Materiał promocyjny

Jak grzyby po deszczu

Borowiki, kurki, rydze, pieczarki. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wyczarował najsmaczniejsze potrawy z grzybów. Zachęcamy do gotowania!

Zdjęcie: Michał Wargin / East News

TATAR WOŁOWY Z MARYNOWANYMI KURKAMI

Składniki:

400 g polędwicy wołowej

2 żółtka

1 mały słoiczek kaparów

2 łyżeczki sosu worcestershire

sól i pieprz do smaku

Marynowane kurki:

1 cebula, pokrojona w drobną kostkę

oliwa z oliwek

200 g kurek, oczyszczonych

8-10 ziaren pieprzu

2-3 gałązki świeżego tymianku

0, 5 szklanki jasnego octu winnego

Przygotowanie:

Polędwicę i kapary bardzo drobno posiekać, przełożyć do miski. Wymieszać z sosem worcestershire i żółtkami. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą wymieszać, wstawić do lodówki. Cebulę podsmażyć na 8-10 łyżkach oliwy, dodać ziarna pieprzu, dusić kilka minut. Dodać tymianek oraz ostrożnie dolać ocet winny. Całość zagotować i dodać oczyszczone kurki, gotować jeszcze kilka minut pod przykryciem. Następnie odstawić do ostygnięcia. Mięso cienko rozsmarować na talerzach, na wierzchu ułożyć zamarynowane kurki i cebulę.

PAPRDELLE Z SOSEM GRZYBOWO-ORZECHOWYM

Składniki:

500 g makaronu papardelle

1 cebula, pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku, drobno pokrojone

2 łyżki masła

100 g orzechów włoskich,

300 g mieszanych grzybów leśnych, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki

200 ml śmietany 30%

2 szczypty majeranku

sól i pieprz do smaku

pomidorki koktajlowe do podania

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek poddusić na maśle, dodać orzechy i poddusić. Dodać grzyby, dalej dusić na wolnym ogniu. Dolać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Sos gotować na lekkim ogniu, aż zgęstnieje. Gotując sos dodać makaron. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Pomidorki pokroić na połówki i ułożyć na makaronie.

BUŁECZKI Z FARSZEM GRZYBOWYM

Składniki:

300 ml letniej wody

30 g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

550-600 g mąki pszennej

50 g miękkiego masła

¼ łyżeczki soli

Farsz:

1 cebula, drobno pokrojona

2 łyżki masła

300 g borowików, drobno pokrojonych

sól i pieprz

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn z drożdży i masło. Zagnieść ciasto aż do momentu, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 8-10 części. Piec około 25-30 minut w 180ºC. W czasie, gdy wyrasta ciasto poddusić cebulę na maśle, dodać borowiki i dusić aż będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia.

Każdą część ciasta rozwałkować na placek, nałożyć farsz na środek i zagnieść ciasto do środka. Dokładnie zlepić i ułożyć w dużej, natłuszczonej tortownicy w niedużych odstępach od siebie. Wierzch posmarować wodą, posypać ulubionymi ziarnami. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.

OMLET Z GRZYBAMI

Składniki:

1 cebula, drobno pokrojona

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

1 mała marchewka, starta na tarce

oliwa z oliwek

200 g kurek

5 jajek

200 ml mleka

sól i pieprz do smaku

100 g sera cheddar, startego na tarce

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę. Dodać kurki, smażyć kolejnych kilka minut. Jajka roztrzepać widelcem w misce. Dolać mleka i wymieszać. Mieszankę jajeczną wylać na patelnię, posypać serem. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz. Smażyć, aż jajka się zetną. Przed podaniem można włożyć na kilka minut do piekarnika pod rozgrzaną górną grzałkę.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!