Bliny z kawiorem – przepis

kawior
E. Dichtl/Pixabay
Bliny to jedno z tradycyjnych dań kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Są to placuszki podobne do naleśników lub omletów. Przygotowuje się je z mąki gryczano-pszennej, chociaż można spotkać się również z blinami z mąki gryczano-żytniej.

Bliny to potrawa bardzo popularna u naszych wschodnich sąsiadów. Powstało wiele przepisów na bliny i propozycji ich podawania. Bliny można jeść na słono i na słodko, solo lub z dodatkami. Bardzo dobrze smakują w wersji deserowej, ale można też podać je z rybami czy grzybami. Zwłaszcza bliny z kawiorem stanowią bardzo duży przysmak!

Bliny – przysmak naszych wschodnich sąsiadów

W Polsce jemy naleśniki albo omlety, Amerykanie przepadają za pancakes, natomiast nasi sąsiedzi ze wschodu przepadają za blinami. Bliny od innych, wydawałoby się bardzo podobnych potraw, odróżnia rodzaj użytej mąki. W blinach używa się mąki nie pszennej, ale gryczanej. Oczywiście, można użyć mąki pszennej, jednak w oryginalnych przepisach zawsze jest to mąka gryczana.

Bliny z kawiorem – przepis

Bliny można podawać na wiele sposobów, jednak tradycyjnie podawane są z łososiem lub kawiorem.

Składniki dla 2–4 osób:

Rozczyn na bliny

  • 30 g świeżych drożdży,
    • 2 łyżki mąki pszennej,
      • 5 łyżek wody,
        • ½ łyżeczki cukru.

          Ciasto na bliny

          • 200 g mąki gryczanej lub pszennej,
            • 3 jajka,
              • 2 szklanki mleka,
                • 6 łyżek masła,
                  • 1 łyżeczka cukru,
                    • 1/4 łyżeczki soli.

                      Przyrządzanie rozczynu na bliny

                      1. Przygotuj drożdże, cukier i mąkę. Rozpuść je w ciepłej wodzie.

                      2. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.

                      3. Po ok. 10–15 minutach zaczyn powinien się zmienić objętościowo.

                      Przyrządzanie ciasta na bliny

                      1. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Następnie ubij na sztywno białka.

                      2. Mąkę przesiej i wlej do niej ciepłe mleko, dokładnie mieszaj, żeby nie powstały grudki.

                      3. Do masy dodaj żółtka. Mieszając, dodawaj masło, cukier, sól, a także przygotowany wcześniej zaczyn. Dalej mieszając, dodaj ubite białko.

                      4. Przygotowaną masę odstaw na ok. 2 godziny. Przykryj ją i odłóż w ciepłym miejscu. Absolutnie nie chowaj do lodówki!

                      5. Po upływie dwóch godzin nagrzej patelnię, ale pamiętaj, aby nie nakładać na nią żadnego tłuszczu. Kiedy będzie mocno rozgrzana, nałóż ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki (wielkość zależy od twoich upodobań).

                      6. Bliny smaż z obydwu stron. Bliny po upieczeniu pięknie się prezentują – są pulchne i mają piękny, złocisty kolor.

                      7. Podawaj je na ciepło z kawiorem. Oczywiście dodatek ten można zamienić na coś zupełnie innego – tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia!

                      Z czym podawać bliny?

                      Bliny najczęściej podaje się z rybą. Do wyboru jest cały szereg możliwości – ryba gotowana, kawałki wędzonego łososia, kawałki wędzonego jesiotra, marynowanego śledzia. Popularne są również sałatki rybne oraz marynowane grzybki. W Rosji bliny z kawiorem stanowią najpopularniejszą wersję blinów. Można je też podawać z tartym żółtym serem, z jajkami, a także na słodko: z owocami, konfiturami.

                      Bliny – ciekawostki

                      • Bliny to jedno z najważniejszych dań państw wschodnich. Odgrywają dużą rolę zarówno w religii, jak i w kulturze.
                        • Dawniej bliny spożywano przed wielkim postem, w okresie ostatkowym.
                          • Podawano je kobietom po porodzie.
                            • Często gościły na stołach w trakcie stypy – uroczystości po śmierci bliskiej osoby.
                              • Bliny rozdawano biednym – często wystawiano je na parapetach domu, aby wędrowcy mogli posilić się podczas swojej wędrówki.
                                • Bliny podaje się, kiedy są jeszcze ciepłe, wtedy smakują najlepiej. Zimne bliny szybko kruszeją.

                                  Bliny to doskonały sposób na odmianę w naszej kuchni. Mogłoby się wydawać, że bliny będą miały bardzo podobny smak do dobrze nam wszystkim znanych naleśników. Jednak smakują zupełnie inaczej. Oczywiście wiele zależy od tego, jakie dodatki do nich dobierzemy. Bliny stwarzają bardzo duże pole manewru, można bowiem przyrządzić je na dziesiątki, a nawet setki sposobów. Dzięki temu, możemy podawać je zarówno na obiad, jak i na kolację. Są idealne w połączeniu i z kompotem, i z winem. Są dobre na każdą okazję. Niektórzy uważają, że najlepsze bliny są ze śmietanką: słodką lub kwaśną, a także z dodatkiem świeżych owoców (malin, truskawek lub brzoskwiń). Można podawać je również z płatkami owsianymi. Koniecznie spróbuj blin w różnych wersjach smakowych i znajdź swoją ulubioną wersję!

                                  Jak zrobić bliny z kawiorem? Zobacz wideo:

                                  Dzień Dobry TVN

                                  Zobacz też:

                                  Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

                                  Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki

                                  Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości