Znany francuski szef kuchni Constant Michel Labarre przygotował w kuchni DDTVN potrawy m.in. z ostryg i jesiotra. Na deser nasz gość zaserwował creme brulée.Carpaccio z jesiotra
Składniki:
160 g jesiotra
10 ml oleju z oliwek
2 cytryny
10 g sera holenderskiego "oude Kaas"
4 szt. skibki chleb tostowy
Świeży pieprz i sól morska do smaku
Do dekoracji: pieczarki i limonki
Sposób przyrządzenia:
Pokroić filety z jesiotra w cienkie plasterki. Zetrzeć skórkę z 1/2 cytryny. Wycisnąć sok z 2 cytryn. Przełóż plastry ryby na talerz. Pokropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodać pieprz, sól morską i skórkę z cytryny. Przechowywać w lodówce przez 45 minut. Podawać z drobno krojonym serem (ser holenderski lub parmezan) i cienkimi plastrami chleba tostowego.
Ostrygi zapiekane z warzywami w sosie śmietankowo - szafranowym
Składniki:
8 szt. ostryg
Zielone algi do dekoracji
4 filety Anchois
4 szt. szalotki
40 g marchwi
40 g selera
40 g kopru włoskiego
50 g śmietany
200 ml Wino Chablis
0,1 g szafranu
Sól/Pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Otworzyć ostrygi, usunąć je z muszli i oddzielić wodę. Drobno posiekać szalotki, umieścić je na patelni z winem Chablis. Doprowadzić do wrzenia przez 3 min. Dodać przefiltrowaną wodę z ostryg. Na niższej temperaturze powoli wlać śmietanę, szafran, posolić i popieprzyć. Włożyć ostrygi dla rozgrzania w gorącą śmietanę, osączyć i zachować sos. Umieścić w muszli ostrygi, pokroić warzywa na drobne paseczki i nałożyć na ostrygi, polać sosem i przez 2 min podgrzewać w piekarniku w temperaturze 180o C. Ułożyć na talerzu na algach, udekorować każdą muszlę filecikiem anchois. Serwować na gorąco.
Comber jagnięcy faszerowany wątróbką „Foie Gras” z sosem z czerwonego Porto
Składniki:
300 g comber jagnięcy
40 g Foie Gras
20 ml fond de veau - Wywar
10 ml Porto
20 g + 20 g masła
Sól/Pieprz do smaku
Ziemniaki na gruby frytki
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać piekarnik th.8 / 9 (250° C). Umieścić comber jagnięcy (bez kości) na stole i nałożyć warstwę „Foie Gras”, pokropić Porto a następnie zrolować i związać pieczeń. Posmarować masłem, posypać solą i pieprzem. Umieścić comber w piekarniku. Piec przez 10 minut obracając kilka razy, żeby comber zbrązowiał ze wszystkich stron. Gdy mięso będzie ładnie rumiane, pokrętło termostatu piekarnika przełączyć na 6 / 7 (200° C). Wlać szklankę wywaru na dno garnka i gotować przez 40 minut. Kiedy czas gotowania jest minie, wyłączyć piekarnik i pozostawić na 10 min. Następnie wyjąć mięso, sos który został na blasze redukować z porto, dodać masło i zmiksować. Pokroić pieczony comber w plastry. Serwować comber z sosem i grubymi frytkami.
Creme brulée z imbirem
Składniki:
6 szt. żółtek
25 g cukru
0,25 l mleka
0,25 l śmietana 30 %
1 szt. laska Wanilii
10 g imbiru
20 g kremu z kasztanów (do dekoracji)
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać piekarnik do 160° C. Śmietankę i mleko podgrzać. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej ziarenka i dodać do śmietany z mlekiem. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem. Gorącą śmietankę z mlekiem powoli wlewać do jajek. Przez sitko przelać masę do foremek, wsypać drobno krojony imbir. Piec ok. 20 minut. Wyjąć, ostudzić, wstawić do lodówki. Wysypać cukier trzcinowy i lekko podpalić z palnika ręcznego.
Tuiles z migdałów
Składniki:
Białko z 2 jaj
60 g Cukier
20 g Mąki
30 g Migdałów
30 g masła
Szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać piekarnik przez 20 min, do 150° C. W dużej misce wymieszać białka, cukier, mąkę, sól i migdały. Na posmarowaną blachę do pieczenia (lub papier do pieczenia), wlać pół łyżeczki ciasta, rozsmarować ciasto na blasze. Piec na środkowej półce piekarnika przez 10 min. Zdjąć ciasto z blachy i umieścić je na wałku do ciasta żeby uformować. Dekoracja: Ciastko „tuile” z nutką kremu kasztanowego.
Autor: TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"