Kuchnia inspirowana Krakowem - przepisy Michała Zakrajewskiego

Krakowskie specjały
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Kuchnia Dzień Dobry TVN wybrała się w kulinarną podróż do Krakowa. Dania inspirowane smakami tego miasta i całego regionu przygotował Michał Zakrajewski. Jak zrobić sałatkę z grillowanym oscypkiem, obwarzanek krakowski z pastą jajeczną i schab z zasmażaną kapustą? Sprawdź przepisy.

Sałatka z vinegretem z cytrusów, grillowanym oscypkiem, orzechami i jabłkiem - przepis

Sałatka z vinegretem z cytrusów, grillowanym oscypkiem, orzechami i jabłkiem
Sałatka z vinegretem z cytrusów, grillowanym oscypkiem, orzechami i jabłkiem
Sałatka z vinegretem z cytrusów, grillowanym oscypkiem, orzechami i jabłkiem
Źródło: Artur Barbarowski/East News

Składniki:

  • 400 g mixu sałat
    • 1 kg pomarańczy
      • 1 kg grejpfrutów
        • 0,5 kg oscypka
          • 1 pęczek rzodkiewki
            • 150 g pomidorków koktajlowych
              • 0,5 kg zielonych jabłek Granny Smith
                • 30 g orzechów włoskich
                  • 30 g orzechów laskowych
                    • 30 g płatków migdałowych
                      • 1 ładny pęczek koperku
                        • 1 ładny pęczek mięty
                          • 1 ładny pęczek natki
                            • sok z pomarańczy i grejpfruta pozostały z filetowania owoców
                              • 100 g musztardy Dijon
                                • 100 g miodu
                                  • 0,5 l oleju rzepakowego
                                    • sól
                                      • świeżo mielony pieprz

                                        Sałatę płuczemy, rwiemy na kawałki i przekładamy do miski. Z grejpfruta i pomarańczy wykrawamy fileciki, rzodkiewkę i jabłko kroimy na cienkie plasterki, a pomidorki przekrawamy na pół. Z soków z pomarańczy i grejpfruta, miodu, oleju i musztardy robimy vinegret, który doprawiamy solą i pieprzem.

                                        Oscypka grillujemy, orzechy i migdały tostujemy na patelni. Na talerz wykładamy sałatę, polewamy ją sosem, układamy fileciki z pomarańczy i grejpfruta, rzodkiewkę i jabłko. Na wierzch układamy zgrilowanego oscypka i posypujemy ziołami i orzechami.

                                        Obwarzanek krakowski z pastą jajeczną - przepis

                                        Obwarzanek krakowski z pastą jajeczną
                                        Obwarzanek krakowski z pastą jajeczną
                                        Obwarzanek krakowski z pastą jajeczną
                                        Źródło: Artur Barbarowski/East News

                                        Składniki:

                                        • 5 obwarzanków
                                          • 10 jaj
                                            • 1 ładny pęczek szczypiorku
                                              • 1 ładny pęczek koperku
                                                • 150 g musztardy Dijon
                                                  • 150 g majonezu
                                                    • 100 g chrzanu polonaise
                                                      • sól, pieprz
                                                        • 0,5 kg ogórka kiszonego z Charsznicy
                                                          • 3 sztuki mini sałaty rzymskiej
                                                            • 50 g szczawika zajęczego
                                                              • 200 g masła
                                                                • 250 g kiełbasy lisieckiej

                                                                  Obwarzanki przekrawamy na pół. Następnie tostujemy na rozgrzanej patelni z masłem. Jaja gotujemy na pół twardo, obieramy przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy do jajek miękkie masło, majonez, musztardę, chrzan, pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę oraz posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy obwarzanka pastą, nakładamy pokrojone ogórki kiszone, sałatę i dekorujemy szczawikiem.

                                                                  Schab duszony w kminku z cebulą, smażone ziemniaki i charsznicka zasmażana kapusta kiszona z kiełbasą lisiecką - przepis

                                                                  Składniki:

                                                                  • 1 kg schabu bez kości
                                                                    • 0,5 kg białej cebuli
                                                                      • 30 g całego kminku
                                                                        • 1 kg małych, ładnych, równych ziemniaków
                                                                          • 0,5 kg mąki pszennej
                                                                            • 1 doniczka rozmarynu
                                                                              • 2 główki czosnku
                                                                                • 200 g masła
                                                                                  • 0,5 l oleju rzepakowego
                                                                                    • 1 ładny pęczek koperku
                                                                                      • 1 kg kiszonej kapusty z charsznicy
                                                                                        • 0,250 kg kiełbasy lisieckiej

                                                                                          Schab kroimy na grube plastry, oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju do złotego koloru. Następnie przekładamy do rondla. Na patelni po schabie smażymy posiekaną w drobną kostkę cebulę, doprawiamy solą i duża ilością kminku. Usmażoną cebule dodajemy do rondla ze schabem, zalewamy wodą lub bulionem i dusimy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie podsmażamy na maśle z czosnkiem i rozmarynem. W rondlu rozpuszczamy olej z masłem, dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy do momentu, aż cebula będzie miała zloty kolor, następnie dodajemy kiszoną kapustę i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Autor: Diana Ryściuk

                                                                                          Źródło: Michał Zakrajewski

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Artur Barbarowski/East News.

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana