Zobacz:
Primavera, czyli włoska wiosna według Cristiny Catese
Kiszona kapusta z żeberkami
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 600 g żeberek wieprzowych
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 kg kiszonej kapusty
- garść rodzynek
- sól i pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać przyprawy. Przesmażyć przez chwilę. Dodać kiszoną kapustę i dusić ją przez chwile razem. Dodać żeberka i rodzynki. Przyprawić pieprzem. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 1,5 godziny.
Ogórkowa z soczewicą
Składniki:
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1,5 litra wywaru drobiowego
- 100 g zielonej soczewicy
- 500 g kiszonych ogórków
- zalewa z ogórków
- sól i pieprz
- koperek
- kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć w garnku. Dodać masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć przez chwilę. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy, całość razem smażyć przez około 10 minut. Zalać wywarem drobiowym, dodać soczewicę. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica będzie miękka. Ogórki pokroić w półplasterki i dodać do zupy. Dodać tyle wody z ogórków, aby zupa była odpowiednio kwaśna. Gotować całość jeszcze 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany, posypane koperkiem.
Jajko z kaszą i kiszonkami
Składniki:
- 250 g kaszy mazurskiej
- dymka
- 4 jajka
- masło
- kimchi
- kiszone rzodkiewki
- kiszone pomidory
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę mazurską wypłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą, aby jej poziom był 1 cm powyżej kaszy. Dodać 0,5 łyżeczki soli i łyżkę masła, gotować na wolnym ogniu około 12 minut często mieszając. Wyłączyć, przykryć i odstawić żeby kasza doszła, pod koniec dodać posiekaną dymkę i wymieszać.
Jajka usmażyć na patelni żeby żółtko pozostało płynące.
Kaszę ułożyć w miseczce, obok ułożyć kiszonki, jajko dać na górę.
Więcej:
Sernik z kwaśnymi gruszkami
Składniki:
Spód:
- 200 g kruchych ciastek
- 70 g masła
Masa serowa:
- 800 g tłustego twarogu
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 5 jajek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Kwaśne gruszki:
- 6 dojrzałych gruszek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka pasty miso
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wysypać na tortownicę o średnicy 22 cm, wylepić nią spód. Wstawić do lodówki, na 20 minut, aby się schłodziła.
Twaróg razem z mlekiem, masłem, cukrem i mąką zmiksować blenderem, żeby wszystko się połączyło i nabrało kremowej konsystencji bez gródek, dodać jajka i krótko wymieszać. Masę przelać do formy na przygotowany spód.
Rozgrzać piekarnik do 160ºC.
Sernik wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinę do wystygnięcia w piekarniku.
Przed podaniem przygotować gruszki. Obrać i pokroić w kostkę gruszki. Na patelni rozgrzać masło z miodem i pastą miso. Dodać gruszki i gotować aż gruszki będą miękkie, ale nie będą się rozlatywać.
Więcej:
- Fit słodycze - jak zrobić tartę z awokado? >>>
- Minitarty z białej czekolady i brownie z pistacjami >>>
- Tarta cytrynowa >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN