Przepis na Bobotie - tradycyjną potrawę z mięsa i warzyw
Składniki:
- 1 kg mielonej wołowiny
- 2 kromki chleba bez skórki
Mieszanka słodko-kwaśna:
- 4 łyżki owocowego chutney
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki sosu Worcester
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Mieszanka curry:
- 4 łyżki masła
- 5 cebul startych na tarce
- 2 łyżki imbiru startego na tarce
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka kurkumy
- 2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
Mieszanka jajeczna:
- 2 jaja
- 1,5 szklanki mleka
- kilka liści laurowych
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W rondlu z grubym dnem dusić mielone mięso i kawałki chleba, aż mięso zupełnie zmieni kolor, a następnie odstawić. Połączyć wszystkie składniki na mieszankę słodko-kwaśną i odstawić. Aby przygotować mieszankę curry, należy rozgrzać na patelni masło lub margarynę i zeszklić cebule. Dodać resztę składników mieszanki curry, dobrze wymieszać i smażyć, aż cebule będą miękkie. Dodać połączone składniki curry i mieszanki słodko-kwaśnej do mieszanki mięsnej i dobrze podgrzać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Aby przygotować mieszankę jajeczną, trzeba wymieszać jaja i mleko. Polać Bobotie mieszanką z jaj i ułożyć liście laurowe równo na wierzchu. Piec w piekarniku, aż mieszanka z jaj zgęstnieje i nabierze złocistego koloru. Podawać na ryżu begrafnisrys z warzywami i/lub surówkami.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN