Jajka na szpinaku i kaczka z musem jabłkowym

w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Adama Kozaneckiego. Finalista programu „Masterchef” przygotował potrawy bliskie jego sercu, czyli: jajka na szpinaku, nogi kacze z musem jabłkowymi i pieczoną doratę z oliwkami i rozmarynem.

Perduty – jajka na szpinaku

Składniki:

4 jajka „zerówki”

Pęczek świeżego szpinaku

3 łyżki masła

1 łyżka mąki

150 ml mleka

2 ząbki czosnku

Gałka muszkatołowa

Sól, pieprz

Ocet (do zakwaszenia wody)

Cukier

Chrupiąca wiejska bagietka

Przygotowanie:

Szpinak należy sparzyć w osolonej wodzie. Odcedzamy, lekko siekamy. Z połowy masła oraz z mąki i mleka robimy beszamel. Na pozostałym maśle szklimy posiekany czosnek, dodajemy szpinak i mieszamy z beszamelem, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. W płaskim rondlu gotujemy wodę, lekko solimy, trzeba zakręcić wir, z talerzyka z niewielkiej wysokości wlewamy wybite jajko w środek wiru. Gotujemy 2–3 minuty. Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową. Osączone jaja podajemy na szpinaku w towarzystwie chrupiącego pieczywa.

Alternatywnym sposobem przygotowania perdutów jest ich gotowanie w woreczku foliowym. Do woreczka foliowego wpuszczamy 1 łyżeczkę oleju i szczyptę soli. Delikatnie umieszczamy jajo w woreczku. Woreczek z jajem umieszczamy we wrzącej wodzie i gotujemy 2-3 minuty.

Pieczone nogi kacze z musem jabłkowym

Składniki:

Pieczone udka:

2 uda kacze

Sól

Czarny młotkowany pieprz

4 marchewki

1 por

Młoda świeża cebula dymka wraz ze szczypiorkiem

2 listki laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

Gałązki świeżego tymianku

Oliwa

Mus jabłkowy:

4 jabłka

Sól

Cukier

2 goździki

2 łyżki masła

50 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

Udka kaczki doprawiamy solą i pieprzem. Z foli do pieczenia tworzymy sakiewki, wkładamy udka, dodajemy po jednym listku laurowym i dwa ziarna ziela angielskiego, gałązki tymianku, obraną pokrojoną w talarki marchew i posiekaną białą część pora. Udka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180°C około godziny. Pod koniec pieczenia możemy przeciąć sakiewkę i podpiec udka, tak aby skórka była chrupiąca.

Obrane jabłka kroimy w kostkę, w rondelku topimy masło, wrzucamy jabłka, lekko smażymy, po chwili zalewamy wodą, dodajemy goździki, doprawiamy cukrem i solą. Gotujemy do miękkości przez 20 minut, po tym czasie jabłka należy odcedzić. Wyjmujemy goździki, dolewamy śmietankę i łyżkę masła, całość blendujemy i przecieramy przez sito. Pieczoną kaczkę podajemy z upieczoną marchewką, musem jabłkowym i lekką surówką z zielonej części pora i szczypiorku.

Pieczona Dorada z oliwkami i rozmarynem

Składniki:

2 Dorady – królowa śródziemnomorskiego morza

2 łyżki kaparów

6 gałązek świeżego rozmarynu

Oliwa z oliwek

4 szalotki

6 ząbków czosnku

Czarne oliwki bez pestek

Pomidorki koktajlowe na gałązkach

Ocet winny

Sól i pieprz

Liść laurowy

Cytryna

Naczynie żaroodporne do pieczenia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Sprawioną Doradę przyprawiamy solą i pieprzem, do środka wkładamy listek laurowy, gałązkę rozmarynu i kilka kaparów. Rybę układamy na patelni którą możemy włożyć do piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pokrojoną szalotką i całymi pomidorami, oliwkami, posypujemy odsączonymi z zalewy kaparami i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Pod koniec przełączamy ustawienia piekarnika na opcję grill, na ok. 2-3 minuty tak, aby skórka się zarumieniła. Taka pieczona dorada, jest idealna wtedy, kiedy nie jest sucha a mięso przy kręgosłupie ryby nie jest czarne, gdy tak się stanie, znaczy to że ryba jest przeciągnięta, należy skrócić czas pieczenia. Doskonałym dodatkiem do tej ryby będą grillowane bakłażany i cukinie z miętą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości