Dużą popularnością cieszą się grzyby duszone w śmietanie, które są cenione za swoją kremową konsystencję. Do podgrzybków czy kurek duszonych na patelni dodać można cebulę lub/i jajka. Duszone grzyby można pasteryzować w słoiku, wówczas będą dobre na zimę.
Więcej:
- Kombucha – grzyb. W czym tkwi jego fenomen?
- Kozak - grzyb zdrowy i smaczny
- Grzyb miodówka – jak wygląda i gdzie można go znaleźć?
Duszone grzyby – danie na każdą okazję
Grzyby duszone to jedno z dań, które króluje na polskich stołach jesienią. Cieszy się ono szczególnie dużą popularnością, gdy za oknem na przemian świeci słońce i pada deszcz, co sprzyja temu, by w lasach podziwiać prawdziwy wysyp borowików, maślaków, rydzów itd. Duszone grzyby sprawdzają się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja na ciepło. Jest to na tyle uniwersalna potrawa, że świetnie smakuje z makaronem, ziemniakami, ryżem, czy po prostu z chlebem.
Co ważne, do przygotowania tego dania wykorzystuje się nie tylko świeże kapelusze. Można również użyć mrożonych grzybów leśnych, a nawet suszonych. Podgrzybki duszone po przygotowaniu przełożyć można do słoika, zapasteryzować i odstawić do spiżarni na później. Grzyby duszone na zimę to danie, które przydaje się jako jedna z wigilijnych potraw.
Podgrzybki duszone w śmietanie - przepis
Grzyby duszone przyrządza się na wiele sposobów, np. z jajkiem. Spore grono zwolenników mają też grzyby duszone ze śmietaną , inni wybierają duszone grzyby z cebulą i śmietaną . Potrawa ta swoją popularność zawdzięcza kremowej konsystencji i ziołom, które razem z grzybami, tworzą niepowtarzalną całość. Mocną stroną przepisów na grzyby duszone w śmietanie jest cena i prostota. Nie jest to kosztowna potrawa, szczególnie, że grzyby można mieć zupełnie za darmo. Ponadto duszenie grzybów nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Grzyby prosto z lasu nie potrzebują również wielu dodatków, by smakować doskonale.
Aby móc przygotować duszone podgrzybki w śmietanie, potrzebne są:
- podgrzybki – 1 kg,
- cebula – 1 sztuka,
- śmietana – 200 ml,
- olej - 1 łyżka,
- masło – 1 łyżka,
- sól,
- pieprz - czarny mielony,
- natka pietruszki.
Na rozgrzanej patelni z olejem i masłem zeszklić posiekaną cebulę. Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na patelnię i razem z cebulą dusić około 30 minut. Danie doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę. Całość dusić kolejne 15 minut. Gotowe duszone podgrzybki można serwować z makaronem i natką pietruszki.
Grzyby duszone z cebulą i jajkiem - przepis
Równie popularna, jak przepis na duszone grzyby ze śmietaną, jest receptura na duszone grzyby, np. kurki z cebulą i jajkiem . Aby móc spróbować tę potrawę, należy zaopatrzyć się w:
- grzyby – 0,5 kg,
- cebulę – 1 sztuki,
- jajka – 2 sztuki
- sól,
- pieprz mielony,
- oliwę do smażenia.
Danie to można przygotować z mrożonych grzybów. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić cebulę, następnie dodać grzyby. Wszystko dusić około 30 minut, następnie doprawić solą i pieprzem. Do grzybów dodać roztrzepane jajka, wymieszać wszystkie składniki. Gdy jajka się zetną, danie będzie gotowe.
Przepis na duszone grzyby w słoikach
Mrożenie grzybów jest doskonałym sposobem na to, by aromatem darów lasu cieszyć się cały rok. Jednak co zrobić, gdy nasza zamrażarka jest zbyt mała, by pomieścić wszystkie grzyby? Sposobem na zachowanie aromatu i smaku świeżych grzybów jest ich pasteryzowanie w słoikach. To bardzo dobre rozwiązanie po obfitym sezonie na kurki czy inne grzyby jadalne. Do realizacji przepisu na duszone grzyby na zimę potrzebne są:
- grzyby leśne – 1 kg,
- cebula – 2 sztuki,
- olej – 1/4 szklanki,
- sól – 1 łyżeczka,
- pieprz – kilka ziaren,
- cukier – 2 łyżeczki,
- kwasek cytrynowy – 1 łyżeczka.
Grzyby dokładnie oczyścić i umyć, większe pokroić na części, mniejsze zaś użyć w całości. Posiekaną cebulę zeszklić na patelni z odrobiną tłuszczu, następnie dodać wypłukane grzyby i przyprawy. Wszystkie składniki dusić pod przykryciem przez kwadrans. Po tym czasie przełożyć je do słoików (do 3/4 wysokości).
Duszone grzyby na zimę najlepiej pasteryzować w dużym garnku wyłożonym lnianą lub bawełnianą ściereczką. Pierwsza pasteryzacja (w 100o C) powinna trwać godzinę, po tym czasie słoiki należy wyjąć z garnka i postawić do góry dnem. Druga pasteryzacja powinna odbyć się 24 godziny później, kolejna 48 godziny później. Kilkukrotna powtarzanie tego procesu daje pewność, że znajdujące się w słoiku grzyby nie popsują się.
Po wyjęciu ze słoika grzyby na zimę trzeba jeszcze raz poddusić. Mogą posłużyć jako dodatek do jajecznicy, innym razem można dodać do nich śmietanę, dosmakować przyprawami, takimi jak rozmaryn czy posiekany koperek. Zamiast śmietany jako dodatku można użyć pomidorów z puszki. W ten sposób pasteryzowane duszone grzyby mogą posłużyć jako sos do mięsa.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN