Zdjęcie: Michał Wargin / East News
TATAR WOŁOWY Z MARYNOWANYMI KURKAMI
Składniki:
400 g polędwicy wołowej
2 żółtka
1 mały słoiczek kaparów
2 łyżeczki sosu worcestershire
sól i pieprz do smaku
Marynowane kurki:
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
oliwa z oliwek
200 g kurek, oczyszczonych
8-10 ziaren pieprzu
2-3 gałązki świeżego tymianku
0, 5 szklanki jasnego octu winnego
Przygotowanie:
Polędwicę i kapary bardzo drobno posiekać, przełożyć do miski. Wymieszać z sosem worcestershire i żółtkami. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą wymieszać, wstawić do lodówki. Cebulę podsmażyć na 8-10 łyżkach oliwy, dodać ziarna pieprzu, dusić kilka minut. Dodać tymianek oraz ostrożnie dolać ocet winny. Całość zagotować i dodać oczyszczone kurki, gotować jeszcze kilka minut pod przykryciem. Następnie odstawić do ostygnięcia. Mięso cienko rozsmarować na talerzach, na wierzchu ułożyć zamarynowane kurki i cebulę.
PAPRDELLE Z SOSEM GRZYBOWO-ORZECHOWYM
Składniki:
500 g makaronu papardelle
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 łyżki masła
100 g orzechów włoskich,
300 g mieszanych grzybów leśnych, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki
200 ml śmietany 30%
2 szczypty majeranku
sól i pieprz do smaku
pomidorki koktajlowe do podania
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek poddusić na maśle, dodać orzechy i poddusić. Dodać grzyby, dalej dusić na wolnym ogniu. Dolać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Sos gotować na lekkim ogniu, aż zgęstnieje. Gotując sos dodać makaron. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Pomidorki pokroić na połówki i ułożyć na makaronie.
BUŁECZKI Z FARSZEM GRZYBOWYM
Składniki:
300 ml letniej wody
30 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
550-600 g mąki pszennej
50 g miękkiego masła
¼ łyżeczki soli
Farsz:
1 cebula, drobno pokrojona
2 łyżki masła
300 g borowików, drobno pokrojonych
sól i pieprz
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn z drożdży i masło. Zagnieść ciasto aż do momentu, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na 8-10 części. Piec około 25-30 minut w 180ºC. W czasie, gdy wyrasta ciasto poddusić cebulę na maśle, dodać borowiki i dusić aż będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia.
Każdą część ciasta rozwałkować na placek, nałożyć farsz na środek i zagnieść ciasto do środka. Dokładnie zlepić i ułożyć w dużej, natłuszczonej tortownicy w niedużych odstępach od siebie. Wierzch posmarować wodą, posypać ulubionymi ziarnami. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.
OMLET Z GRZYBAMI
Składniki:
1 cebula, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 mała marchewka, starta na tarce
oliwa z oliwek
200 g kurek
5 jajek
200 ml mleka
sól i pieprz do smaku
100 g sera cheddar, startego na tarce
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę. Dodać kurki, smażyć kolejnych kilka minut. Jajka roztrzepać widelcem w misce. Dolać mleka i wymieszać. Mieszankę jajeczną wylać na patelnię, posypać serem. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz. Smażyć, aż jajka się zetną. Przed podaniem można włożyć na kilka minut do piekarnika pod rozgrzaną górną grzałkę.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN