Jagnięce szaszłyki z pastą z fasoli
Składniki:
20 dkg górki jagnięcej
sok z jednego grapefruita
sok z jednej pomarańczy
sok z połowy cytryny
kilka gałązek kolendry
2 listki laurowe
świeżo mielony pieprz
sos sojowy
por
puszka białej fasoli
cała dymka
oliwa
2 ząbki czosnku
mięta
Przygotowanie:
Marynatę przygotowujemy z soku z grapefruita, pomarańczy, kolendry, listka laurowego, sosu sojowego oraz pieprzu. Składniki łączymy ze sobą i w rondlu stawiamy na ogień. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje, następnie studzimy go i zalewamy pokrojoną w kostkę jagnięcinę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pozostałe składniki w roli głównej z fasolą wkładamy do melaksera i miksujemy przez kilka sekund. Jagnięcinę na przemian z porem nabijamy na patyki od szaszłyków i grillujemy lub pieczemy do momentu zrumienienia. Szaszłyki podajemy z pastą. Rada: kupujmy młodą jagnięcinę, w przeciwnym wypadku mięso będzie bardzo twarde.
Tortilla z humusem, mango i fetą
Składniki:
4 placki do tortilli
puszka cieciorki
ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
garść kolendry
oliwa z oliwek
dojrzałe mango
twardy ser feta
Przygotowanie:
Cieciorkę, czosnek, sok, kolendrę i oliwę miksujemy na gładką masę. Fetę kroimy w grube plastry, posypujemy pieprzem, polewamy odrobiną oliwy i grillujemy. Tortille wkładamy na chwilę do pieca, aby była ciepła. Na ciepłe tortille układamy mango, grillowaną fetę, zwijamy i podajemy w takiej formie.
Ziołowa bruschetta pieczona z grzybami
1 bagietka
300 g sera chedar
garść pieczarek
oliwa
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Nie ma nic prostszego. Chleb kroimy na ukośne kromki. Polewamy go oliwą, możemy też kromki natrzeć rozmarynem. Siekane grzyby i tarty ser podajemy na grzankach, które wkładamy do pieca. Podajemy, gdy będą chrupkie i ciepłe, a ser będzie się ciągnął na metr.
Karmelizowana cykoria pod oscypkiem z miodem i żurawiną
Składniki:
2 cykorie
3 łyżki masła
strąk chilli
2 łyżki miodu
pół lampki wina białego pół wytrawnego
1 oscypek
suszona żurawina
Przygotowanie:
Danie to do najszybszych nie należy, ale jeśli chcemy zaimponować znajomym i uraczyć ich lekko awangardowym połączeniem wytrawnej cykorii ze słodyczą miodu i ostrością chili – to, jak najbardziej je polecamy. Cykorię oczyszczamy ze zwiędłych liści, następnie rozkrawamy ją wzdłuż na 4 części. Wycinamy łyko, a listki kroimy ponownie wzdłuż na cienkie paseczki. Smażymy je bardzo delikatnie na maśle, aż stracą swą chrupkości, następnie podlewamy winem i dusimy. Dodajemy chili i miód - jeszcze moment i gotowe. Możemy lekko posolić i dobrze popieprzyć. Na płycie do pieczenia rozkładamy karmelizowaną cykorię i przykrywamy je plastrem oscypka. W dowolnym momencie imprezy zapiekamy perełki, a gdy są już złociste podajemy z nutą miodu pieczonymi orzechami i grzankami.
Przepisy autorstwa grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN