Ziemniaczane kotleciki, pieczony kurczak, gruszki ze słoika
Składniki:
ziemniaki -500 g
ser biały - 150 g
cebula - 1 szt.
jaja - 2 szt.
mąka - 2 łyżki
koperek, sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
ziemniaki gotujemy w łupinach i studzimy. Obieramy i za pomocą tłuczka do ziemniaków robimy z nich masakrę. Cebulkę szklimy na maśle. Ziemniaki łączymy z serem, przesmażoną cebulką, jajkami, mąką, koperkiem oraz przyprawami. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę (tak jak do ruskich pierogów). Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
udka kurczaka - 4 szt.
majeranek, rozmaryn
pieprz, sól
gruszki
olej
Olej mieszamy z majerankiem, pieprzem czarnym oraz solą i smarujemy nim udka. Na brytfannę wykładamy doprawione udka, układamy obok połówki gruszek i na wierzch kładziemy cienkie paski masła. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.
konfitura z jarzębiny - 1 słoik
czarna porzeczka - 100 g
miód
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy miód, czerwone wino, dodajemy porzeczkę czarną. Gotujemy do lekkiego odparowania i na koniec dodajemy konfiturę z jarzębiny. Chwilę przesmażamy i gotowe.
Rosół domowy, ale z gąsek
Składniki:
gąski świeże - ile zebraliśmy w lesie
skrzydełka z kurczaka - 2 szt.
cebula - 1 szt.
ziele angielskie, liść laurowy
pieprz czarny, sól
gotowane ziemniaki
natka pietruszki
Przygotowanie:
Skrzydełka gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw przyrumienionej cebulki (tak jak do prawdziwego rosołu). Dodajemy grzyby oczyszczone, gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu przez godzinę. Powstanie nadzwyczaj smaczny grzybowy rosół. Podajemy go z plastrami gotowanych ziemniaków i zieloną natką.
kanie - 4 szt.
jaja - 4 szt.
masło - 1 łyżka
bułka tarta - 4 łyżki
otręby pszenne - 4 łyżki
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Świeżym kaniom odrywamy nóżki, przecinamy na połówki. Sprawdźmy czy nie są robaczywe. Lekko solimy, pieprzymy, czyli posypujemy czarnym pieprzem. Jajka ubijamy na jak najbardziej puszystą postać. Kanie obtaczamy w jajkach i mieszance z otrębów i bułki tartej. Na patelni roztapiamy masło, obsmażamy kanie na złoty kolor. Usmażone kanie zalewamy pozostałą masą jajeczną i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika. Podajemy z sałatą zieloną.
Drożdżowy placek, powidła z węgierek i dużo maślanej kruszonki
Składniki:
mąka - 500 g
żółtka - 3 szt.
jaja - 1 szt.
cukier - 100 g
cukier waniliowy, skórka z cytryny
drożdże - 30 g
masło - 100 g
mleko - ok. 250 ml
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, mąki i drożdże. Wszystko razem dokładnie łączymy i odstawiamy nasz rozczyn drożdżowy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch. Do mąki lekko podgrzanej (np. w piekarniku) dodajemy rozczyn, utarte jajka z cukrem, rozpuszczone masło. Teraz przychodzi pora na wyrabianie ciasta. Życzę cierpliwości i oddania sprawie. Ważne bardzo, żeby ciasto było lśniące, puszyste i pyszne. Zmęczeni dajemy sobie teraz spokój i ciastu również. Sądzę, że 40 minut spokojnie wystarczy. Ciasto wyrośnięte wykładamy na blachę, smarujemy pysznymi powidłami babcinymi, wykładamy połówki śliwek.
masło - 50 g
cukier puder - 3 łyżki
mąka - 4 łyżki
cukier waniliowy
Z tych składników przygotowujemy maślaną kruszonkę. Wszystko razem zgniatamy i kruszymy na placek z powidłami i śliwkami. Pieczemy po wyrośnięciu około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Palce lizać!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN