliwek,
· ½ łyżeczki soli,
· 4 łyżki zielonego pesto bazyliowego.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Ugotowany makaron odcedź i ponownie umieść w garnku.
3. Do makaronu dodaj pesto bazyliowe i oliwę z oliwek.
4. Ser mozzarella pokrój w drobną kostkę. Dodaj do makaronu z pesto, wymieszaj.
Makaron z pesto pomidorowym i z pomidorami - przepis
Składniki:
· 125 g makaronu,
· ½ puszki pomidorów,
· 6 ziarenek czerwonego pieprzu,
· Składniki na pomidorowe pesto:
· ½ szklanki suszonych pomidorów w zalewie oliwnej,
· 4 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na patelni,
· ¼ szklanki startego parmezanu,
· 1 ząbek czosnku,
· ⅓ szklanki oliwy extra vergine,
· ⅓ łyżeczki łagodnej papryczki chili.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj pesto. Wszystkie składniki (suszone pomidory w zalewie, orzeszki pinii, parmezan, czosnek, oliwę, papryczkę chili) zmiksuj za pomocą blendera lub malaksera. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
3. W garnku zagotuj pomidory z puszki. Dodaj przygotowane pesto i rozgniecione ziarna czerwonego pieprzu. Całość zagotuj, a następnie zmiksuj.
4. Makaron wyłóż na talerze. Podawaj z przygotowanym pomidorowym pesto.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN