Kiszonki w kuchni. Przepisy Piotra Kucharskiego

Zupa ogórkowa
Fot. Shaiith / Getty Images
Kiszonki są pyszne, bardzo zdrowe i idealne na początek wiosny, zwłaszcza kiedy potrzebujemy dużo energii i witamin w tej porze roku. Zobacz proste przepisy Piotra Kucharskiego z kiszonkami w roli głównej.

Zobacz:

Primavera, czyli włoska wiosna według Cristiny Catese

Kiszona kapusta z żeberkami

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
    • 600 g żeberek wieprzowych
      • 2 łyżki masła
        • 1 cebula
          • 1 liść laurowy
            • 2 ziela angielskie
              • 1 łyżeczka wędzonej papryki
                • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                  • 1 kg kiszonej kapusty
                    • garść rodzynek
                      • sól i pieprz
                        • majeranek

                          Sposób przygotowania:

                          Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać przyprawy. Przesmażyć przez chwilę. Dodać kiszoną kapustę i dusić ją przez chwile razem. Dodać żeberka i rodzynki. Przyprawić pieprzem. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 1,5 godziny.

                          Ogórkowa z soczewicą

                          Składniki:

                          • 100 g wędzonego boczku
                            • 1 cebula
                              • 2 łyżki masła
                                • 1 marchewka
                                  • kawałek selera
                                    • 1 mała pietruszka
                                      • 1 liść laurowy
                                        • 2 ziarenka ziela angielskiego
                                          • 1,5 litra wywaru drobiowego
                                            • 100 g zielonej soczewicy
                                              • 500 g kiszonych ogórków
                                                • zalewa z ogórków
                                                  • sól i pieprz
                                                    • koperek
                                                      • kwaśna śmietana

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć w garnku. Dodać masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć przez chwilę. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy, całość razem smażyć przez około 10 minut. Zalać wywarem drobiowym, dodać soczewicę. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica będzie miękka. Ogórki pokroić w półplasterki i dodać do zupy. Dodać tyle wody z ogórków, aby zupa była odpowiednio kwaśna. Gotować całość jeszcze 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany, posypane koperkiem.

                                                        Jajko z kaszą i kiszonkami

                                                        Składniki:

                                                        • 250 g kaszy mazurskiej
                                                          • dymka
                                                            • 4 jajka
                                                              • masło
                                                                • kimchi
                                                                  • kiszone rzodkiewki
                                                                    • kiszone pomidory
                                                                      • sól i pieprz

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Kaszę mazurską wypłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą, aby jej poziom był 1 cm powyżej kaszy. Dodać 0,5 łyżeczki soli i łyżkę masła, gotować na wolnym ogniu około 12 minut często mieszając. Wyłączyć, przykryć i odstawić żeby kasza doszła, pod koniec dodać posiekaną dymkę i wymieszać.

                                                                        Jajka usmażyć na patelni żeby żółtko pozostało płynące.

                                                                        Kaszę ułożyć w miseczce, obok ułożyć kiszonki, jajko dać na górę.

                                                                        Więcej:

                                                                        Sernik z kwaśnymi gruszkami

                                                                        Składniki:

                                                                        Spód:

                                                                        • 200 g kruchych ciastek
                                                                          • 70 g masła

                                                                            Masa serowa:

                                                                            • 800 g tłustego twarogu
                                                                              • 200 ml mleka
                                                                                • 100 g masła
                                                                                  • 100 g cukru pudru
                                                                                    • 5 jajek
                                                                                      • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

                                                                                        Kwaśne gruszki:

                                                                                        • 6 dojrzałych gruszek
                                                                                          • 1 łyżka masła
                                                                                            • 1 łyżka miodu
                                                                                              • 1 łyżeczka pasty miso

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wysypać na tortownicę o średnicy 22 cm, wylepić nią spód. Wstawić do lodówki, na 20 minut, aby się schłodziła.

                                                                                                Twaróg razem z mlekiem, masłem, cukrem i mąką zmiksować blenderem, żeby wszystko się połączyło i nabrało kremowej konsystencji bez gródek, dodać jajka i krótko wymieszać. Masę przelać do formy na przygotowany spód.

                                                                                                Rozgrzać piekarnik do 160ºC.

                                                                                                Sernik wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinę do wystygnięcia w piekarniku.

                                                                                                Przed podaniem przygotować gruszki. Obrać i pokroić w kostkę gruszki. Na patelni rozgrzać masło z miodem i pastą miso. Dodać gruszki i gotować aż gruszki będą miękkie, ale nie będą się rozlatywać.

                                                                                                Więcej:

                                                                                                Zobacz film: Dlaczego warto jeść kiszonki? Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości