Kuchnia inspirowana Krakowem - przepisy Michała Zakrajewskiego

Michał Zakrajewski w kuchni DDTVN
Krakowskie specjały
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Kuchnia Dzień Dobry TVN wybrała się w kulinarną podróż do Krakowa. Dania inspirowane smakami tego miasta i całego regionu przygotował Michał Zakrajewski. Jak zrobić sałatkę z grillowanym oscypkiem, obwarzanek krakowski z pastą jajeczną i schab z zasmażaną kapustą? Sprawdź przepisy.

Sałatka z vinegretem z cytrusów, grillowanym oscypkiem, orzechami i jabłkiem - przepis

Sałatka z vinegretem z cytrusów, grillowanym oscypkiem, orzechami i jabłkiem
Sałatka z vinegretem z cytrusów, grillowanym oscypkiem, orzechami i jabłkiem
Sałatka z vinegretem z cytrusów, grillowanym oscypkiem, orzechami i jabłkiem
Źródło: Artur Barbarowski/East News

Składniki:

  • 400 g mixu sałat
  • 1 kg pomarańczy
  • 1 kg grejpfrutów
  • 0,5 kg oscypka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 0,5 kg zielonych jabłek Granny Smith
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g orzechów laskowych
  • 30 g płatków migdałowych
  • 1 ładny pęczek koperku
  • 1 ładny pęczek mięty
  • 1 ładny pęczek natki
  • sok z pomarańczy i grejpfruta pozostały z filetowania owoców
  • 100 g musztardy Dijon
  • 100 g miodu
  • 0,5 l oleju rzepakowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sałatę płuczemy, rwiemy na kawałki i przekładamy do miski. Z grejpfruta i pomarańczy wykrawamy fileciki, rzodkiewkę i jabłko kroimy na cienkie plasterki, a pomidorki przekrawamy na pół. Z soków z pomarańczy i grejpfruta, miodu, oleju i musztardy robimy vinegret, który doprawiamy solą i pieprzem.

Oscypka grillujemy, orzechy i migdały tostujemy na patelni. Na talerz wykładamy sałatę, polewamy ją sosem, układamy fileciki z pomarańczy i grejpfruta, rzodkiewkę i jabłko. Na wierzch układamy zgrilowanego oscypka i posypujemy ziołami i orzechami.

Obwarzanek krakowski z pastą jajeczną - przepis

Obwarzanek krakowski z pastą jajeczną
Obwarzanek krakowski z pastą jajeczną
Obwarzanek krakowski z pastą jajeczną
Źródło: Artur Barbarowski/East News

Składniki:

  • 5 obwarzanków
  • 10 jaj
  • 1 ładny pęczek szczypiorku
  • 1 ładny pęczek koperku
  • 150 g musztardy Dijon
  • 150 g majonezu
  • 100 g chrzanu polonaise
  • sól, pieprz
  • 0,5 kg ogórka kiszonego z Charsznicy
  • 3 sztuki mini sałaty rzymskiej
  • 50 g szczawika zajęczego
  • 200 g masła
  • 250 g kiełbasy lisieckiej

Obwarzanki przekrawamy na pół. Następnie tostujemy na rozgrzanej patelni z masłem. Jaja gotujemy na pół twardo, obieramy przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy do jajek miękkie masło, majonez, musztardę, chrzan, pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę oraz posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy obwarzanka pastą, nakładamy pokrojone ogórki kiszone, sałatę i dekorujemy szczawikiem.

Schab duszony w kminku z cebulą, smażone ziemniaki i charsznicka zasmażana kapusta kiszona z kiełbasą lisiecką - przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 0,5 kg białej cebuli
  • 30 g całego kminku
  • 1 kg małych, ładnych, równych ziemniaków
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 doniczka rozmarynu
  • 2 główki czosnku
  • 200 g masła
  • 0,5 l oleju rzepakowego
  • 1 ładny pęczek koperku
  • 1 kg kiszonej kapusty z charsznicy
  • 0,250 kg kiełbasy lisieckiej

Schab kroimy na grube plastry, oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju do złotego koloru. Następnie przekładamy do rondla. Na patelni po schabie smażymy posiekaną w drobną kostkę cebulę, doprawiamy solą i duża ilością kminku. Usmażoną cebule dodajemy do rondla ze schabem, zalewamy wodą lub bulionem i dusimy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie podsmażamy na maśle z czosnkiem i rozmarynem. W rondlu rozpuszczamy olej z masłem, dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy do momentu, aż cebula będzie miała zloty kolor, następnie dodajemy kiszoną kapustę i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!