Materiał promocyjny

Kuchnia afrykańska - przepis na bobotie

Ambasador RPA w Polsce, Pani Febe Potgieter-Gqubule, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN tradycyjną afrykańską potrawę z mięsa i warzyw zwaną Bobotie. W studiu towarzyszył jej 7-letni syn.

Przepis na Bobotie - tradycyjną potrawę z mięsa i warzyw

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 2 kromki chleba bez skórki

Mieszanka słodko-kwaśna:

  • 4 łyżki owocowego chutney
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Mieszanka curry:

  • 4 łyżki masła
  • 5 cebul startych na tarce
  • 2 łyżki imbiru startego na tarce
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu

Mieszanka jajeczna:

  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mleka
  • kilka liści laurowych

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W rondlu z grubym dnem dusić mielone mięso i kawałki chleba, aż mięso zupełnie zmieni kolor, a następnie odstawić. Połączyć wszystkie składniki na mieszankę słodko-kwaśną i odstawić. Aby przygotować mieszankę curry, należy rozgrzać na patelni masło lub margarynę i zeszklić cebule. Dodać resztę składników mieszanki curry, dobrze wymieszać i smażyć, aż cebule będą miękkie. Dodać połączone składniki curry i mieszanki słodko-kwaśnej do mieszanki mięsnej i dobrze podgrzać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Aby przygotować mieszankę jajeczną, trzeba wymieszać jaja i mleko. Polać Bobotie mieszanką z jaj i ułożyć liście laurowe równo na wierzchu. Piec w piekarniku, aż mieszanka z jaj zgęstnieje i nabierze złocistego koloru. Podawać na ryżu begrafnisrys z warzywami i/lub surówkami.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości